Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2017

Le Monde για Ελλάδα: Έως πότε στην άκρη του τούνελ;...



Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ελπίζει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους στο σημερινό Eurogroup που...
θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο, γράφει σε σημερινό της άρθρο η γαλλική εφημερίδα "Le Monde".

Φρεσκάροντας τη μνήμη των αναγνωστών της, η εφημερίδα αναφέρει ότι έχουν περάσει ακριβώς δύο χρόνια, όταν στις 18 Ιουνίου του 2015, η Ελλάδα και η υπόλοιπη Ευρωζώνη κατευθύνονταν ολοταχώς προς ένα καταστροφικό «Grexit».

«Σε εκείνη τη συνάντηση στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν προσπαθήσει όλη την ημέρα να άρουν το αδιέξοδο. Οι πιστωτές της χώρας μας- Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) - ζητούσαν την επιβολή νέων δανείων στην Αθήνα. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ηγέτη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που είχε αναλάβει την εξουσία στην Ελλάδα πριν από έξι μήνες, εξακολουθούσε να αντιστέκεται απαιτώντας μια αναδιάρθρωση του τεράστιου ελληνικού χρέος.

Την παρουσία του Γ. Βαρουφάκη στο Eurogroup εκείνης της περιόδου υπενθυμίζει η γαλλική εφημερίδα "Le Monde", επισημαίνοντας ότι, ο εκρηκτικός Έλληνας οικονομολόγος είχε εκνευρίσει τους εταίρους του και κυρίως την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.


«Πού είναι οι ενήλικες στο δωμάτιο;», είχε πει τότε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Δύο εβδομάδες αργότερα, επιβλήθηκαν capital controls στην Ελλάδα για να αποφευχθεί η πτώχευση των τραπεζών. Τότε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έθεσε επισήμως στο τραπέζι την επιλογή της ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη.

«Δεν θα συμβεί τίποτα δραματικό στο σημερινό Eurogroup για την Ελλάδα», όπως σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει:

«Πλέον δεν τίθεται θέμα "Grexit". Η Αθήνα χρειάζεται τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια ευρώ από τους πιστωτές της για να τους τα αποπληρώσει τον Ιούλιο, αλλά τα χρήματα θα πρέπει να καταβληθούν στην ώρα τους. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν να χάσουν για άλλη μια φορά την ευκαιρία να τελειώνουν με το «πρόβλημα» των Ελλήνων. Δίνοντας τις προοπτικές εξόδου από την κρίση, δείχνοντας την άκρη του τούνελ στους Έλληνες, μετά από επτά χρόνια λιτότητας»...

protothema.gr



Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου