Πέμπτη, Ιουλίου 13, 2017

Για τα... αυτιά της περιφέρειας




Ερώτηση 60 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχτσιόγλου για τις συντάξεις

Το να στοχοποιεί η μισή Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος ένα συγκεκριμένο υπουργείο με ερώτησή της στη Βουλή αποτελεί -υπό κανονικές συνθήκες- πηγή ανησυχίας. ...


Δεν φαίνεται όμως να ισχύει το ίδιο για την ερώτηση 60 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς την Έφη Αχτσιόγλου προκειμένου να δοθεί λύση στις κατασχέσεις συντάξεων μόνο και μόνο επειδή δίνονται αναδρομικά στους δικαιούχους, οι οποίοι ξαφνικά, αν και χαμηλοσυνταξιούχοι, δεν καλύπτονται από το ακατάσχετο.

Ίσως επειδή - στη δοκιμασμένη σε δύσκολες ψηφοφορίες - Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι η πρωτοβουλία των βουλευτών πραγματοποιείται για λόγους επικοινωνιακούς παρά ουσίας. Μεταφέρουν δηλαδή την γκρίνια που αντιμετωπίζει ο καθένας στην εκλογική του περιφέρεια.

Αυτό όμως την ίδια στιγμή που όλοι τους, και οι περίφημοι «53» - που αποτελούν τον κορμό των ερωτώντων βουλευτών -, έχουν ήδη ψηφίσει τις διατάξεις που επιτρέπουν στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς και κυρίως στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να κάνει τέτοιου είδους κατασχέσεις.

Περιγράφοντας το πρόβλημα οι 60 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτηση που κατέθεσαν προς την υπουργό Εργασίας ανέφεραν πως «από την υποβολή του αιτήματος συνταξιοδότησης έως την ημέρα χορήγησης της σύνταξης μεσολαβεί συνήθως χρονικό διάστημα μηνών, με αποτέλεσμα δεδουλευμένες συντάξεις να καταβάλλονται αναδρομικά.

Για τον λόγο αυτό παρατηρείται το φαινόμενο το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τα πιστωτικά ιδρύματα, να προβαίνουν σε κατάσχεση του συνολικού αναδρομικά καταβαλλόμενου ποσού της σύνταξης, αφήνοντας υπόλοιπο που δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ ή, κατά περίπτωση, τα 1.250 ευρώ ή και μηδενικό υπόλοιπο».

Γνωμοδοτήσεις
Πλην όμως επισημαίνουν ότι «η προστασία από την κατάσχεση αφορά κάθε μηνιαίως καταβαλλόμενο μισθό ή σύνταξη, ανεξάρτητα από τον τρόπο καταβολής του (μηνιαία και περιοδική καταβολή ή εφάπαξ καταβολή). Δικαιολογητικός λόγος θέσπισης του ακατάσχετου, όπως ρυθμίζεται στο άρθ. 982 ΚΠολΔ και στο άρθ. 31 ΚΕΔΕ, είναι η εξασφάλιση επαρκών οικονομικών πόρων του εργαζόμενου και του συνταξιούχου για τη διαβίωσή του».

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «για το ζήτημα έχουν ήδη εκδοθεί δύο γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι υπ' αριθμ. 384/2013 και 41/2016, οι οποίες δέχονται ότι η προστασία από τις κατασχέσεις καταλαμβάνει κάθε μηνιαίο ποσό σύνταξης που δεν υπερβαίνει το ανώτατο όριο, ανεξαρτήτως του τρόπου χορήγησής της από το ασφαλιστικό ταμείο, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγούμασταν στο άτοπο η προστασία της σύνταξης από την κατάσχεση να εξαρτάται από το τυχαίο και συμπτωματικό γεγονός της κανονικής και περιοδικής ή εφάπαξ καταβολής της».

Στο κείμενο της ερώτησής τους τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ακόμη ότι «για το θέμα ο πρώτος από εμάς έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση, που έλαβε ειδικό αριθμό 1210/05.09.2016 και συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συνεδρίαση της 16ης.9.2016. Κατά τη συζήτηση, ο κ. Υφυπουργός ανέφερε ότι αναμένει σχετική γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για το ζήτημα και ότι μετά τη γνωμοδότηση θα προβεί σε νομοθετική ρύθμιση».

Δεσμεύσεις που δεν υλοποιήθηκαν
Στα εντυπωσιακά στοιχεία αυτής της υπόθεσης μπορεί κάλλιστα να συμπεριληφθεί το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει το παραμικρό σχόλιο - πόσο μάλλον απάντηση - από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας. Ούτε έχει εκφραστεί βούληση για την κατάθεση κάποιας νομοθετικής ρύθμισης, υπουργικής απόφασης ή τροπολογίας που να επιλύει το ζήτημα.

Αυτό, παρά το γεγονός ότι πολλάκις στο προηγούμενο διάστημα ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος έχει απαντήσει σε παρόμοιες ερωτήσεις στη Βουλή με πνεύμα κατανόησης και συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα είπε στις 16 Σεπτεμβρίου 2016 και μάλιστα στον πρώτο υπογράφοντα της ερώτησης των 60 κυβερνητικών βουλευτών, Γιάννη Θεοφύλακτο, αποδίδοντας ευθύνες στις πρακτικές των τραπεζών.

Είχε μάλιστα προσθέσει πως «επειδή, πράγματι, οι ανάγκες διαβίωσης πολλές φορές καλύπτονται με δανεισμό, θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα. Έχει υποβληθεί σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους από τη φορολογική Αρχή, από το υπουργείο Οικονομικών και αναμένουμε από την Ολομέλεια σχετική αντιμετώπιση του προβλήματος». Όπως επισημαίνεται και στην ερώτηση, οι απαντήσεις στις οποίες αναφερόταν ο Τάσος Πετρόπουλος έχουν ήδη δοθεί από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Αλλού το πάει η ΑΑΔΕ
Παρά το γεγονός ότι οι 60 βουλευτές απευθύνονται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, οι ίδιοι έχουν ψηφίσει στη σωρεία νομοθετημάτων που αποκαλούνται «μνημόνια», μεταξύ αυτών και ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016, ότι τον κύριο λόγο για τέτοια θέματα έχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Δηλαδή μια Αρχή όπου οι δυνατότητες παρέμβασης είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Πιο συγκεκριμένα, η Αρχή οφείλει να συμμορφώνεται με την πάγια φορολογική νομοθεσία, όμως η Εκτελεστική Εξουσία είναι υποχρεωμένη να έχει τη θετική γνώμη της προκειμένου να προχωρήσει σε παρεμβάσεις που έχουν επιπτώσεις τόσο στο ύψος των δημοσίων εσόδων όσο και στους ρυθμούς της είσπραξής τους.

Ειδικά, λοιπόν, για το θέμα των κατασχέσεων ο επικεφαλής της Αρχής Γιώργος Πιτσιλής φαίνεται να έχει εντελώς διαφορετική αντίληψη. Καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΑΑΔΕ, σήμερα αποστέλλονται περίπου 5.000 κατασχετήρια ανά ημέρα, τα οποία πρέπει να αυξηθούν σε 6.000. Επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει επισημάνει ο Γ. Πιτσιλής είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, εκτελείται μόλις το 1/3 των κατασχέσεων αυτών. Είτε λόγω ανυπαρξίας των απαραίτητων ποσών στους λογαριασμούς είτε λόγω των υφιστάμενων ακατάσχετων ορίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου