Παρασκευή, Ιουνίου 16, 2017

Citi: Δύσκολη η έξοδος στις αγορές ως το τέλος του προγράμματος Παραμένει υψηλή η πιθανότητα 4ου προγράμματος εκτιμά η CitiΝα προσγειώσει την Ελληνική οικονομία στην πραγματικότητα επιχειρούν για μια ακόμη φορά οι διεθνείς ξένοι οίκοι και οι αγορές. Ρέπλικα της απόφασης του Eurogroup του Μαΐου του 2016 χαρακτηρίζει τη χθεσινή ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών η Citi. Στο ημερήσιο σχόλιό της σημειώνει ότι βάζει τέλος σε μια μακρά εννεάμηνη διαπραγμάτευση και επιτρέπει να εκταμιευτεί η δόση που θα καλύψει χρηματοδοτικά τις ανάγκες που απορρέουν από τις λήξεις χρέους περίπου 7 δισ. ευρώ το επόμενο τρίμηνο και πιθανότατα θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες έως και το τέλος του προγράμματος στα μέσα του 2018.

Ωστόσο, σημειώνει, η έλλειψη διαύγειας για την ελάφρυνση χρέους, πέραν όσων είχαν συμφωνηθεί πέρυσι, αφήνει υψηλή αβεβαιότητα για την πιθανότητα ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE και τη δυνατότητα της χώρας να γυρίσει στις αγορές.

Η απόφαση του ΔΝΤ για ελαφρά περισσότερο επίσημη συμμετοχή στο πρόγραμμα, χωρίς ακόμα λεφτά, βοήθησε να αρθεί το αδιέξοδο και να επιτρέψει στη Γερμανία να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα.

Ο οίκος δεν περιμένει περισσότερη πρόοδο στο θέμα του χρέους πριν τις γερμανικές εκλογές και πιθανά πριν το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος.

Συνολικά, η Citi εκτιμά ότι οι πιθανότητες να χρειαστεί η Ελλάδα τέταρτο πρόγραμμα παραμένουν υψηλές, καθώς φαίνεται σχετικά απίθανο να μπορέσει η χώρα να επιστρέψει σε πλήρη χρηματοδότηση από τις αγορές με τη λήξη του προγράμματος σε 12 μήνες. Επιπρόσθετα οι μικρές παραχωρήσεις από τους Ευρωπαίους πιστωτές θα αποδυναμώσουν την κυβέρνηση στο εσωτερικό, οδηγώντας σε αυξημένες πολιτικές εντάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου