Τετάρτη, Ιουνίου 28, 2017

Ο άγνωστος σκιώδης πόλεμος εναντίον του ISIS



Ένα απόγευμα του Απρίλη, ελικόπτερο με αμερικανούς κομάντος έκανε αιφνίδια επιδρομή σε όχημα στη νοτιοανατολική Συρία στο οποίο επέβαινε στενός συνεργάτης του ανώτατου ηγέτη του ...
Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. Το όνομά του, Abdurakhmon Uzbeki, γνωστός βετεράνος σκιώδους πολέμου στη Συρία και το Πακιστάν και ενορχηστρωτής πολλών επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους . Κατά τη διάρκεια της επιδρομής ωστόσο, ξέσπασε σφοδρή μάχη με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του σε αυτή ο Uzbeki.


Παρόλο που η αποστολή δεν πέτυχε το στόχο της να συλλάβει ζωντανό τον Uzbeki, συλλέχθηκε πολύτιμο υλικό από κινητά τηλέφωνα και χάρτες που μπορούν να ρίξουν φως στις σχετικά με τις δραστηριότητες του στενού κύκλο της ηγεσία του ISIS.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει ακόμη ηττηθεί, ιδιαίτερα με την εξελιγμένη προπαγανδιστική μηχανή που συνεχίζει να εμπνέει τους ακολούθους της να εκτελούν επιθέσεις. Όμως, στο αυτοανακηρυγμένο χαλιφάτο σε όλο το Ιράκ και τη Συρία, τα δύο τελευταία ισχυρά οχυρά της τρομοκρατικής ομάδας βρίσκονται υπό πολιορκία, πολλοί ανώτεροι ηγέτες έχουν φύγει νότια στην κοιλάδα του ποταμού Ευφράτη και οι λεγεώνες ξένων αγωνιστών που διαθέτει μάχονται μέχρι θανάτου ή διαφυγής.

Σε αυτό το εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον, οι ειδικές αποστολές των αμερικανών κομάντο έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Ο 39χρονος Uzbeki ήταν ντόπιος από το Τατζικιστάν και όχι από το Ουζμπεκιστάν και αναδείχθηκε με το Ισλαμικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν, μια συμμαχική τζιχαντιστική ομάδα των Ταλιμπάν. Πριν από περίπου 10 χρόνια μετακόμισε στο Πακιστάν, όπου είχε εκτεταμένες επαφές με την Αλ Κάιντα, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε μετακομίσει στη Συρία και εντάχθηκε στις μάχες του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Uzbeki ήταν κοντά στον κ. Baghdadi, τον φερόμενο ως νεκρό ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, και ενορχήστρωσε τη θανατηφόρα επίθεση σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στην Κωνσταντινούπολη την Πρωτοχρονιά. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κεντρικής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχεδιασμό επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους σε όλο τον κόσμο και διευκόλυνε τη διακίνηση ξένων τρομοκρατών και κεφαλαίων του ISIS.

Περίπου στις 3 μ.μ. εκείνο το απόγευμα, ο Uzbeki οδηγούσε από τη Mayadeen, μια πόλη στη νοτιοανατολική Συρία στην κοιλάδα του ποταμού Ευφράτη, η οποία έγινε θύλακας ισλαμιστών ηγετών που εγκατέλειψαν τη Ράκα. Εκεί σκοτώθηκε ο Τέρκι αλ-Μπινάλι, ανώτερος στρατογνώστης και προπαγανδιστής του ΙΚ σε αεροπορική επιδρομή στις 31 Μαΐου.

Ο Uzbeki επέστρεφε από επίσκεψη σε ανώτατο ηγέτη του ισλαμικού κράτους στο Mayadeen και επέστρεψε στη Raqqa όταν επενέβην οι κομάντος. Αν και σκοτώθηκε, περισυλλέγησαν σημαντικές πληροφορίες.

Το μοντέλο για τέτοιου είδους επιχειρήσεις στη Συρία προέκυψε τον Μάιο του 2015, όταν δύο διοικήσεις της Delta Force μπήκαν στη Συρία σε ελικόπτερα Black Hawk και V-22 Ospreys από το Ιράκ και σκότωσαν τον Abu Sayyaf, τον οποίο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν ως τον εμίρη πετρελαίου και αερίου του ισλαμικού Κράτους.

Οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν από τους φορητούς υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα και άλλα υλικά που ανακτήθηκαν κατά την επιδρομή έδωσαν τις πρώτες σημαντικές ιδέες για τη δομή ηγεσίας του Ισλαμικού Κράτους, τις χρηματοοικονομικές πράξεις και τα μέτρα ασφαλείας.

Εξίσου σημαντικό, η σύζυγος του Abu Sayyaf, Umm, που συνελήφθη στην επιχείρηση, παρέσχε πληροφορίες στους ανακριτές για εβδομάδες, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι, προτού μεταβιβαστούν στις ιρακινές αρχές.

Τόσο επιτυχημένη ήταν αυτή η επίθεση που επτά μήνες αργότερα, ο Ashton B. Carter, τότε ο γραμματέας της άμυνας, αποκάλυψε σε ακρόαση στο Λευκό Οίκο ότι δημιούργησε μια «εξειδικευμένη εκστρατευτική δύναμη στόχευσης».



Με πληροφορίες από NY Times.



infiltr8or

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου