Παρασκευή, Ιουλίου 14, 2017

Πώς ένα σάντουιτς 47 ετών έγινε αναπόσπαστο μέλος ενός… Κοινοβουλίου





Οι περικοπές εξόδων και οι μάχες για την κατάρτιση του προϋπολογισμού δεν είναι πάντα οι πιο ενδιαφέρουσες διαδικασίες ενός κοινοβουλίου....

Ήταν μάλιστα μια έκφραση δυσαρέσκειας κατά τη διάρκεια μιας ολομέλειας πριν από 45 και βάλε χρόνια που θα οδηγούσε σε ένα από τα πιο περίεργα πράγματα που θα περιλαμβάνονταν ποτέ σε βιβλιοθήκη Βουλής: ένα σάντουιτς μέσα σε πλαστικό περίβλημα!

Όλα έγιναν το 1969, όταν τα μέλη του τοπικού Κοινοβουλίου της Αλμπέρτα του Καναδά συζητούσαν μια σειρά από εξοπλιστικές προμήθειες. Μέσα στους πύρινους διαξιφισμούς, ένας ανεξάρτητος βουλευτής ονόματι Κλάρενς Κόπιθορν σηκώθηκε από το έδρανο και βροντοφώναξε: «Αφού μιλάμε για προμήθειες, ένα πράγμα που πρέπει να μας προμηθεύσουν αυτοί από πάνω είναι η καλή διατροφή το μεσημέρι».

Χωρίς να χάσει καιρό, άνοιξε το συρτάρι του εδράνου του και έβγαλε ένα σχετικά καχεκτικό χάμπουργκερ που είχε αγοράσει πρωτύτερα από το κυλικείο της Βουλής. «Αυτό θα σας δώσει κάτι να κοιτάξετε. Οι αξιότιμοι υπουργοί μπορούν να αναρωτηθούν γιατί δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι’ αυτό».

Η κυβέρνηση φάνηκε μάλιστα να συμφωνεί με τις καταγγελίες του βουλευτή για το κακό φαγητό του κυλικείου, όπως και η ολομέλεια εξάλλου, η οποία υποδέχτηκε την πρόταση του Κόπιθορν χτυπώντας δυνατά τα έδρανα.



Η θεατράλε αυτή κίνηση θα τέλειωνε φυσικά εκεί αν δεν κατέθετε με πάσα επισημότητα ο ανεξάρτητος βουλευτής το σάντουιτς στα πρακτικά της συνεδρίασης! Κάνοντας μάλιστα μια τέτοια κίνηση, το χάμπουργκερ δεν ήταν πια ένα απλό βρώσιμο προϊόν, αλλά ιδιοκτησία του Κοινοβουλίου.

Ως τέτοια, πρωτοκολλήθηκε κανονικά και πήρε τον δρόμο για τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, πλάι στα κυβερνητικά έγγραφα, τις αποφάσεις της Βουλής και την επίσημη αλληλογραφία. Ή έτσι όφειλε τουλάχιστον, μιας και η πορεία του σάντουιτς ακολούθησε μια μάλλον μυστηριώδη οδό.

Την ώρα δηλαδή που το έγγραφο που το συνόδευε βρήκε τη θέση του στα ράφια του αρχείου, το χάμπουργκερ εξαφανίστηκε! Και θα έπρεπε να περάσουν 40 σχεδόν χρόνια για να αναδυθεί εξίσου μαγικά το σάντουιτς το 2006. Ο γιος του Κόπιθορν επικοινώνησε με τη Βουλή ενημερώνοντας ότι είχε βρει το ιστορικό χάμπουργκερ, το οποίο ήταν πια -και εξίσου μυστηριωδώς- κλεισμένο σε πλαστική θήκη, φέροντας το υπογεγραμμένο σημείωμα του υπαλλήλου που το είχε πρωτοκολλήσει.



Ο Κόπιθορν ο νεότερος είπε πως το βρήκε στο οικογενειακό γκαράζ δεκαετίες μετά τον θάνατο του πατέρα του. Κι ενώ κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά συνέβη, η επικρατέστερη θεωρία λέει πως η Βουλή ήταν αυτή που έκλεισε το χάμπουργκερ στο περίβλημά του, δωρίζοντάς το κατόπιν στον βουλευτή ως αναμνηστικό της θητείας του.

Δέχτηκε όμως η κρατική βιβλιοθήκη το «επίσημο ντοκουμέντο» πίσω; Φυσικά και ναι! Σήμερα θα το βρει κανείς στη Βιβλιοθήκη του Κοινοβουλίου της Αλμπέρτα, κάτω ακριβώς από κείνο το συρτάρι που είχε βγει αρχικά. Όχι βέβαια σε κάποιο ράφι σαν κοινό χαρτί, αλλά σε κλειδωμένη προθήκη με άλλες παραδοξότητες της βιβλιοθήκης…



Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου