Τρίτη, Ιουνίου 20, 2017

Ανησυχία στους ειδικούς: Έντονη σεισμική δραστηριότητα σε περιοχή υπερηφαιστείου (Photos)






To έντονο ενδιαφέρον των σεισμολόγων και γεωλόγων ανά τον κόσμο προκάλεσε η πυκνή σεισμική δραστηριότητα που παρατηρήθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα υπερηφαίστεια στον κόσμο....

Από τις 12 Ιουνίου ως και τη Δευτέρα 19 του μήνα στο υπερηφαίστειο του Γελοουστόουν στις ΗΠΑ καταγράφηκαν περισσότεροι από 30 σεισμοί, με τον μεγαλύτερο να φθάνει το μέγεθος των 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμός αυτός ήταν ο μεγαλύτερος που καταγράφηκε στην περιοχή από το Μάρτιο του 2014, όταν στο Γελοουστόουν είχε καταγραφεί σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών, ενώ περισσότεροι από 235 μικροσεισμοί, μεγέθους ως ένα βαθμό, έχουν σημειωθεί στην περιοχή από τις 16 Ιουνίου.


Οι ειδικοί που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη δραστηριότητα στο Γιελοουστόουν τονίζουν ότι η πιθανότητα ενεργοποίησης του υπερηφαιστείου είναι μικρή (υπολογίζεται στη μία προς 730.000 μέσα στον επόμενο χρόνο) και εκτιμούν ότι η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα αρχίζει να παρουσιάζει ύφεση.


Ωστόσο, έντονα σεισμικά φαινόμενα σε περιοχή υπερηφαιστείου ενδέχεται να αποτελούν πρόδρομα σήματα ενεργοποίησής του, αν και οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι από μόνοι τους οι σεισμοί δεν αρκούν και ότι θα πρέπει να υπάρξουν κι άλλα σημάδια που θα πιστοποιούν ότι το κοιμισμένο εδώ και 70.000 χρόνια υπερηφαίστειο στο Γελοουστόουν ξυπνά.

Ένα μοντέλο που οι επιστήμονες είχαν δημιουργήσει το 2014, υπέθετε ότι σε περίπτωση έκρηξης του υπερηφαιστείου στο Γελοουστόουν ολόκληρες οι ΗΠΑ θα καλύπτονταν από τέφρα, σε ορισμένα σημεία πάχους άνω του ενός μέτρου. Για την ώρα, πάντως οι όποιες ανησυχίες τους είναι μάλλον περιορισμένες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου