Παρασκευή, Ιουλίου 28, 2017

Σε κατάσταση «ναυτίας» η Ν.Δ - Ανασφάλεια και αγωνία από την έξοδο στις αγορές




Σε κατάσταση αγωνίας και ανασφάλειας έχουν περιέλθει στη Νέα Δημοκρατία, αφού η έξοδος της χώρας στις αγορές, έστω και δοκιμαστικά, επιβεβαίωσε και στους πλέον δύσπιστους ότι η κυβέρνηση επιχειρεί εν μέσω θέρους να ανακάμψει ....
πολιτικά και να εμφανιστεί πιο δυναμική στις αρχές του φθινοπώρου.

Στην Πειραιώς κρίνουν ότι η έξοδος ήταν αποτυχημένη σε σχέση με αυτήν του 2014 και προσπαθούν να υπονομεύσουν την κυβερνητική «αξιοποίηση» της κίνησης, επικεντρώνοντας στις προχθεσινές βολές της Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία θύμισε ότι το ΔΝΤ καραδοκεί για νέα σκληρά μέτρα, αλλά και στις έντονες προειδοποιήσεις του Πιέρ Μοσκοβισί προς την κυβέρνηση «να μην κατέβει από το ποδήλατο» της πιστής εφαρμογής των μνημονίων.

Η ατάκα του πρωθυπουργού, ότι δεν σκοπεύει φέτος να κάνει διακοπές, εκλήφθηκε από την Πειραιώς ως επιβεβαίωση ότι σκοπεύει να εργαστεί πυρετωδώς και τον Αύγουστο και για αυτό σχεδιάζουν έντονη πολιτική παρουσία του Κυριάκου εν μέσω θέρους. Αναγνωρίζοντας ότι επιχειρείται διατήρηση του κλίματος πόλωσης με συνεχείς επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε σχόλιο και κίνηση της Ν.Δ., θεωρούν ότι η προσπάθεια ανάκαμψης δεν θα κρατήσει για πολύ, ούτε η θριαμβολογία ενός νέου success story θα μείνει στην επικαιρότητα μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε θα επανέλθουν οι δανειστές με την τρίτη αξιολόγηση και την υλοποίηση των προαπαιτουμένων, που περιλαμβάνουν νέα μέτρα σε φόρους και άλλες περικοπές στο ασφαλιστικό, όπως λένε στην Πειραιώς.

Εξωθεσμικά μονοπάτια

Η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί, με τη συνηγορία Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού, να καλλιεργήσει στην κοινή γνώμη την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση κινείται σε εξωθεσμικές ατραπούς, στήνει αναχώματα στην απόδοση δικαίου στη χώρα και υπονομεύει οτιδήποτε της αντιστέκεται.

Η επέτειος για τα 43 χρόνια από τα θλιβερά γεγονότα της Κύπρου και την πτώση της χούντας έδωσε την ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξαπολύσει μια σκληρή και θεσμικά ασυνήθιστη επίθεση στην κυβέρνη ση, τονίζοντας πως «43 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, οι δημοκρατικοί μας θεσμοί, για πρώτη φορά, υπονομεύονται τόσο απροκάλυπτα. Ουδέποτε στην ιστορία τής Μεταπολίτευσης αμφισβητήθηκε τόσο ανοιχτά το Ευρωπαϊκό κεκτημένο της χώρας. Προϋπόθεση ασφάλειας, ευημερίας και εν τέλει Δημοκρατίας».

Στην Πειραιώς επισημαίνεται ότι είναι άλλο η δυσφορία ή η κριτική σε μια δικαστική απόφαση και άλλο η απόπειρα ισοπέδωσης της διάκρισης των εξουσιών και η πλήρης χειραγώγηση και υποταγή της Δικαιοσύνης στα κυβερνητικά σχέδια.

Σε συσκέψεις που έγιναν τις τελευταίες μέρες στην Πειραιώς αποφασίστηκε να συνεχιστεί η «κατά μέτω-πον» επίθεση της Ν.Δ. στην κυβέρνηση για τον χειρισμό της Δικαιοσύνης και η απόκρουση των κυβερνητικών αιτιάσεων, ότι οι αντιδράσεις από τον χώρο των δικαστών αποδεικνύουν τις εκλεκτικές συγγένειες και τις υπόγειες σχέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους λειτουργούς της Θέμιδος.

Μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση συνδέει ευθέως το ζήτημα των άστοχων κυβερνητικών επιλογών σε βασικά ζητήματα, όπως είναι η αγνόηση του ΕΣΡ στις τηλεοπτικές άδειες, που έφερε και μια μεγάλη σύγκρουση της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη, η οποία κορυφώνεται αυτές τις μέρες. Η Ν.Δ. έβαλε για μια ακόμη φορά στο στόχαστρό της τον Νίκο Παππά καταλογίζοντάς του απόπειρα ελέγχου της ιδιωτικής διαφήμισης, με την πρόβλεψη δημιουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στον χώρο της διαφήμισης. Για μια ακόμη φορά ακούγονται φωνές ότι και αυτός ο νόμος θα καταπέσει στα δικαστήρια, ενώ η Ν.Δ. υποσχέθηκε να τον καταργήσει αμέσως όταν γίνει κυβέρνηση.

Μοχλός ο Βαρουφάκης

Στο πεδίο της οικονομίας η Ν.Δ. και μέσα από τον φιλικό της Τύπο, που υπερδιόγκωσε τις δημοσιευμένες προ τριών μηνών αφηγήσεις του Γιάνη Βαρουφάκη, επιχειρεί να αξιοποιήσει την αφελή αμετροέπεια του πρώην υπουργού Οικονομικών, προκειμένου να εμπεδώσει στην κοινή γνώμη την εικόνα ενός κυβερνητικού επιτελείου με απίστευτο τυχοδιωκτικό τσαρλατανισμό, που χρέωσε τη χώρα με 100 δισ.

Παρότι η έξοδος στις αγορές θα μπορούσε να είναι ένα θετικό στοιχείο, όπως λένε στη Ν.Δ., σημείωναν αμέσως μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις ότι το επιτόκιο που έκλεισε ήταν πολύ υψηλό και αυτό οφείλεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης των αγορών για την πολιτική συνέπεια των κυβερνώντων. Εν ολίγοις στην Πειραιώς κρίνουν αυστηρά την έξοδο αυτή και επισημαίνουν ότι το ψέμα μιας πολύ επιτυχημένης πρόβας θα διαψευστεί το φθινόπωρο, αφού οι αγορές περιμένουν και την τρίτη αξιολόγηση, και ότι με την έξοδο αυτή δικαιώθηκε η κυβέρνηση Σαμαρά, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ελεεινολογούσε παρότι ακολουθεί με καθυστέρηση τριών ετών τα βήματά της.

Με στόχο την αναβάθμιση της η-γετικής του εικόνας και το μυαλό στις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει και αυτή την εβδομάδα τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα. Bρέθηκε στην Καβάλα και τη Θάσο και επισκέπτεται τη Δράμα, εμμένοντας σε ένα ασφυκτικό πρόγραμμα επισκέψεων σε «απροσδόκητους» χώρους, όπως είναι πρωτοπόρες βιομηχανίες ή βιοτεχνίες, χωριά και περιοχές με ιδιαίτερη ιστορία ή με προβλήματα από φυσικές καταστροφές. Εκτός από τις επαφές του με τους φορείς των περιοχών που επισκέπτεται, ο Μητσοτάκης επιδιώκει και μια επαφή με απλούς πολίτες, σε μια συζήτηση μακριά από κάμερες και δημοσιογράφους, επιχειρώντας, όπως λένε οι συνεργάτες του, να ακούσει τους απλούς ανθρώπους και τα προβλήματά τους, αλλά και να ελέγξει ποια είναι η γνώμη τους για τον πολιτικό του λόγο, τη στάση του στα πράγματα αλλά και την εικόνα του κόμματος.

Ο Μητσοτάκης θεωρεί ότι στις επαφές του με τους πολίτες θα λειτουργήσει η λογική «από στόμα σε στόμα» προκειμένου να παρουσιάσει ένα πιο προσιτό και απλό προφίλ και να πείσει ότι είναι ο μεταρρυθμιστής πολιτικός που έχει όραμα και μάχεται και όχι ο «γόνος» πολιτικής οικογένειας, προϊόν νεποτισμού και εκλεκτός των συστημάτων που εξυπηρετεί τη συγκυρία και βρίσκεται στο πηδάλιο της Ν.Δ., όπως τον αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εντός των τειχών

Στην Πειραιώς, πάντως, εκτός από τον «εξωτερικό» πόλεμο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν και έναν εσωτερικό πόλεμο, αφού ακούγονται όλο και περισσότερες φωνές στελεχών που νιώθουν παραγκωνισμένα και θέλουν να επιβιώσουν πολιτικά με τη συμμετοχή τους στον συνδικαλιστικό χώρο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η ηγεσία Μητσοτάκη, όμως, που επιχειρεί να «ξοδοντιάσει» τις καραμανλικές και σαμαρικές νησίδες εξουσίας μέσα στο κόμμα, έχει διαμηνύσει εις άπαντες τους ενδιαφερόμενους ότι η στήριξη σε όλους τους σημαντικούς συνδικαλιστικούς φορείς, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα δοθεί κεντρικά και όποιος αγνοήσει τη βούληση του κόμματος θα απολέσει την κομματική ιδιότητα. Παρότι τα τελευταία χρόνια, ειδικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα «χρίσματα» ατόνησαν, στην Πειραιώς

θέλουν να προλάβουν επίδοξους πολιτευτές που θα στήσουν δικά τους μπαϊράκια, δυναμιτίζοντας υποψηφιότητες που θα αποδεικνύουν την κομματική υπεροχή της Ν.Δ. σε πανελλαδικό επίπεδο. Για αυτό και στην παρούσα φάση εντελώς παρασκηνιακά οι απειλές από την Πειραιώς φεύγουν κατά… ριπάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου