Παρασκευή, Ιουνίου 16, 2017

Bloomberg: Η συμφωνία στο Eurogroup δεν είναι αρκετή για το ΔΝΤ.




Οι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν 8,5 δισ. ευρώ για την Αθήνα, ενίσχυσαν τη δέσμευσή τους να...

διευρύνουν την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα εάν χρειαζόταν και έδωσαν κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες για το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει αυτό.

Αλλά, όπως τονίζει το Bloomberg, δεν προχώρησαν στην παροχή συγκεκριμένων προτάσεων, οι οποίες όπως δήλωσαν, θα έλθουν μόνο μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, στα μέσα του 2018.

"Είναι μια πολύ εποικοδομητική απόφαση που θα βοηθήσει την Ελλάδα, επίσης στις αγορές, να κερδίσει σταδιακά περισσότερη αξιοπιστία", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου μετά τη συνάντηση. Ο στόχος είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές στους επόμενους μήνες ή χρόνο.

Η συμφωνία ωστόσο, σχολιάζει το Bloomberg, δεν ήταν αρκετή για να πείσει το ΔΝΤ να συμφωνήσει στην έναρξη χρηματοδότησης της Ελλάδας, κάτι το οποίο οι χώρες της ευρωζώνης έχουν επιδιώξει από το 2015, που υπεγράφη το πρόγραμμα διάσωσης.

Το ΔΝΤ, δεν θα δώσει στην Ελλάδα νέα λεφτά μέχρι να λάβει διαβεβαιώσεις ότι το χρέος των 315 δισ. ευρώ της Ελλάδας θα γίνει βιώσιμο.

Αντί αυτού, το ΔΝΤ συμφώνησε σε μια 14μηνη διάσωση για την Ελλάδα, αλλά θα δώσει νέα δάνεια μόνο όταν λάβει περαιτέρω διαβεβαιώσεις από την ευρωζώνη στο πώς το χρέος θα γίνει βιώσιμο.

"Θα προτείνω στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ την έγκριση κατ’ αρχήν μια νέας προληπτικής ρύθμισης για την Ελλάδα", δήλωσε η Lagarde, προσθέτοντας ότι το ποσό του προγράμματος θα είναι "πιθανώς κοντά στα 2 δισ. ευρώ", κάτι που θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των μέτρων για την ελάφρυνση χρέους.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, ο συμβιβασμός αυτός αφήνει την Ελλάδα με λιγότερα από αυτά που είχε επιδιώξει. Μια αναγνώριση από το ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος θα γίνει βιώσιμο, θα μπορούσε να είχε ανοίξει το δρόμο για την ένταξη των ομολόγων της χώρας στο QE, κάτι που θα είχε μειώσει το κόστος δανεισμού και θα είχε διευκολύνει την επιστροφή της στις αγορές –μια υπόσχεση που η κυβέρνηση στην Αθήνα δίνει για μήνες. Αλλά χωρίς την έγκριση του Ταμείου, η ένταξη στο QE παραμένει απίθανη, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ.

Οι ίδιοι δηλώνουν ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να στηρίζεται στη συμμετοχή της στο QE, δεδομένου πως δεν ήταν ποτέ βέβαιο, και έχουν επισημάνει ότι πολύ λίγα από τα ομόλογά της είναι επιλέξιμα για ένταξη.

Αντιθέτως, έχουν αυξήσει την πιθανότητα μιας ενισχυμένης καταβολής για να δώσουν στην Αθήνα ένα "μαξιλάρι" στην περίπτωση που θέλει να δοκιμάσει την τύχη της στις αγορές.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμη ότι η συμφωνία θα μπορούσε να άρει τη σκιά της αβεβαιότητας που βρίσκεται πάνω από τις οικονομικές προοπτικές του πιο χρεωμένου κράτους της Ευρώπης, καθώς περιορίζει το κόστος αναχρηματοδότησης στο 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, και 20% στη συνέχεια...



Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου