Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2017

Οι δύο ενστάσεις της Ελλάδας στο προσχέδιο απόφασης του Eurogroup






Στο ζενίθ βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για το ελληνικό ζήτημα στη συνεδρίαση του Eurogroup. Το γενικό κλίμα είναι ότι η Ελλάδα έχει κάνει όσα έπρεπε και θεωρείται δεδομένο....
πως θα δοθεί το πράσινο φως για τη δόση, η οποία πιθανότατα θα είναι ενισχυμένη και θα υπερβαίνει τα 8,5 δισ. ευρώ, όπως και δεδομένο θεωρείται ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδοτική συμβολή.


Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η απεσταλμένη του ΑΝΤ1 στο Λουξεμβούργο, Μαρία Αρώνη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Νίκο Χατζηνικολάου, έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων ένα προσχέδιο απόφασης, στο οποίο η ελληνική πλευρά έχει ήδη εκφράσει κάποιες πρώτες ενστάσεις, εστιάζοντας σε δύο βασικά σημεία.

Πρώτον, στο χρέος, για το οποίο ζητά βελτιωμένες διατυπώσεις σε σχέση με την περσινή συμφωνία και δεύτερον, στο θέμα της ανάπτυξης.

Σχετικά με το χρέος θεωρείται πιθανό να συμπεριληφθούν κάποια στοιχεία της γαλλικής πρότασης στη συμφωνία, ενώ όσον αφορά στην ανάπτυξη, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος ζητά μέτρα για την τόνωσή της μέσω των διαρθρωτικών ταμείων αλλά και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Μέχρι στιγμής, στη συνεδρίαση του Eurogroup αναδεικνύονται οι δύο πυρήνες, τάσεις που επικρατούν: ο ένας είναι των χωρών εκείνων που συντάσσεται με τις ελληνικές θέσεις και ο άλλος αποτελείται από τις χώρες εκείνες που είναι πιο κοντά στις γερμανικές απόψεις που είναι και πιο περιοριστικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου