Πέμπτη, Ιουλίου 13, 2017

Προκαλεί η Τουρκία: Φρεγάτα παρακολουθεί τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ





Μια τουρκική φρεγάτα παρακολουθεί το σκάφος που πραγματοποιεί γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο ανοικτά των ακτών της Κύπρου, ανακοίνωσε σήμερα το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.....



Το πλωτό γεωτρύπανο “West Capella”, που έχει ναυλωθεί από τη γαλλική Total και την ιταλική Eni, έλαβε θέση την Τετάρτη για την έναρξη ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου ανοικτά της Κύπρου.

«(Η φρεγάτα) εκπληρώνει το καθήκον της στην ανατολική Μεσόγειο παρακολουθώντας το West Capella… το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού στρατού.

«Προβοκάτσια» η γεώτρηση, λέει ο Τσαβούσογλου

Κλιμακώνει την προκλητική ρητορική της η Άγκυρα, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκία να εξαπολύει ευθείες βολές για τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, προειδοποιώντας ότι «θα λάβουμε μέτρα ενάντια σε αυτές τις μονομερείς ενέργειες».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γκάμπια.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προχωρούσε τη διαδικασία για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα ανοικτά της Κύπρου την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά.

«Την ώρα που διαπραγματευόμασταν για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, είδαμε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έφερε το πλοίο-γεωτρύπανο στην περιοχή. Αυτό ήταν ένδειξη πως δεν είχε ειλικρινή πρόθεση για την εξεύρεση λύσης».

Κάνοντας λόγο για προβοκατόρικη ενέργεια, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, συμπλήρωσε: «Βρισκόμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Ενέργειας για τα μέτρα που θα λάβουμε απέναντι σε αυτές τις μονομερείς ενέργειες».

Πηγή:madata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου