Παρασκευή, Ιουλίου 21, 2017

ΔΕΗ: Έχασε 8 εκ. ευρώ στη χθεσινή δημοπρασία ΝΟΜΕ!

 
 

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της


Απώλειες της τάξης των 8 εκ. ευρώ είχε η ΔΕΗ κατά τη χθεσινή δημοπρασία ΝΟΜΕ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, διαψεύδοντας παράλληλα δημοσιεύματα «περί δήθεν κερδών της ΔΕΗ και μάλιστα ύψους 14 εκατ. ευρώ από τη χθεσινή δημοπρασία ΝΟΜΕ»!


Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοπρασία ΝΟΜΕ είναι ένας μηχανισμός υποβοήθησης της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και υιοθετήθηκε στην Ελλάδα ως κύριος μηχανισμός συμμόρφωσης με τις δεσμεύσεις του τρίτου Μνημονίου, στο οποίο προβλέπεται υποχρέωση για τη σταδιακή απομείωση των μεριδίων της ΔΕΗ κάτω του 50% μέχρι το έτος 2020.

Η ΔΕΗ αναφέρει συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της για την χθεσινή δημοπρασία ΝΟΜΕ:

«Η ΔΕΗ, για μια ακόμη φορά, παρά την άνοδο της τιμής σε σχέση με την τιμή εκκίνησης θα έχει απώλειες, της τάξης των 8 εκατ. ευρώ, καθώς αντί να διαθέσει αυτές τις ποσότητες Η/Ε με την Οριακή Τιμή του Συστήματος θα τις διαθέσει πολύ φθηνότερα.

Σημειώνεται ότι και με αυτές τις τιμές οι ιδιώτες προμηθευτές αγοράζουν την ηλεκτρική ενέργεια κατά 15% φθηνότερα σε σχέση με τη ΔΕΗ, πράγμα που είναι επαρκέστατο για την τόνωση του ανταγωνισμού, εάν μεταφέρουν αυτή τη διαφορά στους πελάτες τους. Επομένως, δημοσιεύματα όπως «θα πρέπει να διατεθούν μεγαλύτερες ποσότητες Η/Ε μέσω των ΝΟΜΕ ώστε να πέσει και άλλο η τιμή» δεν έχουν καμία βάση.

Προκύπτει δε το ερώτημα: Πόσο φθηνότερα πρέπει επιτέλους να αγοράζουν οι άλλοι προμηθευτές για να ανοίξει περαιτέρω η αγορά;…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου