Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2017

Επιμένει ο Τσαβούσογλου για εγγυήσεις και στρατεύματα - Ασφάλεια προσφέρει η ΕE, λέει ο Αναστασιάδης





Άρχισαν οι εργασίες της Διάσκεψης για το Κυπριακό στην Ελβετία

Τσαβούσογλου: Nα υπάρξει εγγύηση για τη λειτουργία του ομοσπονδιακού συντάγματος και αν όλα πάνε καλά, να αναθεωρηθεί ο αριθμός των στρατευμάτων - Αναστασιάδης: Εγγυήσεις στα θέματα ασφάλειας από ΕΕ και ΟΗΕ....

 Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, η δεύτερη μέρα της διάσκεψης για το Κυπριακό, χωρίς την παρουσία του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη. Αύριο αναμένεται να φτάσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με τουρκικές εφημερίδες, πέντε σημεία περιλαμβάνει η πρόταση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την οποία υπέβαλε χθες, Τετάρτη, στην πρώτη μέρα της Διάσκεψης για το Κυπριακό, στο Κραν Μοντάνα.

Το πρώτο σημείο είναι, όπως η παρούσα συμφωνία εγγυήσεων αναθεωρηθεί.
Το δεύτερο σημείο αναφέρει ότι την πρώτη ημέρα της εφαρμογής της λύσης ένας αριθμός στρατευμάτων θα αποχωρήσει.
Το τρίτο σημείο αναφέρει ότι θα ιδρυθεί Επιτροπή Παρακολούθησης, στην οποία θα συμμετάσχουν μέλη των τριών εγγυητριών δυνάμεων, της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πολιτείας, και του ομόσπονδου κράτους.
Το τέταρτο σημείο λέει ότι θα υπάρξει εγγύηση για τη λειτουργία του ομοσπονδιακού συντάγματος και του συντάγματος των ομόσπονδων πολιτειών.
Το πέμπτο σημείο αναφέρει ότι, αν όλα πάνε καλά, θα αναθεωρηθεί ο αριθμός των στρατευμάτων που θα μείνει στο νησί.

Τα τρία ερωτήματα του βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και η πρώτη απάντηση Αναστασιάδη

Τρία ερωτήματα έθεσε χθες, Tετάρτη, ο βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλντμαν, στους συμμετέχοντες στη διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας. Τα ερωτήματα είναι τα εξής: α) Πώς αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων β) Ποιο το σύστημα ασφάλειας και εγγυήσεων μετά τη λύση του κυπριακού γ) Ποιος μηχανισμός θα επιβλέπει την εφαρμογή της λύσης.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης απάντησε με ένα κείμενο 16 σελίδων στα ερωτήματα αυτά. Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνοκυπριακές πηγές, το έγγραφο διαβάστηκε και δεν δόθηκε σε έντυπη μορφή. Ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απάντησε λεπτομερώς και στα τρία ερωτήματα, δίνοντας έμφαση στην ιδιότητα της Κύπρου ως χώρας μέλους της ΕΕ, κάτι που καθιστά αδιανόητο να κηδεμονεύεται με εγγυήσεις τρίτων χωρών και παρουσία ξένων στρατευμάτων. Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει πως οι εγγυήσεις στα θέματα ασφάλειας από την ΕΕ και τον ΟΗΕ μπορούν να είναι η απάντηση στις ανησυχίες της τουρκικής πλευράς.

Η συζήτηση θα κορυφωθεί αύριο, Παρασκευή, με την άφιξη του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η ελληνική και η τουρκική πλευρά, που έχουν καταθέσει τις αρχικές προτάσεις τους, καταδεικνύουν μεγάλη απόσταση. Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως δεν τίθεται θέμα συνέχισης του συστήματος εγγυήσεων του 1960 με παραμονή στρατευμάτων και προτείνει τη δημιουργία μηχανισμού εφαρμογής της λύσης στον οποίο δεν θα μετέχουν Ελλάδα και Τουρκία.

Κοτζιάς: «Δεν έχουν ανοίξει όλα τα χαρτιά»

«Εμείς προσπαθούμε να ανοίξουμε τη συζήτηση και να δείξουν όλοι τις πραγματικές τους προθέσεις και να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε δήλωσή του πριν από την είσοδό του στο χώρο όπου διεξάγεται η Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, καθώς, όπως εξηγησε «δεν έχουν ανοίξει όλα τα χαρτιά, όπως συμβαίνει σε μια διαπραγμάτευση».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την έλευση αύριο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στη Διάσκεψη ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι «αύριο θα εκδηλωθεί περισσότερο η διάθεση του καθενός. Αλλά εμείς πρέπει να κερδίσουμε και τη σημερινή ημέρα».

Απαντώντας σχετικά με την πρόταση που περιέγραψε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Όπως, είπα, κινείται γύρω από αυτά που έκαναν στη διαδικασία του Σχεδίου Ανάν. Αν δεν τα είχαμε μελετήσει από τότε, θα ήμασταν αδιάβαστοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου