Δευτέρα, Ιουλίου 17, 2017

Αυτούς παρακολουθούσαν οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες στην Ελλάδα - Που είχαν βάλει κοριούς




 Ήταν και είναι δανειστές, έγιναν δυνάστες αν και εταίροι στην ΕΕ, αλλά είναι και κατάσκοποι σε βάρος της Ελλάδας.


Οι Γερμανοί έχουν γεμίσει κοριούς την Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, παρακολουθώντας κρατικές υπηρεσίες, πρόσωπα ακόμα και ξένες πρεσβείες στην Ελλάδα.

Τα πρώτα στοιχεία ήρθαν στο φως από το γερμανικό περιοδικό Spiegel, εδώ και μερικούς μήνες. Όπως και σε πολλές άλλες χώρες η γερμανική μυστική υπηρεσία υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και στην Ελλάδα. Πριν από λίγες μέρες μια ακόμα έρευνα της ομάδας vice, έφερε και πάλι το θέμα στην επικαιρότητα.

Από το 2000 και μετά η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND - Bundesnachrichtendienst) έχει απλώσει για τα καλά τα πλοκάμια της και στην Ελλάδα. Έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας ότι η BND παρακολουθούσε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου και του Λευκού Οίκου.

Σε μια πρώτη λίστα παρακολούθησης της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας, που αφορά την περίοδο 2000- 2006, υπήρχαν τηλεφωνικοί αριθμοί, φαξ και email από : Τη Βουλή, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το υπουργείο Εξωτερικών, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τη Διεύθυνση Δημόσιου Χρέους του υπουργείου Οικονομικών, το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, περισσότερες από δέκα πρεσβείες στην Αθήνα (μεταξύ των οποίων, των ΗΠΑ, του Ισραήλ, και της Ιταλίας), τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, τη Διεύθυνση Προμηθειών του ΟΤΕ (ήταν ακόμα κρατικός), τη ΔΕΗ, τον Δημόκριτο, καθώς και δύο Έλληνες επιστήμονες, ο ένας εκ των οποίων ειδικός σε θέματα τεχνολογίας μαχητικών αεροσκαφών, που πέρασε και από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας!

Τα στοιχεία που έχουν γίνει ήδη γνωστά δείχνουν ότι οι Γερμανοί παρακολουθούσαν τα πάντα σε μια καθοριστική περίοδο. Ήταν η περίοδος της ένταξης στο ευρώ, της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και της υπερδραστηριότητας της Siemens. Οι Γερμανοί που μοίραζαν μαύρο χρήμα, λαδώνοντας κυβερνητικούς παράγοντες, στελέχη πολλών κομμάτων και όπως οι κατηγορούμενοι για χρηματισμό λένε, και τα ίδια τα δύο μεγάλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, παρακολουθούσαν τα πάντα και τους πάντες. Αξίζει της προσοχής ότι παρακολουθούσαν την Διεύθυνση Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Όλη αυτή η περίοδος ήταν κρίσιμη και για τα έργα που έπαιρναν οι Γερμανοί στην Ελλάδα. Και δεν ήταν φυσικά μόνο η Siemens που είχε δραστηριότητα στην χώρα μας και πήρε μεγάλες δουλειές. Ήταν και πολλές ακόμα γερμανικές εταιρείες. Οι παρακολουθήσεις σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία συνεχίστηκαν και μετά το 2006, έως και σήμερα.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά στις παρακολουθήσεις των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Ως τώρα μιλάγαμε με στοιχεία ή και χωρίς αυτά (λόγω των εμπειριών) για τις παρακολουθήσεις των Αμερικανών και των Βρετανών. Το πιο γνωστό πρόσφατο σκάνδαλο είναι οι παρακολουθήσεις από Αμερικανούς στην περίοδο που κυβερνούσε ο Κ. Καραμανλής. Οι αποκαλύψεις ήταν συγκλονιστικές, οδήγησαν δυστυχώς στον θάνατο ενός ανθρώπου, τεχνικού της Vodafone και σε έρευνες των ελληνικών αρχών που κατέδειξαν ότι επρόκειτο για αμερικανικό δάκτυλο.

Οι τωρινές αποκαλύψεις για τις γερμανικές υποκλοπές, φέρνουν στην επιφάνεια και βάσιμες υποψίες ότι η δραστηριότητα της BND είναι πολύ παλιότερη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Γερμανοί είχαν πάντα σχέση με τον ΟΤΕ από την δεκαετία του 1950. Η γερμανική Siemens ήταν η αιτία για πολιτικο-οικονομικά σκάνδαλα την εποχή του Παπάγου, όπως και στην εποχή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τεχνικές δυνατότητες για γερμανικές υποκλοπές υπήρχαν πάντα, αφού πουλούσαν τεχνολογία στον ΟΤΕ και σε άλλους ελληνικούς κρατικούς οργανισμούς.

Για τις αμερικανικές υποκλοπές ήμασταν πάντα σίγουροι, για τις γερμανικές υποκλοπές όμως που μαθαίνουμε τώρα, δεν υπάρχει ακόμα επίσημη αντίδραση. Κανένας βουλευτής από οποιοδήποτε κόμμα δεν ενδιαφέρθηκε ακόμα να καταθέσει ερώτηση για τις Γερμανικές υποκλοπές.

Το όλο θέμα κινείται ακόμα στο επίπεδο των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων. Δεν έγινε γνωστό αν θα ζητηθούν εξηγήσεις από κάποιες ελληνικές υπηρεσίες. Κάτι το οποίο είναι αναγκαίο σε κάθε περίπτωση. Ιδίως αν αυτή η δραστηριότητα των Γερμανών συνεχίζεται. Κα εδώ που τα λέμε γιατί να μην συνεχίζεται. Μέσα σε μια θυελλώδη εποχή για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, το Βερολίνο έχει κάθε λόγο να γνωρίζει και τι ώρα κοιμούνται οι Έλληνες πολιτικοί.

Η αντιπαράθεσή τους με τους Αμερικανούς και το θέμα των παρακολουθήσεων, έφερε αποκαλύψεις σε βάρος των Γερμανών. Καιρός να ζητήσει και η Ελλάδα εξηγήσεις που είναι θύμα τους.

Οι αποκαλύψεις του Spiegel για την δράση της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε στις αρχές του 2017 το γερμανικό περιοδικό η γερμανική υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών (BND) κατασκόπευε επί σειρά ετών την Διεθνή Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας, γνωστότερη ως Interpol, καθώς και τα γραφεία της υπηρεσίας σε δεκάδες χώρες, ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Αυστρία και οι ΗΠΑ. Το περιοδικό επικαλείται έγγραφα που έχει δει και σύμφωνα με τα οποία η BND είχε προσθέσει τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις, τους τηλεφωνικούς αριθμούς και τους αριθμούς των φαξ των ερευνητών της Interpol στη λίστα των παρακολουθήσεών της. Επιπλέον, η γερμανική υπηρεσία κατασκοπείας παρακολουθούσε την Europol, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία- αρμόδιο οργανισμό της ΕΕ για την επιβολή του νόμου- η οποία εδρεύει στην Χάγη.

Παρά τις οχλήσεις του περιοδικού δεν υπήρξαν σχόλια ή αντίδραση από την BND, την Interpol ή την Europol.

Το Der Spiegel έγραψε επίσης ότι η BND παρακολουθούσε τα τηλέφωνα, τα φαξ και τα emails πολλών δημοσιογραφικών οργανισμών περιλαμβανομένων της New York Times και του Reuters. Οι δραστηριότητες της BND βρέθηκαν στο μικροσκόπιο έρευνας του γερμανικού κοινοβουλίου σχετικά με τις κατηγορίες ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ πραγματοποιούσε ευρέως παρακολουθήσεις εκτός του αμερικανικού εδάφους, οι οποίες περιελάμβαναν και την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της καγκελαρίου Μέρκελ.

Ο Κονσταντίν φον Νοτζ, μέλος των Πρασίνων και της κοινοβουλευτικής επιτροπής που πραγματοποίησε την έρευνα, χαρακτήρισε την τελευταία αναφορά σχετικά με τις παρακολουθήσεις της BND «σκανδαλώδη και ακατανόητη». «Τώρα γνωρίζουμε ότι τα κοινοβούλια, διάφορες εταιρείες ακόμη και δημοσιογράφοι και εκδότες ήταν στόχοι, καθώς και συμμαχικές χώρες», ανέφερε ο Νοτζ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πληροφορίες δείχνουν πόσο αναποτελεσματικοί έχουν αποδεχτεί οι κοινοβουλευτικοί έλεγχοι μέχρι σήμερα, παρά την νέα νομοθεσία που έχει στόχο την μεταρρύθμιση της BND.

Από το 1866 στο 2017

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν μεγάλη παράδοση, έχουν σημαντική δράση πολύ πριν τους δυο Παγκοσμίους Πολέμους.

Η Άμπβερ (Abwehr που σημαίνει άμυνα) ήταν η γερμανική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών από το 1866 μέχρι το 1944. Η υπηρεσία αυτή διαδραμάτισε σπουδαιότατο ρόλο στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους και ιδιαίτερα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όπου είχε αναδειχθεί σε αυτόνομη Υπηρεσία. Ήταν για την εποχή της μια εκσυγχρονισμένη υπηρεσία, που έδινε βάρος στην τεχνολογία. Ειδικεύτηκε στις τηλεφωνικές υποκλοπές, τη διείσδυση σε βιομηχανίες κατασκευής όπλων και πυρομαχικών, στις υπηρεσίες μεταφορών και στην κρυπτογραφία.

Από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα αυτής της υπηρεσίας ήταν οι μηχανές κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, Enigma. Ήταν μια σειρά από ηλεκτρο-μηχανικές συσκευές κρυπτογράφησης ρότορα. Αναπτύχθηκαν και χρησιμοποιούνταν έως τα μέσα του εικοστού αιώνα για την προστασία της εμπορικής, διπλωματικής και στρατιωτικής επικοινωνίας. Η Enigma εφευρέθηκε από τον Γερμανό μηχανικό Arthur Scherbius στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Τα πρώτα μοντέλα είχαν χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς από τις αρχές της δεκαετίας του 1920 και εγκρίθηκαν από τις στρατιωτικές και κυβερνητικές υπηρεσίες πολλών χωρών, κυρίως της ναζιστικής Γερμανίας πριν και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Βρετανοί κατάφεραν να σπάσουν τους κώδικες και τα κρυπτογραφημένα μηνύματα του Enigma, χάρη στην λεγόμενη Μηχανή του Άλαν Τούριγκ, τον προπομπό των σημερινών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ο Βρετανός μαθηματικός έφτιαξε ένα υπολογιστή ο οποίος και μπορούσε γρήγορα να υπολογίσει όλους τους πιθανούς συνδυασμούς, ώστε να αποκρυπτογραφεί τα γερμανικά μηνύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου