Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2017

Παζάρι τώρα στο Eurogroup: Η Ελλάδα ζητά επιπλέον μετρητά και χρέος
Στις 20:00 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε η συζήτηση για το ελληνικό θέμα
Η Αθήνα παζαρεύει να πάρει πάνω από 8,5 δισ. ευρώ
Επιδιώκει αλλαγές στις διατυπώσεις για επικοινωνιακούς λόγους
Τι προβλέπει το προσχέδιο συμφωνίας
Επιβάλλονται πρωτογενή πλεονάσματα 2% κατά μέσο όρο ως το 2060
Η στάση του ΔΝΤ.....

Σε άγριο παζάρι εξελίσσεται το Eurogroup στο οποίο ετέθη στις 20:00 ώρα Ελλάδος το ελληνικό θέμα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα:

Η Ελλάδα φέρεται να έχει εξασφαλίσει εκταμίευση ποσού 8,5, δισ, ευρώ και πιέζει για ακόμη περισσότερα, «παζαρεύοντας» το επιπλέον ποσό. Σε κάθε περίπτωση θα εισπράξει «μια βαλτίσα λεφτά ο Τσακαλώτος» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ Πέτερ Κάζιμιρ και αρκετά παραπάνω από το ποσό των 7,4 δισ. Ευρώ που απαιτούνται για την δόση του Ιουλίου.

Σύμφωνα με προσχέδιο το Eurogroup θα καλωσορίσει την υιοθέτηση των πρόσφατων μέτρων από την ελληνική Βουλή και θα συγχαίρει την ελληνική κυβέρνηση για τις προσπάθειες που καταβάλλει. Ωστόσο από εκεί ξεκινούν τα δύσκολα.

Τα παζάρια για το χρέος

Επιπλέον


Ενα από τα «αγκάθια» της συζήτησης που είναι σε εξέλιξη αφορά στα μέσα επίπεδα του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα πρέπει να διατηρήσει η Ελλάδα από το 2023 μέχρι το 2060. Πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαπραγμάτευση, είπαν στο iefimerida.gr ότι αν ο πήχης τεθεί κάτω από το 2%, τότε θα απατηθεί «κούρεμα» χρέους. Και γι’ αυτό η πιθανότητα αυτή είναι μηδενική. Αν πάλι ο πήχης πάει πάνω από το 2,6% δεν χρειάζεται απολύτως καμία παρέμβαση στο χρέος.Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν ο πήχης τεθεί στο 2% δεν χρειάζεται να υπερβούμε το πλαίσιο του περσινού Μαΐου, ενώ οι επιμηκύνσεις των δανείων του EFSF μπορούν να ξεπεράσουν την 15ετία, εφόσον υιοθετηθεί η γαλλική πρόταση να υπάρξει διασύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με την ανάπτυξη.
Αυτό που συζητείται αυτή τη στιγμή, είναι το πεδίο μεταξύ 2% και 2,6%. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση του χρέος (repfofilling) με επιμηκύνσεις εκτός των άλλων. Σημειωτέον ότι ένα από τα draft του Eurogroup του περασμένου Μαΐου που είδαν το φως της δημοσιότητας, προέβλεπε μέσα επίπεδα πλεονάσματος 2,2% με τη λογική ότι με αυτό τον τρόπο δεν χρειαζόταν να γίνουν αναδιαρθρώσεις δανείων πέρα από αυτές που προέβλεπε η απόφαση του περσινού Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ με βάση τις δικές του, συντηρητικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της Ελλάδας, θεωρεί επιβεβλημένη την επέκταση των μέτρων ελάφρυνσης και στα δάνεια του ESM και στα διμερή δάνεια του πρώτου Μνημονίου.
Ως προς τα επιπλέον δάνεια από τον EFSF ύψους 130 δισ. ευρώ προβλέπεται επέκταση για 15 χρόνια αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη διαφωνία για το εάν αν θα αναγράφεται στην τελική συμφωνία «μέχρι και 15 χρόνια ή «από 0-15 χρόνια».
Ως προς την ελάφρυνση του χρέους το ΔΝΤ εμφανίζεται να καλωσορίζει την εξειδίκευση για «πιθανά μέτρα» και τα χαρακτηρίζει ως καλό βήμα για την ελάφρυνση του χρέους. Διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν προτίθεται να αναλάβει μέρος της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος. Οσο για την περίφημη αναφορά στην προηγούμενη απόφαση που ανέφερε ότι θα γίνει ελάφρυνση «εφόσον απαιτηθεί», φαίνεται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πετυχαίνει μικρή αλλαγή στη διατύπωση. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ Ελένη Βαρβιτσιώτη το κείμενο θα αναδιατυπωθεί ως εξής: Ελάφρυνση του χρέους «στο βαθμό που θα χρειαστεί».

Το «καρφί» Σόιμπλε

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε είχε πετάξει το «καρφί» του προς την ελληνική κυβένηση υποστηρίζοντας ότι οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει από το προηγούμενο Eurogroup αλλά η Αθήνα ζήτησε πίστωση χρόνου τριών εβδομάδων για να το διαχειριστεί επικοινωνιακά.

Επιπλέον, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ παρουσιάστηκε και πριν την έναρξη του Eurogroup σταθερός, σαφής και σκληρός στις απόψεις του για το το ελληνικό χρέος

Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης που θα καταγραφούν στην απόφαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης δεν είναι δεδομένο ότι αυτά θα εφαρμοστούν. «Εάν η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποδειχθεί περιττή, δεν θα την χρειαστούμε» είπε σύμφωνα με Γερμανό δημοσιογράφο της DW.

Τσίπρας: «Στο τέλος κερδίζουν οι καλοί»

Στον Σόιμπλε απάντησε εμμέσως ο Αλέξης Τσίπρας -προδιαγράφοντας και την αντίδραση της κυβέρνησης εφόσον τα πράγματα στο Eurogroup κυλήσουν έτσι. «Στο τέλος κερδίζουν οι καλοί» σχολίασε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα και τη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ αποχωρούσε από το συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, μετά την ολοκλήρωση της 3ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Ερωτηθείς από το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εάν είναι αισιόδοξος, απάντησε «στο τέλος κερδίζουν οι καλοί». Μια φράση που ερμηνεύεται ως «καρφί» κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε.Πηγή: Παζάρι τώρα στο Eurogroup: Η Ελλάδα ζητά επιπλέον μετρητά και χρέος | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου