Τρίτη, Ιουλίου 11, 2017

Συζήτηση στη Βουλή για το Κυπριακό: θα παραδώσουμε τον πόρισμα της εξεταστικής στην Λευκωσία




Σε συναινετικό κλίμα

Τι προανήγγειλε ο πρωθυπουργός- Πως τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ- Τι είπαν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί- Συναινετικό το κλίμα 

Σε κλίμα συναίνεσης που εξειδικεύεται με την κοινή καταγγελία της αδιαλλαξίας ...που επέδειξε η Τουρκική πλευρά και οδήγησε σε αδιέξοδο της διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό διεξήχθη ο πρώτος γύρος των τοποθετήσεων των κ.κ. Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί επιβεβαίωσαν την κοινή εθνική γραμμή για την λύση στο Κυπριακό που περνά μέσα από τον τερματισμό των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να απομονώσει τις «συμπεριφορές ρηχού εντυπωσιασμού και επιπόλαιας αυτοπροβολής». «Δείχνοντας» τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, επισήμανε στον κ. Τσίπρα πως «πρέπει να αποφεύγονται οι άστοχες τοποθετήσεις που δίνουν λαβή στην άλλη πλευρά για απαράδεκτα επιχειρήματα. Να μην δίνουν άλλοθι για προκλητικές ενέργειες. Αυτό κ. Τσίπρα είναι δικό σας χρέος να το εξασφαλίσετε αλλιώς είστε συνυπεύθυνος για τις ενέργειες αυτές. Τα εθνικά θέματα δεν μπορούν να μπαίνουν στην ζυγαριά ενδοκυβερνητικών ζητημάτων . Τα εθνικά θέματα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται από ορισμένους με ελαφρότητα. Πρέπει όλοι να δείξουμε ότι μπορούμε να ανταποκρινόμαστε με άξιο τρόπο».

Αλ. Τσίπρας: . Ο τερματισμός των συνομιλιών στην Ελβετία δεν αποτελεί το τέλος της προσπάθειάς μας

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η δίκαιη λύση του Κυπριακού αποτελεί εθνικό στόχο για την επίτευξη του οποίου είναι απαραίτητος ο διάλογος, ενημέρωση και συνεννόηση. Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική αντιπροσωπεία υποστήριξε σθεναρά τις πάγιες θέσεις τις χώρας μας τις οποίες παρουσίασε ως εξής:

1. Ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προς όφελος όλου του κυπριακού λαού μπορεί να επιτευχθεί μόνο επί τη βάση του ΟΗΕ και επί την βάση ότι Κύπρος είναι μέλος ΕΕ
2. Ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες κυπριακής δημοκρατίας εμπλέκεται μόνο στο κεφάλαιο ασφάλειας
3. Στο πλαίσιο συνομιλιών η Ελλάδα βρίσκεται σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία της οποίας ο λαός θα κληθεί να πάρει την όποια απόφαση».

Οπως είπε: «Στη βάση των πάγιων θέσεων μας αναδείξαμε το γεγονός ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση Κυπριακού συνεπάγεται άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής Κύπρου. Συνεπάγεται κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων».

Αναφερόμενος στο ελληνικό ΥΠΕΞ επισήμανε την «καθοριστική ιστορικής σημασίας προσπάθεια της διαπραγματευτικής ομάδας του υπουργείου και του κ. Κοτζιά» τον οποίο ευχαρίστησε δημόσια: «Η ελληνική πλευρά ανέδειξε σε όλα τα φόρα ότι κανένα κράτος στον 21ο αιώνα μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να θεωρείται κυρίαρχο και ανεξάρτητο αν εις βάρος του υφίστανται εγγυητικά δικαιώματα». «Το γεγονός ότι μια επανενωμένη Κύπρος υπό καθεστώς εγγυήσεων δεν θα μπορούσε να εκφραστεί με ανεξάρτητη φωνή με όλες τις συνέπειες που θα είχε για την ίδια την ΕΕ. Η διατήρηση εγγυήσεων και στρατευμάτων κατοχικών θα υπονόμευαν καθημερινά οποιαδήποτε προσπάθεια για συμφιλίωση και ειρήνη».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θεωρεί ότι για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο βαθμό μπόρεσε η Αθήνα να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι αυτές οι θέσεις μπορούν να γίνουν και δικές της θέσεις: «Θεωρώ ότι είναι εξίσου σημαντικό ότι πείσαμε και για τις προθέσεις μας. Δεν βρεθήκαμε στην διαπραγμάτευση προκειμένου να ροκανίσουμε το χρόνο διαπραγματεύσεων και να παίξουμε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών για την αποτυχία. Αγωνιστήκαμε ειλικρινά υπέρ της λύσης που θα ωφελεί το σύνολο του Κυπριακού λαού εξασφαλίζοντας ότι τα λάθη παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν».

Επισήμανε ότι εδώ και ένα χρόνο περίπου «καταθέσαμε σειρά προτάσεων μεταξύ των οποίων σύναψη τριμερούς συμφώνου φιλίας και μηχανισμού ελέγχου από ΟΗΕ. Καλέσαμε την Τουρκία σε προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις και δυστυχώς δεν βρήκαμε ανταπόκριση. Το λέω με λύπη γιατί αν είχαμε πρόοδο εκ των προτέρων σε αυτά τα κεφάλαια η προοπτική λύση στην Ελβετία θα ήταν ορατή. Αυτό που φάνηκε όμως ήταν ότι η Τουρκία δεν είχε τελικά πρόθεση να δεσμευτεί σε μια λύση που θα επέτρεπε στην επανενωμένη Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη. Σε μια λύση χωρίς επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών και με την έστω και σταδιακή αποχώρηση του κατοχικού στρατού.
Η επόμενη περίοδος είναι καθοριστική. Επιτάσσει αποφασιστικότητα και ψυχραιμία σε μια σειρά από ζητήματα που συνδέονται:
1. Η συνεργασία Ελλάδας Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί τον κρίσιμο άξονα της εξωτερικής πολιτικής και δεν περιορίζεται μόνο στον συντονισμό για το Κυπριακό. Η συνεργασία έχει ευρύτερες διαστάσεις. Αφορά γενικότερα την Διεθνή Διπλωματική συνεργασία στην ΕΕ, στην Σύνοδο Κρατών Νότου, στις τριμερής συνεργασίες μας με χώρες της Μ. Ανατολής και άλλες χώρες. Αφορά και την στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην ΑΟΖ. Εχει αναφαίρετο δικαίωμα να επιλέξει τρόπο αξιοποίησης των δικαιωμάτων που απορρέουν απο το Διεθνές Δίκαιο και Δίκαιο Θάλασσας. Σε αυτή την επιλογή θα έχει στήριξη της Ελλάδας και της ΕΕ και της Διεθνούς κοινότητας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή
2. Ο τερματισμός των συνομιλιών στην Ελβετία δεν αποτελεί το τέλος της προσπάθειάς μας. Η Δίκαιη και βιώσιμη λύση Κυπριακού αποτελεί κεντρικό άξονα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. κεντρικό διακύβευμα για μια χώρα που αποτελεί πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό είμαστε πάντα ανοικτοί για επανέναρξη συνομιλιών στο πλαίσιο ΟΗΕ υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι πλευρές το επιθυμούν. Η κατάργηση εγγυήσεων και αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων αποτελεί πλέον μέρος της ατζέντας της διεθνούς κοινότητας
3. Η δίκαιη και βιώσιμη λύση Κυπριακού είναι και πρέπει να είναι όχι το κεντρικό πρόταγμα για την Ελλάδα αλλά για την ΕΕ και το μέλλον της. Όχι μόνο γιατί αφορά την άρση της παράνομης κατοχής μέρους , μέλους της ΕΕ, αλλά κυρίως διότι συμβάλλοντας στην επίλυση Κυπριακού η ΕΕ ανοίγει το δρόμο ώστε να ενισχύσει και το δικό της διεθνή και περιφερειακό ρόλο
4. Το μήνυμά μας προς Τουρκία που αναδείχθηκε και κατά τις συνομιλίες για το Κυπριακό πρέπει να παραμείνει σταθερό ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Είμαστε αποφασιστικοί στην προάσπιση δικαιωμάτων μας έναντι οποιαδήποτε απειλής και διεκδίκησης. Την ίδια στιγμή είμαστε και προσηλωμένοι στην οικοδόμηση σχέσης που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και το σεβασμό των Διεθνών σχέσεων. Μένει να φανεί κατά πόσο και η Τουρκία θα επιθυμεί την δίκαιη και βιώσιμη λύση Κυπριακού για την Ευρωπαϊκή της προοπτική».
Παραδίδουμε τον «φάκελο Κύπρου» στον Κυπριακό λαό
Κλείνοντας είπε ότι χαιρετίζει την κοινή απόφαση για χρήση όλων των ντοκουμέντων από εξεταστική επιτροπή για φάκελο Κύπρου: «Μια περίοδος κατά την οποία καταθέσεις εκείνων των μαρτύρων που είχαν σχέση με την τραγωδία είναι πλούσιο και χρήσιμο υλικό. 29 χρόνια μετά την εξεταστική επιτροπή και 43 μετά την εισβολή η Ελληνική Βουλή θα δώσει τα ντοκουμέντα στην Κυπριακή Βουλή ώστε να ανοίξει ένα θέμα που αφορά κυρίως το Κυπριακό λαό και δικαιούται να λάβει γνώση. Να ανοίξει και για επιστημονικούς λόγους προς εξέταση εκείνη η περίοδος. Η απόφαση αυτή έχει ληφθεί εδώ και πολλά χρόνια και δεν σχετίζεται με τις συνομιλίες για Κυπριακό. Είναι ένα ανεκπλήρωτο χρέος της Ελλάδας απέναντι στον Κυπριακό λαό. Με αυτό το πνεύμα ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι το σύνολο των δημοκρατικών κομμάτων θα στηρίξουν αυτή την απόφαση του κοινοβουλίου».

Κ. Μητσοτάκης: Καμία αμφισβήτηση δεν είναι νοητή. Καμία παρεμπόδιση δεν είναι ανεκτή

«Γεω-στρατηγικές επιδιώξεις και αντιλήψεις άλλης εποχής εγκλώβισαν την Τουρκία σε μια άκαμπτη στάση» τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για το Κυπριακό.

«Πέραν της εμμονής σε δυσλειτουργικές συζητήσεις για την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού η Αγκυρα απέκλεισε τη δυνατότητα σύγκλισης στα ζητήματα ασφάλειας, εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων. Ο γεωστρατιγικός έλεγχος Κύπρου αποτελεί σταθερή επιδίωξη της Τουρκίας. Φάνηκε στην αμετακίνητη θέση να διατηρηθεί το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και ο κατοχικός στρατός. Δεν είμαστε όμως στο 1960. Δεν διανύουμε την εποχή των αδέσμευτων και της χούντας» συνέχισε και πρόσθεσε: «Ένα νέο περιβάλλον έχει διαμορφωθεί χάρη σε αποφάσεις ΟΗΕ και την ένταξη Κύπρου στην ΕΕ. Είναι παρωχημένες και ανεδαφικές λογικές των εγγυήσεων και κατοχικών στρατευμάτων».

«Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει να απολαμβάνουν τα αγαθά δημοκρατίας και ασφάλειας και δεν μπορούν να ισχύουν ασφυκτικές επιτηρήσεις» είπε επίσης κατά την ομιλία του οαρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να ξεκαθαρίσει πως «Μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί να είναι αποδεκτή».

Οι συνθήκες του 1960 δεν μπορεί να είναι το θεμέλιο σήμερα για οποιαδήποτε συμφωνία.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με το Σύνταγμα μιας επανενωμένης Κύπρου παρέχουν την ασφάλεια.

Όμως η Αγκυρα δεν επιχείρησε να διαβάσει έτσι τη συγκυρία δεν θέλησε να δεί το κοινό ευρωπαίκό μέλλον του κυπριακού λαού. Εγκλωβίστηκε στο παρελθόν και έχει την ευθύνη για την αποτυχία των διαπραγματευσεων.

Δεν έφτασε ούτε ο ΓΓ ΟΗΕ Γκουτιέρες που επέδειξε αξιοθαύμαστη επιμονή και γνώση μπόρε3σε να αποτρέψει το αδιέξοδο. Σε αυτό το άγονο τοπίο η γενναία στάση του Αναστασιάδη έμεινε χωρίς ανταπόκριση. Μέχρι την τελευταία στιγμνή ο κ. Αναστασιάδης έκανε προσπάθειες άρσης αδιεξόδοθ με πρόταση συνολική (εδαφικό, περιουσιακό, ασφάλεια, εγγυήσεις, στρατεύματα κατοχής κ.α.). Πρόταση τολμηρή και ουσιαστική που συναντά αδιαλλαξία.

Είναι θετικό ότι η ελληνική πλευρά δεν παρέκκλινε από την πάγια εθνική γραμμη ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται.

Η διεθνής κοινότητα ανεξάρτητα αν αναγνωριστεί Δημόσια γνωρίζει ποιος και τι έφτεξε. Επειδή το γνωρίζει η διεθνής κοινότητα ο ΟΗΕ και η ΕΕ οφείλουν να διασφαλίσουν δύο κρίσιμα ζητήματα:

1.Η προσπάθεια επιλυσης δεν θα τερματιστεί εδώ.

2.Θα αποτραπεί κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής δημοκρατίας.

Δηλώσεις για αναζήτηση λύσης εκτός πλαισίου ΟΗΕ για πλαν b και c και ό,τι άλλο εννοούσε η Τουρκία είναι εκτός λογικής.

Η σημερινή κατάσταση παράνομης κατοχής και διχοτόμησης είναι παράνομη και οι περισσότεροι πλέον το αντιλαμβάνονται.

Στην ΝΔ σήμερα ως σοβαρή αντιπολίτευση και αύριο υπεύθυνη κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για δίκαιη και βιώσιμη λύση βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Μια Κύπρο χωρίς στρατεύματα κατοχής, εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει με κατάλληλες παρεμβάσεις να αποτρέψει πολιτικές ενέργειες αμφισβήτησης των δικαιωμάτων της Κύπρου. Η Κύπρος έχει δικαίωμα να αξιοποιήσει πλουτοπαραγωγικές πηγές της όπου και αν βρίσκονται έδαφος, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Η διαδικασία επίλυσης Κυπριακού δεν συνδέεται με την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου επί της ΑΟΖ.

Ο Αναστασιάδης σωστά έχει καταστήσει σαφές ότι η ενεργειακή πολιτική της Κύπρου δεν σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις και οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν.

Καμία αμφισβήτηση δεν είναι νοητή. Καμία παρεμπόδιση δεν είναι ανεκτή. Η Μεσόγειος μπορεί να είναι θάλασσα ειρήνης. Ο σεβασμός διεθνούς δικαίου και αρχές καλής γειτονίας είναι προϋπόθεση. Το επιβεβαιώνει το πλέγμα Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, Κύπρου Αιγύπτου. Η σχέσεις των 4 χωρών αποκτούν περισσότερο βάθος. Εχουμε βρει αρμονικό βηματισμό βασισμένο στον αμοιβαίο σεβασμό.

Η Τουρκία να επιλέξει αν θα είναι σταθερός ή αβέβαιος σύμμαχος. Δεν αφορά μόνο τη Μεσόγειο αλλά και Αιγαίο. Επιθυμούμε στέρεες σχέσεις με την Τουρκία βασισμένες στο διεθνές δίκαιο. Η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά και από την επίλυση Κυπριακού με τον τερματισμό κατοχής του νησιού.

Γεννηματά: Δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις

Να δοθούν εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό γιατί η κυβέρνηση δεν έπαιξε ισχυρά το ευρωπαϊκό χαρτί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ζήτησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, η οποία τόνισε πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για επίλυση του ζητήματος. .

Η κ. Γεννηματά, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το θέμα του Κυπριακού, ανέφερε ότι με ψυχραιμία η Κύπρος και η Ελλάδα, συ συντονισμό, οφείλουμε να δημιουργήσουμε μία ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουν γίνει ειλικρινείς προσπάθειες από την Ελλάδα και την Κύπρο για να μην υπάρχει αυτή η απαράδεκτη κατοχή. Η κ. Γεννηματά έθεσε ευθέως το ερώτημα στον πρωθυπουργό και τον κάλεσε να δώσει απαντήσεις πως γίνεται να μην υπήρξε αναφορά για το Κυπριακό στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, όταν βρισκόμασταν στην αρχή του νέου γύρου διαπραγματεύσεων. Οφείλετε να ενημερώσετε γιατί δεν παίχτηκε ισχυρά το ευρωπαϊκό χαρτί, δήλωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Επεσήμανε ότι οι ευθύνες της Τουρκίας είναι δεδομένες και πως για ακόμα μία φορά τορπίλισε τις συνομιλίες και τόνισε ότι ενώ όλοι συνομολογούν στην απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων μόνο η Τουρκία δε συμφωνεί. Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι δεν είμαστε εδώ για να αποτυπώσουμε την αποτυχία, χρειάζεται προσοχή η διαχείριση της επόμενης μέρας. “Η λύση για εμάς πρέπει να γίνει αυστηρά στο πλαίσιο του ΟΗΕ, κάτι που φαίνεται θέλει να αποφύγει η Τουρκία”, πρόσθεσε η κ. Γεννηματά.

Υπογράμμισε ότι σε συνεννόηση με το διεθνή παράγοντα πρέπει να διασφαλιστεί ενα κλίμα ασφαλείας στην περιοχή και τόνισε ότι στα θέματα αυτά δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις. Βασική κατευθυντήρια γραμμή, όπως δήλωσε, είναι ότι η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα στηρίζει.

“Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της ΕΕ και δεν χρειάζεται την παροχή ασφαλείας και φυσικά όχι στρατεύματα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τουκοκυπρίων. Το καθεστώς διχοτόμησης και των στρατευμάτων είναι απαράδεκτα για την ΕΕ”, δήλωσε η κ. Γεννηματά και κατέληξε “συνεχίζουμε τις προσπάθειες, παλεύουμε και διεκδικούμε τη λύση”.

Καμμένος: Επιτυχείς οι συνομιλίες, ακόμα και αν δεν κατέληξαν σε συμφωνία

Επιτυχείς οι συνομιλίες, ακόμα και αν δεν κατέληξαν σε συμφωνία, εκτίμησε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, μιλώντας στη Βουλή για το θέμα του Κυπριακού. Σύμφωνα με τον υπουργό για πρώτη φορά η χώρα κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την κατάργηση των εγγυήσεων.

Όπως επεσήμανε, η Ελλάδα υπήρξε σαφής και για πρώτη φορά η εθνική θέση κατατέθηκε με ακρίβεια και αυτό, όπως τόνισε, ανάγκασε την τουρκική πλευρά να δείξει τις πραγματικές προθέσεις της, δηλαδή πως θέλει την κυπριακή πλευρά υπό την κατοχή των στρατιωτικών δυνάμεων.

Υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες όταν λάβουν χώρα θα πρέπει να δώσουν τη λύση και πρόσθεσε ότι ανεξάρτητο κράτος με τη παρουσία κατοχικών δυνάμεων δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο.

Κάλεσε την Τουρκία να αλλάξει ριζικά πολιτική και σταματήσει τις προκλήσεις αν θέλει να έχει τη θέση που θέλει. Υπογράμμισε ότι η μόνη οδός για την Τουρκία είναι η αποκατάσταση της σχέσης με την χώρα μας, με το να σταματήσει τις προκλήσεις και να ζητήσει συγγνώμη για ότι προκάλεσε με το θέμα της Κύπρου.

Ζήτησε να μετατρέψουμε μία περιοχή συγκρούσεων σε μία περιοχή ασφαλείας, ενώ επικρότησε την απόφαση του πρωθυπουργού να ανοίξουν όλοι εκείνοι οι φάκελοι της Κύπρου.

Κουτσούμπας: Η λύση που «μαγειρεύουν» για το Κυπριακό είναι διχοτομική και ανεδαφική

Επίθεση κατά πάντων εξαπέλυσε ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας υποστηρίζοντας ότι η λύση που «μαγειρεύεται» για το Κυπριακό είναι «διχοτομική και ανεδαφική».

«Το ΚΚΕ ήταν ενάντια στο σχέδιο Ανάν. Ποια όμως είναι η λύση που μαγειρεύεται τα τελευταία χρόνια; Το προωθούμενο σχέδιο προβλέπει την δημιουργία δύο συνιστούντων κρατών. Είναι λύση διχοτομική και ανεδαφική» είπε ο γγ του ΚΚΕ για να προσθέσει «όσοι επικαλούνται τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων όπως η ελληνικοί κυβέρνηση, η ΕΕ και ΟΗΕ είναι όσοι διαμορφώνουν αυτόν τον συσχετισμό με τις επιλογές τους. Όταν όλοι αυτοί επικαλούνται τον συσχετισμό στην ουσία καλούν τους λαούς να τους λύσουν τα χέρια για να κάνουν τις λεόντειες συμφωνίες τους. Οι υποστηρικτές του νέου σχεδίου χρησιμοποιούν το κάλπικο επιχείρημα διχοτόμηση ή ομοσπονδία που οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα. Ακυρώνονται οι αρχές που πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτες για μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια μια υπόσταση».

«Την τελευταία περίοδο των συνομιλιών συμπεριλαμβανομένων αυτών στην Ελβετία αποδείχθηκε ότι σταδιακά επιχειρείται η εξεύρεση συμβιβασμού για προώθηση διχοτομικής λύσης. Αναζητούν συμφωνία που θα διατηρεί τις εγγυήσεις και τα κατοχικά στρατεύματα έστω με παραλλαγμένες μορφές» σημείωσε σε άλλο σημείο ο κ. Κουτσούμπας τονίζοντας πως «Στοχεύουν στην δημιουργία τετελεσμένων για να ανοίξουν οι δρόμοι εκμετάλλευσης ενεργειακών πηγών από τα μεγάλα συμφέροντα».

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε πως «Λέτε ψέματα συνειδητά. Γνωρίζετε ότι τα κοιτάσματα και τα κέρδη θα μπουν μόνο στις τσέπες του μονοπωλίου του κλάδου. Η θέση μας βρίσκετε σε διάσταση με τις θέσεις που καλλιεργείτε και το έδαφος που δημιουργείτε για να περάσουν συμφέροντα εις βάρος των λαών Ελληνικού και Κυπριακού αλλά και του τουρκικού που ματώνει κάτω από ένα αυταρχικό καθεστώς. Εμείς εργαζόμαστε για τα συμφέροντα του κυπριακού λαού. Τονίζουμε την αναγκαιότητα συντονισμού πάλης του εργατικού δυναμικού για την εξάλειψη της κατοχής. Τασσόμαστε υπερ της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου