Πέμπτη, Ιουλίου 13, 2017

Τσίπρας: Η Ελλάδα βασικός πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη




Αναβαθμίζουμε τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας Σερβίας σε μια κρίσιμη περίοδο, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνέντευξη τύπου με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βουτσιτς....

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Σερβίας, γίνεται στη Θεσσαλονίκη, που καθίσταται κόμβος και διπλωματικό κέντρο διαβαλκανικής συνεργασίας, είπε ο πρωθυπουργός. Η μεγάλη φιλία των δυο χωρών να αξιοποιηθεί με νέους όρους και σε πολλά επίπεδα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για την ενίσχυση του διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες, σε μια σειρά από τομείς, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, τα δίκτυα και ο τουρισμός και τόνισε ότι, εξέφρασε στον Πρόεδρο Βούτσιτς τη σταθερή θέση της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και της Σερβίας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι βασικός πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τόνισε τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα που καταγράφει η ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός επενδυτικός παράγοντας για τη Σερβία, καθώς είναι στην τρίτη θέση των επενδύσεων προς τη χώρα αυτή.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε πως αποφασίστηκε η διασυνδεσιμότητα των δυο χωρών μέσω της σιδηροδρομικής σύνδεσης Πειραιά - Θεσσαλονίκης - Βελιγραδίου.Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε την προώθηση της ενεργειακής συνδεσιμότητας και της συνεργασίας, με τους αγωγούς ΤΑΠ, IGB και IBS ενω συμφωνήθηκε και η συνεργασία των δυο χωρών στον τομέα του τουρισμού. Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι θα αναγνωρίζονται τα διπλώματα οδήγησης μεταξύ των δυο χωρών.

Τις δυο χώρες τις συνδέει και ο πολιτισμός, είπε επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας και ανακοίνωσε την υπογραφή μνημονίου κατανόησης, στον τομέα της πολιτιστικής συνεργασίας. Παράλληλα ανέφερε ότι αναβαθμίζεται ο πολιτικός διάλογος και η στρατιωτική συνεργασία σε επίπεδο εκπαίδευσης ενώ εντείνεται η συνεργασία των δυο χωρών σε θέματα τρομοκρατίας, τραφικινγκ, το μεταναστευτικό.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα την ονομασίας των Σκοπίων υπογραμμίζοντας τη θέση της κυβέρνησης για αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης ότι μετά από πρόσκληση του Αλεξάντερ Βούτσιτς ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα επισκεφτεί το Βελιγράδι, το ερχόμενο φθινόπωρο.



Είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματά μας

Τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη στάση της Τουρκίας με αφορμή τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κύπρο. «Θεωρώ ότι οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό δεν μας κάνουν ιδιαιτέρως ευτυχείς, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως η Ελλάδα μένει αταλάντευτη στον δρόμο του διαλόγου και της θετικής ατζέντας. «Είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματα μας» τόνισε κι επιπλέον σημείωσε πως οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι, όποιος έχει σχέδιο είναι σταθερός και διαπράγματευεται και υπερασπίζεται τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, πετυχαίνει.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς από την πλευρά του ανέφερε, ότι η Ελλάδα και η Σερβία μπορούν να στηρίξουν η μια την άλλη.





Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας

Το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας ξεκίνησε τις εργασίες του στις 10 το πρωί με τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Σέρβο Πρόεδρο. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις συμμετεχόντων υπουργών στους τομείς της οικονομίας, ενέργειας, μεταφορών, τουρισμού, άμυνας, ασφάλειας και μετανάστευσης.

Στο 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας αναμένεται να υιοθετηθεί κοινή διακήρυξη για όλο το φάσμα των σχέσεων των δύο χωρών και τις κοινές τους θέσεις σε περιφερειακά ζητήματα. Επίσης θα υπογραφούν επιμέρους συμφωνίες σε διάφορους τομείς.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών θα συζητηθούν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και η ευρωπαϊκή τους προοπτική. Θα τονιστεί δε η σταθερή υποστήριξη της ελληνικής πλευράς στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Παράλληλα θα συζητηθεί η συνεργασία των δύο πλευρών στο μεταναστευτικό, οι σχέσεις με τρίτες χώρες καθώς και αναπτυξιακά σχέδια, με έντονο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως η σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης - Βελιγραδίου και η πλωτή διασύνδεσή τους.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού και του Σέρβου προέδρου.



Συνάντηση με Μπόικο Μπορίσοφ

Στις 16.00 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν οι διμερείς συνομιλίες ανάμεσα στον Έλληνα και Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ.

Στις διμερείς συνομιλίες θα τεθούν τα ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και η ευρωπαϊκή τους προοπτική, το μεταναστευτικό, η διμερής ενεργειακή συνεργασία (IGB, FSRU) και η σιδηροδρομική διασύνδεση Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Μπόικο Μπορίσοφ, θα ακολουθήσει τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους η τριμερής αυτή συνεργασία μπορεί να συνεισφέρει στην περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα και ανάπτυξη.

Στις 17.45 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει οι κοινές δηλώσεις των Αλέξη Τσίπρα, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Μπόικο Μπορίσοφ. Μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Τελετή αναγόρευσης Γιούνκερ σε επίτιμο διδάκτορα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις 19.30, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πριν από την αναγόρευση του τελευταίου σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ. Η τελετή αναγόρευσης του Γιούνκερ θα γίνει σε αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου