Δευτέρα, Ιουνίου 12, 2017

«Έσκασε» και ο Πήγασος...

 
 

Στον δρόμο 450 εργαζόμενοι...


Μόλις μία εβδομάδα μετά την αλλαγή σελίδας στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, το δεύτερο μεγαλύτερο εκδοτικό συγκρότημα της χώρας, ο...
Πήγασος της οικογένειας Μπόμπολα που εκδίδει τις εφημερίδες «Εθνος» και «Ημερησία», τέθηκε από την περασμένη εβδομάδα σε τροχιά ειδικής διαχείρισης, με άμεσο κίνδυνο μάλιστα να οδηγηθεί σε οριστικό λουκέτο, καθώς οι δύο εφημερίδες του δεν κυκλοφορούν πια στα περίπτερα.

Ο ιδιοκτήτης του Πήγασου Φώτης Μπόμπολας, που παρέλαβε τα ηνία της επιχείρησης πριν από τρία χρόνια, από τον ιδρυτή της και πατέρα του Γιώργο, δηλώνει πλέον πλήρη αδυναμία διαχείρισης των οικονομικών προβλημάτων του ομίλου, παρότι μόλις πριν από δύο εβδομάδες πούλησε στον Ιβάν Σαββίδη το 20% των μετοχών του στο ΜΕGA.

Οπως όλα δείχνουν, μετά τον Σταύρο Ψυχάρη και ο Φώτης Μπόμπολας αποσύρεται από τα media, αφήνοντας επί πέντε μήνες απλήρωτους και τώρα άνεργους περίπου 450 εργαζομένους, αλλά κι ένα φέσι 162 εκατ. ευρώ στις τράπεζες από δάνεια που έχει πάρει και αδυνατεί πλέον να εξυπηρετήσει. Τα δύο πρόσωπα που μέχρι πριν από έναν χρόνο συζητούσαν το ενδεχόμενο συγχώνευσής τους, επιδιώκοντας την απόλυτη κυριαρχία στα ελληνικά ΜΜΕ, εγκατέλειψαν τους ομίλους τους, αλλά και τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, αφήνοντας στον δρόμο συνολικά περίπου 900 δημοσιογράφους και διοικητικούς υπαλλήλους. Η κατάρρευση των δύο ομίλων προκαλεί ήδη καραμπόλες και αλλαγή των συσχετισμών στα ελληνικά ΜΜΕ, καθώς το κενό τους φιλοδοξούν να καλύψουν με νέες προσπάθειες νέοι και ισχυροί επενδυτές, με πρώτο τον νέο ιδιοκτήτη του ΔΟΛ Βαγγέλη Μαρινάκη.

Δεν τον έσωσε η πολιτική στροφή

Τον Φώτη Μπόμπολα δεν τον έσωσε ούτε η θεαματική πολιτική στροφή που εφάρμοσε στα έντυπά του από το 2015 υιοθετώντας μια καθαρά φιλοκυβερνητική γραμμή, ούτε και τα συνεχή ραντεβού του με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που του υπόσχονταν επί χρόνια την οικονομική σωτηρία του. Ούτε οι κρυφές επισκέψεις στο Μαξίμου, ούτε και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στις τράπεζες στάθηκαν ικανές να αναστρέψουν την πορεία ολέθρου στην οποία είχε μπει εδώ και μήνες ο Πήγασος, ο οποίος από τα τέλη του περασμένου χρόνου έπαψε να πληρώνει τοκοχρεολύσια για τα δάνειά του, μισθούς στους εργαζομένους του και οφειλές προς τους προμηθευτές του.

Το ιστορικό «Εθνος», που το 1981 άλλαξε τη μορφή των ελληνικών εφημερίδων κυκλοφορώντας πρώτο σε σχήμα ταμπλόιντ, δεν κυκλοφόρησε την περασμένη Κυριακή στα περίπτερα και δεν θα κυκλοφορήσει ούτε σήμερα, καθώς οι εργαζόμενοι στον Πήγασο αποφάσισαν να παρατείνουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική εφημερίδα «Ημερησία» που επίσης διακόπηκε η κυκλοφορία της, όπως και η λειτουργία των ιστοσελίδων του ομίλου (ethnos.gr, imerisia.gr, sentragoal.gr, life.gr, womenonly.gr, elle.gr, cinemag.gr και caranddriver.gr).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ

Ο οικονομικός εισαγγελέας άσκησε δίωξη κατά του Γιώργου Μπόμπολα ως ηθικού αυτουργού, καθώς ήταν αυτός που είχε υπογράψει τη δανειακή σύμβαση. Μαζί του θα περάσουν το κατώφλι του ανακριτή δύο ακόμα στελέχη της Πήγασος αλλά και 20 τραπεζικά στελέχη από τις τρεις πιστώτριες τράπεζες που χειρίστηκαν τα δάνεια και εναντίον των οποίων ασκήθηκαν διώξεις.

Η συνέχεια στη Δικαιοσύνη

Οπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει συνέχεια μόνο στη Δικαιοσύνη. Την Παρασκευή ασκήθηκε δίωξη από τον οικονομικό εισαγγελέα κατά δύο οικονομικών στελεχών της Πήγασος, κατά του Γιώργου Μπόμπολα που είχε υπογράψει τη δανειακή σύμβαση ως ηθικού αυτουργού (όχι όμως και κατά του Φώτη Μπόμπολα), όπως και κατά περίπου 20 τραπεζικών στελεχών από τις τρεις πιστώτριες τράπεζες που χειρίστηκαν τις συμβάσεις.

Κατά του Φώτη Μπόμπολα θα κινηθούν και οι εργαζόμενοι του Πήγασου, οι οποίοι πραγματοποιώντας γενική συνέλευση την Παρασκευή χρησιμοποίησαν διόλου κολακευτικές εκφράσεις για τον εργοδότη τους, ενώ εξοργίστηκαν όταν πληροφορήθηκαν ότι τους απαγορεύει και να εισέλθουν ξανά στον χώρο της εργασίας τους. Τελικώς οι εργαζόμενοι του Πήγασου συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στον πρώτο όροφο του ΕΔΟΕΑΠ και αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις κρατώντας τα έντυπα κλειστά. Η τριμερής συνάντηση που είχαν νωρίτερα με τον εκδότη Φώτη Μπόμπολα δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Τους διεμήνυσε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι, καθώς όλα πλέον είναι στα χέρια των τραπεζών.

Μετά από αυτό η οργή τους τούς οδήγησε στο να υπερψηφίσουν την πρόταση για συνέχιση της απεργίας ως την Τρίτη οπότε και θα ξανασυνεδριάσουν. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης υπήρξε ένταση καθώς μεγάλη μερίδα εργαζομένων ζήτησε αναστολή της απεργίας για να μην απαξιωθούν οι τίτλοι.

Ωστόσο, η πρόταση καταψηφίστηκε δίχως καν να χρειαστεί καταμέτρηση. Σε αυτή την επιλογή οδήγησε και το γεγονός ότι απαντήσεις δεν δόθηκαν ούτε για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων ούτε για το μέλλον της επιχείρησης. Πλέον οι σχεδόν 450 εργαζόμενοι του Πήγασου είναι μπροστά στο χειρότερο σενάριο, αυτό της απώλειας των μισθών και των αποζημιώσεών τους. Επίσης, η κατάρρευση της επιχείρησης είναι πολύ πιθανή, γι’ αυτό, πέρα από τη συνέχιση της απεργίας, αποφάσισαν να συστήσουν μία εργασιακή επιτροπή η οποία θα πραγματοποιήσει επαφές με αρμόδιους φορείς, πολιτικά πρόσωπα και εκπροσώπους τραπεζών.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΗΓΑΣΟΥ

Ο Φώτης Μπόμπολας αποσύρεται από τα media, αφήνοντας επί πέντε μήνες απλήρωτους και τώρα άνεργους περίπου 450 εργαζομένους, αλλά κι ένα φέσι 162 εκατ. ευρώ
στις τράπεζες από δάνεια που έχει πάρει και αδυνατεί πλέον να εξυπηρετήσει.

Από την κυριαρχία στην καταστροφή

Η αντίστροφη μέτρηση για τον Πήγασο ξεκίνησε από τον Μάρτιο του 2015. Εναν μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ οι διαφωνίες του Φώτη Μπόμπολα με τον πατέρα του Γιώργο σχετικά με τη στρατηγική που θα έπρεπε να ακολουθηθεί κορυφώθηκαν, αναγκάζοντας τον ιδρυτή της εταιρείας να παραδώσει τα κλειδιά της επιχείρησης στον γιο του και να αποσυρθεί. Εναν χρόνο αργότερα, ο Φώτης Μπόμπολας άρχισε να απειλεί τις τράπεζες ότι «θα τους χαρίσει τα κλειδιά του μαγαζιού του» αν δεν του ρυθμίσουν τα δάνεια για να μπορέσει να βρει επενδυτή. Οι διαβουλεύσεις με τις τράπεζες κράτησαν περίπου 12 μήνες, ο Φώτης Μπόμπολας διασφάλισε πρόσθετο δανεισμό, αλλά δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ομίλου του.

Τα 35 χρόνια ένδοξης πορείας του «Εθνους», της εφημερίδας που έφερε στην Ελλάδα την εποχή του ταμπλόιντ επιτυγχάνοντας απίστευτα υψηλές κυκλοφορίες, διακόπηκε άδοξα την περασμένη Κυριακή.

Η εφημερίδα που άντεξε στην «αντεπίθεση Κοσκωτά» το 1989, στο κυνηγητό της κυβέρνησης Καραμανλή με τη νομοθεσία περί βασικού μετόχου το 2004 και τις καταγγελίες στον «Μπαϊρακτάρη» για τους «εθνικούς νταβατζήδες» λύγισε υπό το βάρος της κακής οικονομικής διαχείρισης των τελευταίων ετών.

Ο 88χρονος σήμερα Γιώργος Μπόμπολας, που μπήκε στο Πολυτεχνείο με τρύπιο παντελόνι και το 1968 ίδρυσε την πρώτη του κατασκευαστική εταιρεία, την Τεχνοδομή, μαζί με τον μετέπειτα υπουργό Ευάγγελο Κουλουμπή, και το 1977 τον Ακτορα διαγράφοντας μια λαμπρή πορεία στις κατασκευές, βλέπει σήμερα να καταρρέει η αγαπημένη του εφημερίδα. Αυτή που ξεκίνησε να χτίζει μαζί με τον Αλέκο Φιλιππόπουλο το 1981 και άλλαξε τη πορεία του ελληνικού Τύπου, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην άνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία. Του Παπανδρέου που πολέμησε με πάθος την περίοδο Κοσκωτά αλλάζοντας πολιτική γραμμή, για να επιστρέψει στην κεντροαριστερή της ταυτότητα την περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Σημίτη.

Η κατάρρευση του Πήγασου οδηγεί στο τέλος και ενός άλλου κεφαλαίου που άνοιξε ο Γιώργος Μπόμπολας το 1989 ιδρύοντας μαζί με τον Χρήστο Τεγόπουλο, τον Χρήστο Λαμπράκη και τον Βαρδή Βαρδινογιάννη το ΜΕGA CHANNEL. Το 2015 ο Γιώργος Μπόμπολας παρέδωσε στον γιο του Φώτη το 33% του καναλιού, από το οποίο σήμερα κατέχει μόνο το 13% (και αυτό δεσμευμένο από τις τράπεζες) μετά την πώληση του 20% στον Ιβάν Σαββίδη.

Ο Γιώργος Μπόμπολας αποσύρθηκε σταδιακά και από το MEGA λόγω των διαφωνιών με τον γιο του Φώτη για τη διαχείριση του καναλιού αλλά και για τις προθέσεις του να συγχωνεύσει τον όμιλό του με τον ΔΟΛ.

Ο Φώτης Μπόμπολας με πρωτοποριακή, ενίοτε ανατρεπτική και συχνά περιπετειώδη αντίληψη για τις αποπνικτικά στερεότυπες μπίζνες προτιμούσε την ατίθαση και αντισυμβατική ενασχόληση με τις επιχειρήσεις της διασκέδασης και του θεάματος. Υπήρξε, μεταξύ άλλων, και ιδιοκτήτης του εμβληματικού συναυλιακού κλαμπ «Ρόδον» στην οδό Μάρνη, καθώς και του πολυχώρου «Στοά» στην Πατησίων.

Τώρα λέγεται ότι ετοιμάζεται να μετακομίσει μόνιμα στο Λονδίνο και να μην ασχοληθεί άλλο με επιχειρήσεις στην Ελλάδα, την οποία θα επισκέπτεται μόνο τα καλοκαίρια για διακοπές με το σκάφος του.

ΦΩΤΗΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ

Η θεαματική πολιτική στροφή που εφάρμοσε ο Φώτης Μπόμπολας στα έντυπά του δεν τον έσωσε τελικά από την καταστροφή. Αφήνει 450 εργαζομένους στον δρόμο, οι οποίοι πραγματοποιώντας γενική συνέλευση την Παρασκευή χρησιμοποίησαν διόλου κολακευτικές εκφράσεις για τον εργοδότη τους, ενώ εξοργίστηκαν όταν πληροφορήθηκαν ότι τους απαγορεύει και την είσοδο στον χώρο εργασίας τους...

protothema.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου