Τετάρτη, Ιουλίου 12, 2017

Παρουσία Τσίπρα η αναγόρευση Γιούνκερ σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ




Σε τελετή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης


Επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) θα αναγορευθεί την Πέμπτη, 13 Ιουλίου (στις 8 μμ), ο πρόεδρος....
της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε τελετή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στην οποία αναμένεται να παραστεί και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας επισήμανε, πως η αναγόρευση του κ. Γιούνκερ έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για το Πανεπιστήμιο, το οποίο «είναι σταθερά προσανατολισμένο στη σύγχρονη δυτική σκέψη και στα ευρωπαϊκά ιδεώδη».

Σημειώνεται, ότι στην ομόφωνη απόφαση της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, για την πρόταση επιτιμοποίησης του κ. Γιούνκερ, «βάρυνε το γεγονός, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία προεδρεύει και της οποίας προΐσταται, είναι η πρώτη φορά που με την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας (2009) συγκροτήθηκε ως ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο που η νομιμοποίησή του, εν μέρει, αντλείται, ευθέως, από τη βούληση των Ευρωπαίων πολιτών, όπως αυτή εκδηλώνεται με την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία κάθε πέντε χρόνια».


Το πρόγραμμα της Τελετής

Το πρόγραμμα της Τελετής θα ξεκινήσει με τις προσφωνήσεις από τον κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητή Γεώργιο Δέλλιο και τον πρύτανη του ΑΠΘ, ενώ θα ακολουθήσει έπαινος του τιμώμενου, από την αναπληρώτρια πρύτανη Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, καθηγήτρια της Νομικής Σχολής, Δέσποινα Κλαβανίδου και αντιφώνηση και ομιλία από τον τιμώμενο, με θέμα: «Ελλάδα και Ευρώπη: Ένα ταξίδι ανθρωπισμού».

Το μουσικό μέρος τη εκδήλωσης περιλαμβάνει την «Ωδή στη Χαρά», από την 9η Συμφωνία του L.w.Beethoven, σε ποίηση F. Schiller (Ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και τον «Τσάμικο» του Μάνου Χατζηδάκι, από τη Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ.


1 0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου