Πέμπτη, Ιουλίου 13, 2017

Αποσύρεται το Paris Match - Δημοσίευσε φωτό θυμάτων της επίθεσης της Νίκαιας




Έναν χρόνο μετά την κτηνωδία

Η εισαγγελία του Παρισιού κάλεσε το περιοδικό να αποσύρει επειγόντως το νέο τεύχος στο οποίο δημοσιεύονται εικόνες από την περυσινή επίθεση στη Νίκαια, προκαλώντας που την οργή θυμάτων και συγγενών.....
Η εισαγγελία του Παρισιού διέταξε σήμερα το περιοδικό Paris Match να αποσύρει επειγόντως το τεύχος του που κυκλοφόρησε σήμερα και στο οποίο δημοσιεύονται εικόνες από την επίθεση στη Νίκαια που προέρχονται από το σύστημα βιντεοεπιτήρησης, κάτι που προκάλεσε την οργή θυμάτων και συγγενών τους.

Η εισαγγελία, που προσέφυγε κατά της Hachette Filipacchi Médias και της διευθύντριας κυκλοφορίας του Paris Match, «ζητεί από το δικαστήριο να αποσύρει το περιοδικό» και «να απαγορεύσει την κυκλοφορία του με κάθε μορφή, ιδιαίτερα την ψηφιακή», ανέφερε η εισαγγελία του Παρισιού.

«Έχοντας ενημερωθεί (σ.σ. χθες) για το δημοσίευμα του Paris Match, ξεκινήσαμε αμέσως έρευνα για παραβίαση το ανακριτικού και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος», προστίθεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας του Παρισιού.

Οι έρευνες έχουν ανατεθεί στους ερευνητές της διεύθυνσης καταστολής της εγκληματικότητας εναντίον προσώπων (BRDP).

H Εθνική Ομοσπονδία των Θυμάτων Συλλογικών Επιθέσεων και Ατυχημάτων (Fenvac) και ο σύλλογος Promenade des anges, στον οποίο συμμετέχουν συγγενείς των θυμάτων της επίθεσης με φορτηγό, ο οδηγός του οποίου σκοτώθηκε από την αστυνομία, που προκάλεσε 86 θανάτους στις 14 Ιουλίου 2016 στη Νίκαια, είχαν ζητήσει χθες από την εισαγγελία του Παρισιού να επέμβει προκειμένου «να σταματήσει αυτός ο ολοφάνερα παράνομος θόρυβος».

«Αυτά τα αποσπάσματα από εικόνες βίντεο, που δημοσιοποιήθηκαν χωρίς καμία περίσκεψη, προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των θυμάτων και των συγγενών τους» και δημοσιεύονται «μόνο προκειμένου να προκαλέσουν αίσθηση» και να «δημιουργήσουν μια νοσηρή και ηδονοβλεπτική ατμόσφαιρα», καταγγέλλουν.

Ο Κριστιάν Εστροζί, δήμαρχος της Νίκαιας, επέκρινε επίσης τη δημοσιοποίηση «ανυπόφορων και δυσάρεστων» εικόνων, «που το μόνο που θα κάνει είναι να αναβιώσει την οδύνη των οικογενειών».

«Το συντακτικό προσωπικό μας θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα πηγαίνοντας να τα συναντήσει ένα χρόνο μετά σε ένα καθήκον μνήμης, ώστε η κοινωνία να μην ξεχάσει», ανέφερε από την πλευρά του ο Ολιβιέ Ρουαγιάν, διευθυντής σύνταξης του Paris Match, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες βράδυ.

«Όσον αφορά τις φωτογραφίες του φορτηγού εκείνη τη νύχτα, που δημοσιεύτηκαν και αναμεταδόθηκαν ευρέως από τους συναδέλφους μας εδώ και ένα χρόνο, και τις ημέρες αυτές σε τηλεοπτικές εκπομπές με μεγάλη ακροαματικότητα, πρόκειται για απόψεις από μακριά, για ευρεία πλάνα, χωρίς δυνατότητα ταυτοποίησης των θυμάτων ούτε προσβολή στην αξιοπρέπειά τους», εξήγησε, λέγοντας ότι μια δημοσιεύτηκαν από μία «έγνοια για την κατανόηση των γεγονότων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου