Τετάρτη, Ιουνίου 28, 2017

Εβρασε η θάλασσα στην Ισπανία -Σε ιστορικό υψηλό η θερμοκρασία στα νερά




Με τον παρατεταμένο καύσωνα που βιώνει η Ισπανία, πολλοί είναι οι κάτοικοι, ιδίως περιοχών που τη στερούνται, οι οποίοι ονειρεύονται τη δροσιά της θάλασσας. Ωστόσο κι εκεί, όπως σημειώνει η εφημερίδα El Pais, η θερμοκρασία στα νερά ....
τόσο στην βορεινή Κανταβρική Θάλασσα, όσο και στη Μεσόγειο έχει ανέβει σε ιστορικά ύψη μέσα στον Ιούνιο, όπως επισημαίνει πόρισμα του Δικτύου για την Παρατήρηση των Ανοικτών Θαλασσών και Λιμένων.



Όπως επισημαίνει το Δίκτυο, στο διάστημα 2007-17 παρατηρείται μεταξύ 1-22 Ιουνίου μία αύξηση της θερμοκρασίας των θαλάσσιων υδάτων που κυμαίνεται από 0,5 έως 2,5 βαθμούς Κελσίου. Η μεγαλύτερη θερμοκρασιακή αύξηση της θάλασσας σημειώθηκε φέτος στην Μεσογειακή ακτή της χώρας, μάλιστα στην Ταρραγόνα η θερμοκρασία στα νερά αυξήθηκε κατά 2,53 βαθμούς σε σχέση με πέρυσι, φθάνοντας στο ύψος ρεκόρ των 27°C. Κάθε άλλο παρά δροσερή λοιπόν!

Ακόμη και στα ψυχρά, λόγω Ατλαντικού, νερά της Καντάβριας, η θερμοκρασία έχει φθάσει σε ύψη ρεκόρ: 19,9 βαθμούς στο Ακρωτήριο Σιγιέρο (άνοδος κατά 1,25°C το 2017), 23,5°C (+1,21) στο Μπιλμπάο-Βισκαϊκή, ενώ στο Ακρωτήριο Γάτα έπιασε το ρεκόρ του 2004, με 24,3°C (+2,48 βαθμούς).

Όπως εξηγεί στην El Pais, η κλιματολόγος Άνα Κασάλ, υπάρχει μία ανωμαλία στην θερμοκρασία των θαλασσίων υδάτων στην Ισπανία, όπου σημειώνεται άνοδος της θερμοκρασίας έως και 3 έως 3,5 βαθμούς Κελσίου ακόμη και όσο απομακρύνεται κανείς από την ακτογραμμή.

«Κατά κανόνα, τα νερά είναι πιο ζεστά στις ζώνες της Μούρθια, της Βαλένθιας και του Αλικάντε, ενώ προς την είσοδο των Στενών (του Γιβραλτάρ) οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες , μεταξύ 20-22°C», σχολιάζει η ίδια.

Η Κασάλ μάλιστα πιθανολογεί πως κατά τους μήνες Σεπτέμβριο κι Οκτώβριο τα νερά θα είναι ακόμη πιο ζεστά: «στη θάλασσα χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ζεσταθεί, ή να κρυώσει, συνεπώς όταν στην ξηρά σημειώνονται υψηλές θερμοκρασίες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, στον ωκεανό αυτές παρατηρούνται μετά κάμποσο χρονικό διάστημα».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής θαλάσσιας οικολογίας στο Παν/μιο του Οβιέδο Χοσέ Λουΐς Ακούνια προειδοποιεί πως η αύξηση της θερμοκρασίας ενδέχεται να προκαλέσει μείωση της θαλάσσιας χλωρίδας. «Στην Καντάβρια, όπου κάθε φορά αυξάνονται οι μέρες που η θερμοκρασία στη θάλασσα ξεπερνά τους 20 βαθμούς, τα δάση από φύκια έχουν σχεδόν εξαφανισθεί τα τελευταία 10 χρόνια», τονίζει. Ο ίδιος προσθέτει πως το φαινόμενο τούτο ενδέχεται να έχει συνέπειες στα μεταναστευτικά είδη, όπως ορισμένες θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο, οι οποίες προσανατολίζονται βάσει της θερμοκρασίας στη θάλασσα.

Μία άλλη, και πιο σημαντική συνέπεια, κατά τον Ακούνια είναι η εισβολή ξένων προς τη Μεσόγειο ειδών. «Είναι πιθανόν να έλθουν πληθυσμοί ειδών εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας. Ήδη στην Καντάβρια έχουν εντοπισθεί ψάρια που είναι τυπικά είδη στις νότιες θάλασσες», διαβεβαιώνει. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στη Μεσόγειο, όπου έχουν καταμετρηθεί κατά περιόδους από 775 έως 1.000 είδη ‘εισβολέων’, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου