Σάββατο, Ιουνίου 24, 2017

H ευτυχία στα μανταλάκια των social media...





Η Ευγενία Μανωλίδου και ο Αδωνις Γεωργιάδης εόρτασαν την επέτειο των 8 χρόνων από τον γάμο τους τουϊτάροντας. Δηλαδή η...
Μανωλίδου τουϊτάροντας και ο Γεωργιάδης…
ριτουιτάροντας (κάνοντας retweet την ανάρτησή της). «Δεκαπέντε χρόνια κοινής πορείας, οκτώ χρόνια γάμου, τέσσερα παιδιά. Μαζί, «μέχρι το τέλος του κόσμου»!», έγραψε η μαέστρος σε Instagram και Twitter, με τον ρομαντικό έρωτα του ζεύγους να παίρνει αίφνης διαστάσεις κινηματογραφικού «Αρμαγεδώνος», για να θυμηθούμε μία από τις γνωστότερες ταινίες με θέμα το τέλος του πλανήτη Γη.


Ο βουλευτής σύζυγός της, γνωστός στον χώρο των social media και με την κωδική ονομασία «@AdonisGeorgiadi» έσπευσε να αναδημοσιεύσει την ανάρτηση, απαντώντας «στο χρήστη @ManolidouE», «Χρόνια μας πολλά!!!!».

Δεν είναι, βεβαίως, το πρώτο ζευγάρι επωνύμων που επιλέγει το Διαδίκτυο για να ανταλλάξει ευχές, να εξομολογηθεί τον έρωτά του, να κάνει τέλος πάντων δημόσια αυτό που σε άλλες εποχές θα έκανε μακριά από τα αδιάκριτα μάτια του κόσμου. Αυτές οι άλλες εποχές, του «τα εν οίκω μη εν δήμω» και της (σχετικής έστω) διακριτικότητας, έχουν περάσει. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα επώνυμα (και όχι μόνο) ζευγάρια περισσότερο επικοινωνούν μέσα από τους λογαριασμούς τους σε Facebook και Twitter παρά όταν βρίσκονται και οι δύο σπίτι. Εύκολα καταλαβαίνεις γιατί: στην πραγματικότητα παραλήπτης του μηνύματος δεν είναι ο καλός σου ή η καλή σου, είναι οι followers που παρακολουθούν τις ζωές των επωνύμων. Γάμοι και διαζύγια, γέννες και βαφτίσεις, στιγμές ευτυχίας αλλά και στιγμές δύσκολες, χρησιμοποιούνται ως επικοινωνιακά τρικ με σκοπό την διαρκή ανανέωση- εξιδανίκευση της εικόνας των διάσημων προσώπων.

Το κάνουν όλοι, από τους Καρντάσιανς μέχρι τον Μπαράκ Ομπάμα (και εκείνος επικοινωνούσε με τη Μισέλ μέσα από τις αναρτήσεις του). Το κάνουμε και στην Ελλάδα.


«Σε ευχαριστώ αγάπη μου, Κάτια Ζυγούλη. Τυχερός άνθρωπος!», έγραψε ο Σάκης Ρουβάς δημοσιεύοντας μια φωτογραφία με κάτι σαν μπρουσκέτα με τηγανιτά αυγά από πάνω, φαγητό που του είχε φτιάξει η καλή του.




Αν το «ευχαριστώ» που θα της είπε ως ευγενικός σύντροφος την ώρα που έβαλε το πιάτο μπροστά του ήταν όλο το δικό της, το «ευχαριστώ» που έγραψε και ανάρτησε, για να αναπαραχθεί από δεκάδες ιστοσελίδες, επιβεβαίωσε πως ο Ρουβάς και στις προσωπικές του στιγμές παραμένει επαγγελματίας celebrity. «Καλημέρα, αγαπώ τα μωρά μου, το πιο τυχερό κορίτσι του κόσμου», είχε γράψει κάποια στιγμή και η Κάτια Ζυγούλη ανεβάζοντας φωτογραφία του Ρουβά να φιλάει ένα από τα παιδιά τους, παίζοντας και αυτή το παιχνίδι δημοσιότητας του συζύγου της.

«Σε ευχαριστώ για όλα όσα κάνεις κάθε μέρα με αγάπη, υπομονή και το φανταστικό σου χαμόγελο» έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάτω από τη φωτογραφία της συζύγου του Μαρέβας, που ανέβασε για να γιορτάσει την Ημέρα της Μητέρας.


«Σε περιμένω…» έγραψε η σύζυγος του Στάθη Ψάλτη Χριστίνα λίγες μέρες μετά το θάνατό του ανεβάζοντας κοινή φωτογραφία τους, γιατί δεν είναι μόνο η οικογενειακή ευτυχία, είναι και η δυστυχία, και το πένθος, καταστάσεις δια των οποίων μπορείς να δηλώνεις παρούσα-παρών.

Εγώ, εσύ, η αγάπη μας… Και όλοι οι άλλοι, οι followers για τους οποίους και έχει στηθεί η παράσταση, προσκεκλημένοι μας, να μας παρακολουθούν από μακριά! Αθέμιτο δεν είναι, όταν αντιλαμβάνεσαι τη ζωή ως ένα παζάρι όπου όλα πωλούνται, περιττό είναι. Μπορεί, επίσης, να καταντήσει από άκομψο ως και αναξιοπρεπές. Ο κόσμος πάντα θα συζητά για τις προσωπικές ζωές των άλλων, κυρίως των επωνύμων. Και πάντα θα μαθαίνει πράγματα, ακόμα και αν έχουν γίνει προσπάθειες για να κρατηθούν κρυφά. Όπως όμως δεν χρειάζεται να κρύβεται κάποιος πίσω από το δάχτυλό του, έτσι δεν χρειάζεται και να εκθέτει αυτό που λέγεται ιδιωτική ζωή.

Βεβαίως, το πόσο ιδιωτική είναι η ζωή καθενός είναι θέμα της προσωπικής του κοσμοθεωρίας, και αναλόγως τη διαχειρίζεται. Όταν όμως είσαι αναρτημένος στο Διαδίκτυο (κάποτε θα λέγαμε «κρεμασμένος στα μανταλάκια» των περιπτέρων) διαφημίζοντας γάμους, συζύγους, παιδιά, οικογένειες και έρωτες «μέχρι το τέλος του κόσμου», όσο και αν η χαρά και η λύπη είναι (και) για να τις μοιράζεσαι (με όλους;), τότε ακόμα και τα πιο ειλικρινή συναισθήματα χάνουν τη σημασία, τη δύναμη και την αξία τους. Τότε ακόμα και η πιο ανιδιοτελής αγάπη ή και ο πιο μεγάλος πόνος φαίνονται ψεύτικα, κατασκευασμένα, απλώς αφορμές για λίγη ακόμα εύκολη -μα τόσο εύκολη!- δημοσιότητα.

Κοσμάς Βίδος

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου