Δευτέρα, Ιουνίου 12, 2017

Έντονη κινητικότητα εν όψει του κρίσιμου Eurogroup! Στην Αθήνα ο Λε Μερ





Πυρετωδώς εργάζεται η κυβέρνηση εν όψει του κρίσιμου Eurogroup, που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη (11.06.2017).

Ο Λε Μερ αναμένεται να ενημερώσει την κυβέρνηση για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε τις προηγούμενες ημέρες με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Γερμανό και τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών....

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα έχει το μεσημέρι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ ο οποίος φθάνει στη χώρα μας για επίσημες διαβουλεύσεις ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Ο Μπρούνο Λε Μέρ θα μεταβεί αρχικά, στις 12.15 στο Υπουργείο Οικονομικών όπου θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογο του και ακολούθως, στις 13.30 θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό.

Η επίσκεψη Λε Μερ εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Γαλλίας για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας και το κλείσιμο της αξιολόγησης. Όπως έχει γίνει γνωστό η πρωτοβουλία της Γαλλίας να συνδέσει την ανάπτυξη με το χρέος έγινε δεκτή με σκεπτικισμό στην ΕΕ με αξιωματούχους της Κομισιόν να λένε πως είναι πολύ δύσκολο να γίνει δεκτή από τη γερμανική πλευρά ή να αποδειχθεί αρκετή για να μεταπείσει το ΔΝΤ.

Ο κ. Λε Μερ αναμένεται να ενημερώσει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε τις προηγούμενες ημέρες με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Γερμανό και τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πιέρ Κάρλο Παντοάν. Σύμφωνα με κύκλους του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, στόχος του κ. Λε Μερ είναι μια λύση για την αποδέσμευση της δόσης ώστε η Ελλάδα να αποπληρώσει τα 7,4 δισ. ευρώ που λήγουν τον επόμενο μήνα, αλλά και συμφωνία «πάνω στις μεγάλες αρχές μιας αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους».

Η γαλλική πρόταση συνδέει τον ρυθμό ανάπτυξης με το εύρος της ελάφρυνσης του χρέους. Στην περίπτωση, δηλαδή, που η ανάπτυξη είναι χαμηλή και επιβεβαιώνονται τα αρνητικά σενάρια του ΔΝΤ, τότε η επέκταση της αποπληρωμής των δανείων και της περιόδου χάριτος να είναι η μεγαλύτερη δυνατή, δηλαδή ακόμη και μέχρι τα 15 ή τα 17 χρόνια.

Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στην συγκεκριμένη πρόταση την Παρασκευή στη Βουλή λέγοντας απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης:«θα ήθελα να ήξερα τι θα πείτε αν η συμφωνία της 15ης Ιουνίου είναι καλύτερη. Εγώ θεωρώ ότι θα είναι καλύτερη. Θα δείτε ότι στην απόφαση του επόμενου Eurogroup θα υπάρχουν θέματα για την Ανάπτυξη και για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους, αλλά και σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα και ίσως κάποιο μηχανισμό για τα μακροπρόθεσμα. Περιμένετε λοιπόν να δείτε» τόνισε, υπονοώντας ένα σχέδιο για την διάθεση αναπτυξιακών πόρων στη χώρα μας, μέσω υφιστάμενων ή νέων προγραμμάτων τύπου «πακέτο Γιούνκερ» (ή Μεσογειακών Προγραμμάτων όπως εκείνα του ’80.

Η κυβέρνηση εργάζεται σε δύο άξονες, ο πρώτος βασίζεται στη γαλλική πρόταση για τη δημιουργία ενός μηχανισμού ρήτρας ανάπτυξης στον ρυθμό αποπληρωμής του χρέους, και ο δεύτερος αφορά ένα αναπτυξιακό πλάνο που θα ενισχύσει την ανάκαμψη.

"Στόχος μου είναι να διευκολύνω τις διαπραγματεύσεις για να υπάρξει συμφωνία την Πέμπτη, που θα δώσει στην Ελλάδα προοπτική, σταθερότητα και ανάπτυξη", τονίζει ο Λε Μερ στην "Καθημερινή".


Μήνυμα Μοσκοβισί


Την ίδια ώρα, ηχηρό μήνυμα προς τους δανειστές στέλνει ο Πιέρ Μοσκοβισί. Μιλώντας στις εφημερίδες "Νέα Σελίδα" και "Real news", ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών τους καλεί τους δανειστές να αναλάβουν τις ευθύνες και τις δεσμεύσεις τους, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει τηρήσεις τις δικές της, συμπεριλαμβανομένων των πιο δύσκολων μεταρρυθμίσεων.


"Στον πρόλογό μου στο Εurogroup θα πω ότι το συμβόλαιο έχει εκπληρωθεί, δεν μπορούμε να ζητήσουμε περισσότερα από την Ελλάδα", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Μοσκοβισί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου