Δευτέρα, Ιουνίου 12, 2017

Petrofin Research Μειώνεται η τραπεζική χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας Γράφει ο Νίκος Μπαρδούνιας


 

Μειωμένη κατά 8,77% στα 57,21 δις δολάρια, εμφανίζεται η τραπεζική χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας το 2016 σε σχέση με το 2015 σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Petrofin Research για τη χρηματοδότηση της ελληνικής πλοιοκτησίας.

Γράφει ο Νίκος Μπαρδούνιας

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας από τα 62,71 δις δολάρια το 2015 μειώθηκε σημαντικά και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία ο ελληνόκτητος στόλος αυξήθηκε κατά 3% σε όρους χωρητικότητας ( dwt), σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Committee). Αυτό ερμηνεύεται, σύμφωνα με τους ειδικούς στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση, πως οι Έλληνες πλοιοκτήτες στήριξαν την αναπτυξιακή τους πορεία και σε άλλες, πλην των τραπεζικών, πηγές χρηματοδότησης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Petrofin, οι Έλληνες πλοιοκτήτες φαίνεται να επέλεξαν μορφές χρηματοδότησης όπως τα Funds και τα Chinese Leasing εγκαταλείποντας την τραπεζική καθώς προκύπτει ότι τα εγκεκριμένα αλλά μη εκταμιευμένα δάνεια μειώθηκαν το 2016 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά κατά 38% ενώ τα εκταμιευμένα δάνεια μειώθηκαν κατά 5,43%.

Τα ναυτιλιακά χαρτοφυλάκια των Ελληνικών τραπεζών

Τα ναυτιλιακά χαρτοφυλάκια των πέντε Ελληνικών τραπεζών συνολικά μειώθηκαν κατά 4,93% στα 8,721 δισ. δολάρια το 2016 από 9,173 δισ. δολάρια το 2015 όμως το μερίδιο αγοράς, λόγω υψηλότερης γενικότερης πτώσης της χρηματοδότησης, αυξήθηκε… το 2016 σε σχέση με το 2015 από το 14,63% στο 15,25%! Να σημειωθεί ότι δυο τράπεζες, η Alpha Bank και η Eurobank, αύξησαν τα χαρτοφυλάκιά τους για τη ναυτιλία κατά 4,29% και 2,59% αντιστοίχως.

Η ελληνική τράπεζα με τη μεγαλύτερη έκθεση στη ναυτιλία είναι η Πειραιώς με 2,73 δισ. δολ. (δεν περιλαμβάνεται η ακτοπλοΐα) η οποία βρίσκεται στην πέμπτη θέση της γενικής κατάταξης με όλες τις τράπεζες. Η Εθνική Τράπεζα με χαρτοφυλάκιο 2,37 δισ. δολ. βρίσκεται στη δεύτερη θέση και στην ένατη της συνολικής κατάταξης και η Alpha Bank με 2,19 δισ. δολ. συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα των ξένων και ελληνικών τραπεζών με τη μεγαλύτερη έκθεση στη ναυτιλία.

Στη 19η θέση της γενικής κατάταξης βρίσκεται η Eurobank με 1,227 δισ. δολ. και στην 29η θέση βρίσκεται η Aegean Baltic Bank με δανειακό χαρτοφυλάκιο 0,205 δισ. δολ.

Οι ξένες τράπεζες

Από τις ξένες τράπεζες έχουν σημειωθεί σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές σημαντικές ανακατατάξεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χαρτοφυλάκιο των ευρωπαϊκών τραπεζών ανέρχεται στα 46,362 δισ. δολ. έναντι 50,942 δισ. δολ. το 2015, ενώ πτώση σημείωσε και το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών της Άπω Ανατολής στα 6,15 δισ. δολ. από 7,15 δισ. δολ. ένα χρόνο πριν, καθώς αυξήθηκαν σημαντικά η χρηματοδότηση από την πλευρά κινεζικών ιδρυμάτων μέσω leasing.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Petrofin Research και το 2016 ο αριθμός των τραπεζών που εμπλέκονται στην ελληνική χρηματοδότηση παράμεινε στις 51 όπως και το 2015 αλλά με μια σημαντική διαφοροποίηση: Η Commerzbank δεν περιλαμβάνεται πλέον στη λίστα των τραπεζών που χρηματοδοτούν την ελληνική ναυτιλία, ενώ εκτιμάται ότι την επόμενη χρονιά δεν θα περιλαμβάνεται και η Royal Bank of Scotland η οποία επιτάχυνε την πώληση του ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου της. Αναφορικά για τα επόμενα έτη , συμπεριλαμβάνοντας και το τρέχον 2017, η Petrofin εμφανίζεται αισιόδοξη σημειώνοντας ότι «οι πλοιοκτήτες και οι τράπεζες είναι περισσότερο σίγουροι για τις μελλοντικές συνθήκες της αγοράς από ό,τι πριν». Μάλιστα σημειώνεται ότι «το ρίσκο για τις τράπεζες έχει μειωθεί, η χρηματοδότηση από την πλευρά του τραπεζικού τομέα θα βελτιώνεται και περισσότερες τράπεζες αναμένεται να εισέλθουν στην αγορά, με στόχο τον μικρό και μεσαίο πλοιοκτήτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου