Τρίτη, Ιουνίου 13, 2017

Πακιστάν: Τον καταδίκασαν σε θάνατο για «βλάσφημα» σχόλια στο Facebook

 


Δικαστήριο στο Πακιστάν επέβαλε στον Ταϊμούρ Ράζα τη θανατική ποινή, για τα σχόλια που είχε δημοσιεύσει για τον Μωάμεθ και τις συζύγους του. Ο εισαγγελέας, σύμφωνα με το BBC, εκτιμά ότι είναι η πρώτη φορά που κάποιος καταδικάζεται σε θάνατο για υπόθεση που αφορά τα social media. Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ναγουάζ Σαρίφ, έχει χαρακτηρίσει τη βλασφημία ως ασυγχώρητο αδίκημα.


Ο συνήγορος του 30χρονου ανέφερε ότι ο Ράζα ενεπλάκη σε διαφωνία για το Ισλάμ, στο Facebook, με κάποιον που τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Ο κατηγορούμενος μπορεί να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η τοπική εφημερίδα Express Tribune ανέφερε ότι λίγες ημέρες πριν από την καταδικαστική απόφαση, στο Πακιστάν δεν επέτρεψαν σε καθηγητή κολεγίου να αποφυλακιστεί με εγγύηση, σε μία άλλη υπόθεση που αφορά βλασφημία στα social media.

«Η καταδίκη κάποιου σε θάνατο γιατί δημοσίευσε βλάσφημο υλικό στο διαδίκτυο συνιστά παράβαση του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο», δήλωσε στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας στο BBC, ενώ πρόσθεσε ότι κανείς δεν πρέπει να διώκεται γιατί ασκεί ειρηνικά το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου και της σκέψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου