Σάββατο, Ιουνίου 24, 2017

Ο Moody's αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας...





O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα Caa2 από Caa3, με...

θετική από σταθερή προοπτική. Παράλληλα αναβάθμισε και το αξιόχρεο όλων των μη καλυμμένων ομολόγων υψηλής διαβάθμισης και των προγραμμάτων στη βαθμίδα (P)Caa2 από (P)Caa3, ενώ επιβεβαίωσε το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο σε Not Prime (NP) και (P)NP.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου, οι βασικοί λόγοι για την σημερινή αξιολόγησή του είναι οι εξής:



Η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής και η εκταμίευση μίας δόσης 8,5 δισ. ευρώ τις επόμενες ημέρες. Πέρα από τη βραχυπρόθεσμη συνέπεια ότι θα μπορέσει η Ελλάδα να αποπληρώσει τις επικείμενες λήξεις χρέους της, θεωρούμε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι θετικό μήνυμα όσον αφορά τη μελλοντική πορεία του προγράμματος, καθώς απαίτησε από την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει μία σειρά σημαντικών μεταρρυθμιστικών μέτρων.
Οι βελτιωμένες δημοσιονομικές προοπτικές με βάση τις καλύτερες από τους στόχους δημοσιονομικές επιδόσεις, αναμένεται να οδηγήσουν σύντομα σε μία αντιστροφή της τάσης του δημόσιου χρέους της χώρας. Η κυβέρνηση κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 πάνω από 4% του ΑΕΠ έναντι στόχου για πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ. Ο Moody's αναμένει ότι το δημόσιο χρέος θα σταθεροποιηθεί φέτος στο 179% του ΑΕΠ και θα μειώνεται από το 2018, με βάση τα συνεχιζόμενα σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα.
Πρώτες ενδείξεις οικονομικής σταθεροποίησης. Αν και είναι πολύ νωρίς να συμπεράνουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα διατηρηθεί, ο Moody's αναμένει ανάπτυξη φέτος και το επόμενο έτος, μετά από τρία χρόνια στασιμότητας και μία σωρευτική μείωση της παραγωγής πάνω από 27% από την έναρξη της ελληνικής κρίση»
Η απόφαση για θετικές προοπτικές στο αξιόχρεο Caa2 αντανακλά την άποψη του Moody's ότι «έχουν βελτιωθεί οι προοπτικές μίας επιτυχούς ολοκλήρωσης του τρίτου ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Η μακροπρόθεσμη οροφή για τα ομόλογα σε ξένο και εγχώριο νόμισμα έχει αυξηθεί στο B3 από Caa2, ώστε να αντανακλά τον μειωμένο κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και η μακροπρόθεσμη οροφή για καταθέσεις σε ξένο και εγχώριο νόμισμα έχει αυξηθεί σε Caa2 από Caa3. Η διαφορά δύο βαθμίδων μεταξύ της οροφής των ομολόγων και της οροφής των καταθέσεων αντανακλά τους συνεχιζόμενους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων», αναφέρει ο οίκος...

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου