Δευτέρα, Ιουλίου 10, 2017

Από τις 21 Σεπτεμβρίου θα τεθεί προσωρινά σε ισχύ η CETAΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ

Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, που έχουν συνάψει η ΕΕ και ο Καναδάς (CETA), θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται «προσωρινά» από τις 21 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές...

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Τζάστιν Τριντό συμφώνησαν σε αυτή την ημερομηνία, στο περιθώριο της Συνόδου των G20.

Η «προσωρινή» εφαρμογή της CETA θα ξεκινήσει εν αναμονή της πλήρους ισχύος του συμφωνίας, μετά την επικύρωσή της από τα κοινοβούλια όλων των μελών της ΕΕ.

Αν και η συμφωνία έχει ήδη εγκριθεί από το καναδικό και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η επικύρωσή της από τα 38 εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια στην ΕΕ είναι ένας μακρύς και αβέβαιος δρόμος, που ενδέχεται να διαρκέσει πολλά χρόνια.

Η επιλογή του Σεπτεμβρίου αναμένεται να επιτρέψει «να έχουν ληφθεί ως τότε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή της», εξηγείται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με ένα Ευρωπαίο διπλωμάτη που ρωτήθηκε στα τέλη Ιουνίου, μένουν να διευθετηθούν κάποιες λεπτομέρειες.

Ο ίδιος ο Τριντό πρότεινε στον Γιούνκερ την προσωρινή εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας «το συντομότερο δυνατό». «Η CETA θα εφαρμόζεται κατά 98% από τις 21 Σεπτεμβρίου, γεγονός που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις», έγραψε ο Καναδός στο Twitter.

«Είναι σημαντικό που επιχειρήσεις και οι πολίτες μας, που είναι οι πραγματικοί νικητές της συμφωνίας αυτής, θα αρχίσουν να επωφελούνται από τα πλεονεκτήματά της χωρίς καθυστέρηση», σχολίασαν Γιούνκερ και Τριντό.

Βάσει της CETA, θα αρθεί το 99% των τελωνειακών δασμών με τον Καναδά και θα ενισχυθεί κατά 25% το εμπόριο της ΕΕ με τη χώρα, τον 12ο μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο.

Πηγή: ΑΠΕ/ AFPΠηγή: Από τις 21 Σεπτεμβρίου θα τεθεί προσωρινά σε ισχύ η CETA | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου