Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2017

«Μας βρίζουν, δεν πληρώνουν» -Εργάτες που φτιάχνουν τα ρούχα της Ιβάνκα Τραμπ αποκαλύπτουν

Δεκάδες εργάτες του εργοστασίου στην Subang μίλησαν στον Guardian και εκμυστηρεύτηκαν πως πολύ συχνά δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες, ενώ υπογράμμισαν το γεγονός πως λαμβάνουν τον κατώτατο βασικό μισθό σε ολόκληρη την Ασία.

Οι εργάτες είπαν επίσης πως δέχονται φραστικές επιθέσεις από τους ανωτέρους τους, οι οποίοι συχνά τους συμπεριφέρονται με άκρως ταπεινωτικό τρόπο. Οι ανώτεροι στην ιεραρχία υπάλληλοι τους αποκαλούν με χιλιάδες υποτιμητικά ονόματα, μεταξύ των οποίων «ζώα», «βλάκες» και «μαϊμούδες».

Επίσης, τα λεφτά που τους δίνουν είναι τόσο λίγα που δεν μπορούν να συντηρήσουν την οικογένεια τους. «Δεν το αντέχω άλλο. Δουλεύω υπερωρίες χωρίς να πληρώνομαι κάθε μέρα και η αμοιβή μου είναι 136 λίρες τον μήνα» δήλωσε η Sita.

«Θέλω να φύγω από την Subgang, γιατί εδώ ο βασικός μισθός παρά είναι χαμηλός. Αλλά δεν ξέρω που να πάω, δεν έχω καμία διασύνδεση» συμπλήρωσε η ίδια.

Ένας άλλος εργάτης ανέφερε στην εφημερίδα: «Η διοίκηση γίνεται εξυπνότερη: χτυπάνε τις κάρτες μας στις 4 το απόγευμα ώστε να μην μπορούμε να αποδείξουμε ότι κάνουμε υπερωρίες».

Οι εργάτες είπαν επίσης πως πολλοί απ’ αυτούς απολύονται πριν το Ραμαζάνι ώστε να μη λάβουν το υποχρεωτικό κρατικό μπόνους, και όταν τελειώνει ο άγιος μήνας η εταιρεία τους προσλαμβάνει και πάλι.

Ο Jim Keady, ένας Αμερικάνος ακτιβιστής εργατικών δικαιωμάτων, δήλωσε στην εφημερίδα του Guardian: «Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι σε ένα εργοστάσιο σαν και αυτό, έχουμε ανθρώπους που δεν είναι σίγουροι για τα δικαιώματα τους, και τι λέει ο νόμος γι’αυτά».

«Αλλά με αυτούς τους μισθούς φτώχειας -γιατί μόνο έτσι μπορούν να περιγραφούν- το γεγονός ότι είναι νόμιμοι, δεν τους κάνει και ηθικά σωστούς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν ένα μήνα οι Κινέζικες αρχές συνέλαβαν -χωρίς λόγο- τρεις ακτιβιστές που πραγματοποιούσαν έρευνες για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα εργοστάσια της Ιβάνκα Τραμπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου