Πέμπτη, Ιουλίου 13, 2017

Βίντεο: Η «δολοφονία» του Ερντογάν έστειλε το σκηνοθέτη στη φυλακή ως γκιουλενιστή




Η ταινία με τίτλο «Uyanış» δεν έχει βγει ακόμη στις σκοτεινές αίθουσες

Το επίμαχο τρέιλερ δείχνει τη δολοφονία μελών της οικογένειας Ερντογάν – περιλαμβανομένων της γυναίκας του Εμινέ και του γιου του Μπιλάλ- στο σπίτι τους στην περιοχή Κισικλί της Κωνσταντινούπολης, ενώ κάποιος βάζει το πιστόλι στον κρόταφο του Ταγίπ Ερντογάν....

Χειροπέδες πέρασε η τουρκική αστυνομία στον Αλί Αβτζί, σκηνοθέτη μιας αμφιλεγόμενης ταινίας, που δείχνει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το πιστόλι στον κρόταφο σε ένα αιματηρό πραξικόπημα. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ο γνωστός σκηνοθέτης συνελήφθη με την υποψία ότι σχετίζεται με την ομάδα που φέρεται να οργάνωσε πέρυσι την απόπειρα ανατροπής του Τούρκου προέδρου.

To σχέδιο ήταν αισιόδοξο από την αρχή δεδομένης της πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία και η ιδέα ιδιαίτερα προκλητική για να περάσει απαρατήρητη: Μια ταινία με αντικείμενο το πραξικόπημα που έγινε στις 15 Ιουλίου του 2016 με μια αφήγηση διαφορετική από την εξέλιξη των γεγονότων εκείνης της νύχτα και με ένα πολιτικό υπόβαθρο που σίγουρα θα εξόργιζε το καθεστώς. Ακόμη όμως πιο επικίνδυνο ήταν η απόφαση να συμπεριληφθεί στην ταινία και μια σκηνή κατά την οποία ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερνγοτάν δολοφονείται ενώ νεκρά εμφανίζονται και τα μέλη της οικογένειάς του.

Πρόκειται για το σενάριο της ταινίας "Uyanış" («Το ξύπνημα» ή η «Αφύπνιση» στα ελληνικά) η οποία έχει προγραμματιστεί να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες το προσεχές διάστημα.



Λίγο πριν την πρεμιέρα όμως ο σκηνοθέτης, Ali Avcı, τέθηκε υπό κράτηση σύμφωνα το Turkey Purge, την ιστοσελίδα που διατηρεί μια ανεξάρτητη ομάδα δημοσιογράφων που αντιδρά στο καταπιεστικό καθεστώς Ερντογάν και την έκτακτη είδηση που ανέβασε στην ιστοσελίδα της η Hurriyet. Ο σκηνοθέτης φαίνεται πως κατηγορείται ότι διατηρεί σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν πρώην μέντορα του Ερντογάν και αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ, τον οποίο ο πρόεδρος της χώρας κατηγορεί πως βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα.
Η σύλληψή του σκηνοθέτη ήρθε λίγες ώρες μετά την κυκλοφορία ενός τρέιλερ για τη νέα του ταινία, το οποίο αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλώντας αντιδράσεις σε κυβερνητικούς κύκλους.

Η ταινία ξεκινά με ένα ποίημα που διαβάζει ξανά και ξανά ο Ερντογάν, κατά την έναρξη των ομιλιών του σε πολιτικές συγκεντρώσεις ενώ παράλληλα εκθειάζει τις προσπάθειες να εντοπιστούν και να διωχθούν οι πραξικοπηματίες. Η πιο αμφισβητούμενη σκηνή στην ταινία αυτή κατά την οποία ένας αξιωματικός κρατά ένα όπλο, το τοποθετεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού του Ερντογάν και τελικά σκοτώνει τόσο τον ίδιο όσο και μέλη της οικογένειας του προέδρου. Το πραξικόπημα στέφεται από επιτυχία.

Αυτό πάντως που προκαλεί εντύπωση, είναι το γεγονός πως ο Avci είναι επίσης ο παραγωγό της ταινίας «Reis», την κινηματογραφική αγιογραφία που εξιστορεί τη ζωή του προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μια ταινία που βρίθει προπαγανδιστικών μηνυμάτων για τον καλό, θρησκευόμενο, λαός της Ανατολίας που νίκησε το βάναυσο, φαύλο, κοσμικό κατεστημένο της Τουρκίας, χάριν του Ερντογάν, τον τολμηρό, γενναίο, ανυπότακτου «Αρχηγό», όπως είναι και ο τίτλος της ταινίας.

Η σχέση βέβαια αυτή του παραγωγού με τον Ερντογάν, καθιστά πολλούς επιφυλακτικούς για το ποια μπορεί να είναι η πραγματική στόχευση της ταινίας και τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους μπορεί να γυρίστηκε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου