Παρασκευή, Ιουλίου 14, 2017

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα - Φέρνει επιβάρυνση 2% στα tablet





Επιβάρυνση ύψους 2% θα «συνοδεύει» από σήμερα τις αγορές tablet με μνήμη περισσότερο των 4 GB, με βάση την σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για τα πνευματικά δικαιώματα, το οποίο ψηφίστηκε από την Ολομέλεια. ....

Επιβάρυνση 1% των tablet και των κινητών smartphone με εσωτερική μνήμη άνω των 4 GB αφορούσε η αρχική ρύθμιση στο νομοθέτημα. Ωστόσο, λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, η υπουργός Λυδία Κονιόρδου προχώρησε σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Έτσι, διπλασιάστηκε το τέλος στα tablet και εξαιρέθηκαν από την επιβάρυνση τα κινητά και τα smartphone. Εξηγώντας η αρμόδια υπουργός σημείωσε ότι αποσύρθηκε το τέλος στις συσκευές smartphone γιατί εκκρεμούν δίκες «με εταιρείες κινητών τηλεφώνων».

Αναπροσαρμογές στις επιβαρύνσεις φέρνει η ψήφιση του νομοσχεδίου και σε μια σειρά από ηλεκτρονικές συσκευές που ίσχυαν ήδη. Συγκεκριμένα, προβλέπεται επιβάρυνση 6% για ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής εικόνας και ήχου και ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους άνω του 1 TByte.

Επιβάρυνση ύψους 4% σε φωτοτυπικές συσκευές, σαρωτές, εκτυπωτές, χαρτί φωτοτυπίας καθώς και σε ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους μέχρι 1 TByte. Στο 2% παρέμεινε η επιβάρυνση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τα κόμματα της συμπολίτευσης και την Ένωση Κεντρώων ενώ η αντιπολίτευση άσκησε σφοδρή κριτική κάνοντας λόγο για νομοθετικό τερατούργημα.

Εντύπωση προκάλεσαν οι τοποθετήσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη και του πρώην υπουργού Νίκου Φίλη που διαφώνησαν με διάταξη του νομοσχεδίου. Η αρμόδια υπουργός Λυδία Κονιόρδου απέσυρε τελικά την επίμαχη ρύθμιση υπό το βάρος των αντιδράσεων, τόσο των δυο κυβερνητικών βουλευτών όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία «απειλούσε» με αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί του συγκεκριμένου άρθρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου