Κυριακή, Ιουλίου 16, 2017

Όσοι πιστοί προσέλθετε




Συζητήσεις, προσεγγίσεις και παρασκήνιο στον χώρο της Κεντροαριστεράς
Έντονο είναι το παρασκήνιο στον χώρο της Κεντροαριστεράς προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες συνεννόησης ώστε να ενταχθούν και άλλες δυνάμεις στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Στην κατεύθυνση αυτή σημαντικό ρόλο φαίνεται να έχει αναλάβει ...
ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος φέρεται διατεθειμένος να εξαντλήσει τα περιθώρια διαλόγου προκειμένου να πείσει και τους πλέον δύσπιστους να προσέλθουν, διασφαλίζοντας ότι οι διαδικασίες εκλογής του επικεφαλής θα είναι διαφανείς.

Ήδη ο Νίκος Αλιβιζάτος συναντήθηκε με τον Σταύρο Θεοδωράκη και με τον πρώην υπουργό Γιάννη Ραγκούση, με τον οποίο συζήτησε επί μακρόν για τις διαδικασίες εκλογής νέου επικεφαλής. Μάλιστα, το αίτημα του Γιάννη Ραγκούση να συναντηθεί με τον επικεφαλής της ανεξάρτητης Επιτροπής Δεοντολογίας και Πιστοποίησης Διαδικασιών για τον νέο φορέα, πυροδότησε σενάρια για ζωηρό ενδιαφέρον του πρώην υπουργού να είναι υποψήφιος. Από το περιβάλλον του εμμένουν ότι μια τέτοια συζήτηση είναι άκαιρη στην παρούσα φάση και παραπέμπουν στην ασαφή απάντηση που έδωσε την Κυριακή στην «Ελευθερία του Τύπου», σημειώνοντας ότι «προέχει να βγει σε πέρας το κρίσιμο έργο της ανεξάρτητης επιτροπής Αλιβιζάτου. Είναι ώρα για την ολοκληρωτική αφοσίωση στην τιτάνια προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου, ενιαίου, μεγάλου φορέα».

Η Φώφη Γεννηματά από την πλευρά της επέμεινε στην ανάγκη άμεσης ανταπόκρισης στη δική της πρόσκληση. Συνεργάτες της επισημαίνουν ότι είναι λογικό να υπάρξει ένας εύλογος χρόνος προκειμένου φορείς και πρόσωπα να επεξεργαστούν την πρόταση, αλλά αυτός ο χρόνος δεν είναι ατέρμονος και θα πρέπει, πριν τις αρχές Αυγούστου, να υπάρξει η εκδήλωση προθέσεων προκειμένου και οργανωτικά να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την εκλογή του επικεφαλής. «Καλέσαμε και στο συνέδριο όλες τις δυνάμεις, κινήσεις και πρόσωπα που τοποθετούνται και είναι στον χώρο της Κεντροαριστεράς και του Προοδευτικού Κέντρου, να συμμετάσχουν στο εγχείρημα. Έχουν ξεκαθαρίσει τα πάντα, δεν υπάρχει λόγος για δισταγμούς και προσχήματα. Δεν έχουμε άλλο καιρό για χάσιμο. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, αλλά μετρά θετικά για την παράταξη» επισήμανε με νόημα η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας σε εφημερίδα της Ρόδου.

Όπως τονίζουν έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η τυχόν συνεργασία τελικά του Ποταμιού με τη ΔΗΣΥ αλλάζει τα δεδομένα και στην ανάδειξη του επικεφαλής, αφού δεν αποκλείεται να κάνουν πίσω επίδοξοι ηγέτες αν υπάρξει μια εκλογική διαδικασία που, στον πυρήνα της, θα έχει την ιδεολογική κατεύθυνση του χώρου προς το Προοδευτικό Κέντρο που εισηγείται ο Σταύρος Θεοδωράκης ή την Κεντροαριστερά για την οποία μιλάει η Γεννηματά. Η διαδικασία θα έχει και ιδεολογικό πλαίσιο και αυτό θα πιέσει πολλά στελέχη, του ΠΑΣΟΚ κυρίως, να το ξανασκεφτούν.

Πιέσεις

Προς το παρόν πάντως πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται να είναι υποψήφιοι, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης, που πιέζεται από ένα υπαρκτό ρεύμα του ΠΑΣΟΚ να μπει μπροστά εκφράζοντας τη νέα γενιά του κόμματος. Ο ευρωβουλευτής που συγκρούστηκε πριν τρεις μήνες με τη Γεννηματά, υποστηρίζοντας αιφνιδίως την άμεση μετεξέλιξη της ΔΗΣΥ σε ενιαίο κόμμα και τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ, στηρίζοντας τον – δικής του επιλογής – πρώην γραμματέα Στέφανο Ξεκαλάκη, συναντήθηκε – ύστερα από δικό της αίτημα – με τη Φώφη Γεννηματά. Η συνάντηση αφορούσε περισσότερο τα εσωκομματικά ζητήματα του ΠΑΣΟΚ, εν όψει και της σύγκρουσής τους στο έκτακτο συνέδριο. Και από τις δύο πλευρές συμφωνήθηκε, όπως λένε συνεργάτες τους, να υπάρξει μια πολιτική αντιμετώπιση των θεμάτων και όχι προσωπικές αντιπαραθέσεις ή εσωστρεφείς τυφλές συγκρούσεις.

Πάντως, εκτός του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Γιάννης Μανιάτης δείχνει ότι ενδιαφέρεται ζωηρά να είναι υποψήφιος, αφού έχει πυκνώσει τις πολιτικές του παρεμβάσεις και την αρθρογραφία επιχειρώντας να εκφράσει τον εκσυγχρονιστικό χώρο, αν και η υποψηφιότητά του θα εξαρτηθεί από το πόσοι και ποιοι θα αναδειχθούν από το ΠΑΣΟΚ και αν θα υπάρξει εσωτερική διαδικασία ανάδειξης των υποψηφίων. Κλειστά τα χαρτιά του κρατά ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που ήταν ανθυποψήφιος της Γεννηματά αλλά ακόμη δεν έχει δείξει αν τελικά πειστεί να εκτεθεί εκ νέου σε υποψηφιότητα.

Στη λίστα των υποψηφίων έχει μπει εσχάτως και ο Παύλος Γερουλάνος, το μόνο ίσως επώνυμο στέλεχος που διαφωνεί ανοιχτά και σφόδρα με τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και εκτιμά ότι το εγχείρημα της ανασυγκρότησης πρέπει να έχει κέντρο του μόνο το ιστορικό κόμμα. Το ζήτημα της διάλυσης ή όχι του ΠΑΣΟΚ και της δημιουργίας ενός ενιαίου κόμματος με μοναδική δομή, χωρίς την παράλληλη δράση κομμάτων και κινήσεων, είναι και από τα μεγάλα ζητήματα που θα απασχολήσουν. Η Φώφη Γεννηματά αντιλαμβάνεται ότι το θέμα καίει και παραπέμπει σε κάθε σχετικό ερώτημα στη βούληση των κομμάτων: «Και δικός μου και κοινός στόχος και τόπος, είναι η δημιουργία του ενιαίου, ισχυρού πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς. Έχουμε αποφασίσει και προσδιορίσει τα επόμενα βήματα. Όπως επίσης έχουμε συμφωνήσει ότι, στην τελική απόφαση για τη μορφή, θα έχει καθοριστικό ρόλο η βάση» είπε σε πρόσφατη συνέντευξή της. «Θέλουμε να υπερασπιστούμε όλη αυτή την ιστορική διαδρομή και έχω πει πολλές φορές ότι το αποτύπωμα είναι θετικό. Είμαστε περήφανοι για το έργο μας. Αυτή τη στιγμή όμως το ΠΑΣΟΚ είναι μέλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ούτε να το εξαφανίσουμε θέλουμε, ούτε να αδικήσει κανένας την ιστορία του. Αντίθετα την υπερασπιζόμαστε και την υπερασπιζόμαστε ενιαία», είπε η Γεννηματά σε συνέντευξή της στον Σκάι.

Στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης η Δημοκρατική Συμπαράταξη μοιάζει να βρίσκεται σε απόλυτο συντονισμό με τη Ν.Δ. και το Ποτάμι συντηρώντας την πολιτική ατζέντα με καταγγελίες κατά της κυβέρνησης, και εμμένοντας στην ανάγκη να γίνουν άμεσα εκλογές, ενώ οι τρεις έχουν συμμαχήσει στον αγώνα τους κατά των εκπαιδευτικών αλλαγών που προωθεί ο Κώστας Γαβρόγλου και συναινούν σε Εξεταστική Επιτροπή τόσο για την Οικονομία, όσο και για τις κινήσεις του Πάνου Καμμένου στην υπόθεση του «Noor 1». Η μόνη τους διαφορά είναι ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θέλει να εξεταστεί μόνο η περίοδος Βαρουφάκη, αλλά όλη η πορεία της χώρας από την είσοδό της στο ευρώ και ύστερα, προκειμένου να στοιχειοθετηθεί ότι το χρέος εκτινάχτηκε την περίοδο 2004-2009.


Η κίνηση της Φώφης που προβλημάτισε τον Σταύρο

Νέα δεδομένα αλλά και προβλήματα θέτει στον Σταύρο Θεοδωράκη η κίνηση της Φώφης Γεννηματά να βάλει επικεφαλής της ανεξάρτητης Επιτροπής Δεοντολογίας και Πιστοποίησης για τις διαδικασίες εκλογής αρχηγού στη Δημοκρατική Συμπαράταξη τον Νίκο Αλιβιζάτο. Η πολύ στενή πολιτική και προσωπική σχέση του καθηγητή, η εντιμότητα και η συγκρότησή του αποτελεί ένα πολύ σοβαρό στοιχείο που ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν μπορεί εύκολα να προσπεράσει. Κι αυτό με δεδομένο ότι η Φώφη Γεννηματά, στον οδικό χάρτη που προσδιόρισε, μοιάζει να ενσωματώνει τις περισσότερες από τις απαιτήσεις του Θεοδωράκη. Υπάρχει επίσης και μια προγραμματική συναντίληψη, όπως εκφράστηκε στον περσινό διάλογο που ναυάγησε στα οργανωτικά, παρ’ ότι πολιτικά η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι είχαν βρει πολλά κοινά στοιχεία.

Ο Θεοδωράκης συναντήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα με τον Αλιβιζάτο και τα είπαν ανεπίσημα, ενώ ο επίμονος καθηγητής έκλεισε και επίσημο ραντεβού προκειμένου να αναλυθούν όλες οι δυνατές εγγυήσεις για μια διαφανή και καθαρή διαδικασία εκλογής επικεφαλής από τη βάση, αλλά και δημιουργία μητρώου μελών. Στο Ποτάμι οι συζητήσεις έχουν ενταθεί, παρ’ ότι στη – διευρυμένη με κεντρικά στελέχη – συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν ελήφθη απόφαση και ενώ είναι αρκετά τα στελέχη που εκτιμούν ότι το κόμμα, που δεν έχει ορθοποδήσει ακόμη στις δημοσκοπήσεις παρά την ελαφρά άνοδο που έχει, δύσκολα περνά τον κάβο του 3% που αποτελεί και την κοινοβουλευτική αλλά και οικονομική επιβίωσή του. Έτσι, πολλοί είναι αυτοί που πιέζουν για ένταξη στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, χωρίς να λείπουν και αυτοί που θα προτιμούσαν μια συνεργασία, ακόμη και προεκλογική, με τη Ν.Δ. Ο ίδιος ο Θεοδωράκης θέτει και ιδεολογικά ζητήματα για τη συνεργασία του με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αποκλείοντας μια κλίση του σχήματος προς τα Αριστερά. Σχολιάζοντας έμμεσα ενθουσιώδη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, μετά το προγραμματικό συνέδριο, για στροφή προς τα αριστερά, είπε με νόημα σε συνέντευξή του την Κυριακή στην «Real» και σε ερώτηση αν θα βρεθούν όλοι μαζί: «Όλοι μαζί, προς τα πού; “Μπροστά αριστερά” όπως λένε πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ; Για μας η λύση δεν βρίσκεται αριστερά – ούτε βέβαια δεξιά. Θέλουμε μια προοδευτική επανάσταση. Δείτε και το παράδειγμα του Μακρόν. Έφτιαξε ένα κίνημα χωρίς βαρίδια, χωρίς εξαρτήσεις και χρησιμοποιεί ανθρώπους από όλο το πολιτικό φάσμα. Τους ενώνουν οι λύσεις και όχι το παρελθόν. Το θέμα είναι να μη χαθεί η διαφορετική πολιτική λύση του Ποταμιού. Αυτό μας απασχολεί. Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν συζητάμε τις προτάσεις που γίνονται και, προφανώς, θα δώσουμε τις απαντήσεις μας τη στιγμή που πρέπει. Δεν θα πούμε τίποτε άλλο μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ο κόσμος θέλει από εμάς αγώνες για τα προβλήματά του και όχι ατέλειωτες θεωρητικές κουβέντες».

Η ανάλυση αυτή του Θεοδωράκη, εμμένει στη συζήτηση για προοδευτικό κέντρο, θέση με την οποία ταυτίζεται με την Άννα Διαμαντοπούλου, τον Γιώργο Φλωρίδη της Ώρας Αποφάσεων αλλά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που έχει αποβάλει από τον λόγο του οποιαδήποτε αναφορά στον σοσιαλισμό. Όλοι αυτοί επικαλούνται τη ρεαλιστική προσέγγιση στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά, όπως λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η πολιτική αν δεν συγκρούεται με την ισοπεδωτική καπιταλιστική αντίληψη του νεοφιλελευθερισμού, αν οι σύγχρονες προοδευτικές δυνάμεις δεν επιχειρήσουν να συγκρατήσουν την ανελέητη επέλαση των αγορών και των τραπεζών, θα ισοπεδωθούν. Ακόμη κι ο Μακρόν, που συνηθίζει να επικαλείται ο Θεοδωράκης, θα αναγκαστεί να πάρει αποφάσεις και να δείξει προς τα πού κινείται και ποιες βασικές αρχές υπερασπίζεται.

Ο Θεοδωράκης καθημερινά, όπως και το Ποτάμι, δίνει σκληρό αντικυβερνητικό αγώνα και, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες, έχει ρίξει όλο το βάρος του στο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Δηλώνει σύμμαχος με την Ώρα Αποφάσεων, ειδικά στα ζητήματα Παιδείας. «Ειδικά στο θέμα της Παιδείας δίνουμε μαζί μια μεγάλη μάχη. Μαζί με φοιτητές και καθηγητές. Η κυβέρνηση, για να καλύψει την μνημονιακή της στροφή, το παίζει αριστερίστικα στα πανεπιστήμια και τα Εξάρχεια. Θέλουν να καταργήσουν τα αγγλικά από τις πανεπιστημιακές σπουδές. Ενισχύουν και άλλο τις κομματικές παρατάξεις. Περιορίζουν την ανεξαρτησία των Ιδρυμάτων. Είναι τρελά αυτά τα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά. Προχθές μάλιστα βρέθηκε σε μια κοινή εκδήλωση στην οποία, εκτός από την Άννα Διαμαντοπούλου, παρέστησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δείχνοντας ότι υπάρχει μια «μαγιά» για μελλοντικές κυβερνητικές συγκλήσεις. Ο ίδιος το αρνείται, θεωρώντας πως σε αυτή τη φάση μπορεί να φαίνεται ότι υπάρχει αντιπολιτευτικός συντονισμός, ωστόσο η Ν.Δ. έχει πολλά συντηρητικά βαρίδια που θα φανούν όταν βρεθεί στην εξουσία. Η συμμαχία με την Ώρα Αποφάσεων προχωρά, αλλά το ερώτημα είναι αν έχει επί της ουσίας κάποια επίδραση στο εκλογικό σώμα ή μια ενδεχόμενη συνεργασία θα παραμείνει ένα άθροισμα στελεχών με καλές δημόσιες σχέσεις…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου