Τετάρτη, Ιουλίου 12, 2017

«Τα είπαν» Τσαβούσογλου-Ακιντζί μετά το «ναυάγιο» της Ελβετίας





Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε την Τρίτη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης η τηλεφωνική επικοινωνία ....έγινε, αφού ο κ. Ακιντζί συναντήθηκε με την «πρόεδρο» της «βουλής», Σιμπέλ Σιμπέρ, και ενημέρωσε τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα για όλες τις εξελίξεις.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία Ακιντζί - Τσαβούσογλου, προστίθεται, αξιολογήθηκε η κατάσταση μετά το μη αποτέλεσμα στη διάσκεψη στο Κρανς Μοντανά και αυτή η αξιολόγηση θα συνεχισθεί τις επόμενες ημέρες.

Μετά την ενημέρωσή τους από τον Ακιντζί οι αρχηγοί των τουρκοκυπριακών κομμάτων διατύπωσαν διαφορετικές απόψεις.

Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας , Χουσείν Οζγκιουργκιούν, δήλωσε πως οι Τουρκοκύπριοι « δεν πρόκειται να γίνουν ούτε μειονότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε 82η επαρχία της Τουρκίας».

Ο κ. Οζγκιουργκιούν μίλησε για «πραγματικότητες», που φάνηκαν στο Κραν Μοντανά , όπως ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν κατέχεται ούτε από σκέψη για λύση στις παραμέτρους του ΟΗΕ και αυτό το είδαν όλοι, ο ΟΗΕ, η Βρετανία και η ΕΕ».

Ο κ. Οζγκιουργκιούν ισχυρίστηκε ότι όλοι καταλαβαίνουν πως στις υφιστάμενες παραμέτρους δεν μπορεί πλέον να λυθεί το Κυπριακό, αλλά αναγνωρίζουν πως αλλαγή των παραμέτρων δεν μπορεί να περάσει από το ΣΑ του ΟΗΕ καθώς υπάρχει το βέτο της Ρωσίας, όπως ανέφερε και για να υπάρξει αλλαγή χρειάζεται ομοφωνία και από τα 5 μόνιμα μέλη.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος , Σερντάρ Ντενκτάς, υποστήριξε ότι πλέον φαίνεται ξεκάθαρα πως η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν θέλει να μοιραστεί τίποτε με την τουρκοκυπριακή και ότι πρέπει να ενεργήσουν από κοινού και σε συνεργασία στο εσωτερικό μέτωπο».

Θα πρέπει, συνέχισε, να εξηγήσουν στο διεθνή παράγοντα και στην ΕΕ, γιατί δεν μπόρεσε να εξευρεθεί λύση εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ και να ζητήσουν αυτές οι παράμετροι να αλλάξουν.

Ο πρόεδρος του Ρεμπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχιουρμάν, εξέφρασε τη θέση του κόμματός του ότι «πραγματιστική λύση μπορεί να εξευρεθεί στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα».

Επίσης, ανέφερε ότι δεν φαίνεται εύκολο το να υπάρξει τώρα μια συμφωνία στο ΣΑ του ΟΗΕ για αλλαγή των παραμέτρων λύσης του Κυπριακού, ούτε και μπορεί να γίνει από σκοπιάς διεθνούς δικαίου και το κόμμα του υποστηρίζει την ομοσπονδιακή λύση.

Ο πρόεδρος του Κόμματος Κοινωνικής Δικαιοσύνης , Τζεμάλ Οζγιγίτ, ανέφερε ότι πρέπει να ενεργήσουν με βάση τη λογική και πως οι Τουρκοκύπριοι εξακολουθούν να έχουν ανάγκη την λύση, ενώ εξακολουθούν να πληρώνουν το τίμημα του να είναι εκτός διεθνούς νομιμότητας.

Το όραμα για λύση πρέπει να συνεχιστεί είπε προσθέτοντας ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα των ΗΕ αλλά και της ΕΕ. Το κόμμα του, είπε ο κ. Οζγιγίτ, δεν συμμερίζεται την άποψη για αλλαγή των παραμέτρων του ΟΗΕ για την λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου