Κυριακή, Ιουλίου 16, 2017

Λιμοκτονούν 5 εκατομμύρια Ιταλοί!


 Από τη
Νεκταρία Καρακώστα – Δημοκρατία

Σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας ζουν 1.619.000 οικογένειες, ήτοι 4.742.000 πολίτες, στη γειτονική Ιταλία, όπου πλέον η φτώχεια στις νεαρές ηλικίες καταγράφει επίπεδα ρεκόρ, σκαρφαλώνοντας σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με το 2007!
Με βάση την έκθεση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ιταλίας (Istat) για τη φτώχεια στη χώρα το 2016, οι νέες οικογένειες βρίσκονται στη χειρότερη θέση όσον αφορά τον δείκτη της απόλυτης φτώχειας, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για τα εφόδια με τα οποία θα μεγαλώσει η νέα γενιά, αντικατοπτρίζοντας με ευκρίνεια το υψηλό επίπεδο ανεργίας και τους χαμηλούς μισθούς των νέων εργαζομένων.
Οσο μάλιστα ο αριθμός των μελών της οικογένειας αυξάνει τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος της απόλυτης φτώχειας. Περίπου 26,8% των οικογενειών με τρία ή περισσότερα παιδιά δεν έχει καν τα προς το ζην, όταν μόλις πριν από έναν χρόνο το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 18,3%. Ιδιαίτερη αύξηση παρουσιάζουν επίσης φέτος τα ποσοστά της φτώχειας στους ανηλίκους – από 10,9% το 2015 έφθασαν το 12,5%.
Σήμερα, περίπου το 8% του πληθυσμού βρίσκεται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας – καταγράφοντας μη στατιστικά σημαντική αλλαγή σε σχέση με το 2015 (το αντίστοιχο ποσοστό τότε διαμορφώθηκε στο 7,6%). Τις μικρότερες πιθανότητες να βρεθούν σε αυτήν την κατάσταση έχουν οι ηλικιωμένοι της Ιταλίας (+64 ετών) και οι κάτοχοι τίτλων σπουδών.
Η συχνότητα εμφάνισης απόλυτης φτώχειας μειώνεται μάλιστα όσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδο σπουδών. Ανέρχεται στο 8,2% για τους κατόχους απολυτηρίου δημοτικού και περιορίζεται στο 4% για τους κατόχους πανεπιστημιακού διπλώματος. Οσον αφορά τη «γεωγραφία» της φτώχειας, πλέον φτωχή είναι η Κεντρική Ιταλία, αντικατοπτρίζοντας την ανισοκατανομή του εισοδήματος στις διάφορες περιοχές της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου