Τρίτη, Αυγούστου 01, 2017

Κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη και για την "κακή νομοθέτηση" - Αιχμές Τσίπρα για νεύρα ΝΔ μετά την αξιολόγηση




Αντιπαράθεση και για το ζήτημα της κακής νομοθέτησης, δηλαδή την σωρεία τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια που έθιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία του, ξέσπασε μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.....


Απαντώντας στο πλαίσιο της δευτερολογίας του ο πρωθυπουργός σχολίασε πως «στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί» καθώς επί κυβέρνησης Σαμαρά στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν υπουργός η τότε κυβέρνηση νομοθετούσε σχεδόν αποκλειστικά με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε το φαινόμενο των αθρόων τροπολογιών το απέδωσε ωστόσο στο ασφυκτικό πλαίσιο υλόποίησης του μνημονιακού προγράμματος και από εκεί και πέρα εστίασε στις διαφορές με την αντίστοιχη πρακτική επί των ημερών των προηγούμενων κυβερνήσεων: «Το 2014 νομοθετήσατε περίπου 270 τροπολογίες τελευταίας στιγμής. Εμείς το 2016 τις ανεβάσαμε λίγο παραπάνω αλλά εσείς είχατε 60 νομοσχέδια, ενώ εμείς 90». Εμείς φέραμε με τροπολογία της τελευταίας στιγμής και κοινωνικά μέτρα, σημείωσε παραπέμποντας στην ρύθμιση για την εφάπαξ 13η σύνταξη, ενώ «εσείς ψηφίζατε ασυλίες στους τραπεζικούς που διαχειρίζονταν τα θαλασσοδάνειά σας».

Λίγο μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλεσε τον πρωθυπουργό «αδιάβαστο» και παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από το 2012 μέχρι το 2015 σε 103 κυρώσεις διεθνών συμβάσεων κατατέθηκαν 14 τροπολογίες. Από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα κατατέθηκαν 80. Από την 1η Ιουνίου μέχρι σήμερα, μέσα σε δύο μήνες έχετε καταθέσει 159 τροπολογίες. Ανέφερε δε ότι οι περισσότερες από αυτές αποτελούν «ρουσφέτια της τελευταίας στιγμής».

Κατά τα λοιπά ο πρωθυπουργός, στο υπόλοιπο της δευτερολογίας του σημείωσε ότι ο αρχηγός της ΝΔ με τη δική του ομιλία επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον για το ιδιωτικό έναντι του δημοσίου και εν προκειμένω για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Παράλληλα, αναφορικά με την κατάργηση των «συμβουλίων διοίκησης» επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη με την αιχμή ότι στηρίζει το νομοθετικό πλαίσιο Διαμαντοπούλου έναντι εκείνου της γαλάζιας Μαριέττας Γιαννάκου: «Μας κατήγγειλε ότι γυρνάμε στην ‘’ανομία’’ του θεσμικού πλαισίου Γιαννάκου» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απάντησε και για την αξιολόγηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων λέγοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ διαστρέβλωσε τις θέσεις της κυβέρνησης – η σχετική ρύθμιση του νομοσχεδίου προβλέπει, είπε διπλή αξιολόγηση – και τον κατηγόρησε ότι ο ίδιος και το κόμμα του βλέπουν την αξιολόγηση ως εργαλείο κατάργησης πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων κλπ – δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους σχετικούς σχεδιασμούς επί των ημερών Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Κλείνοντας τη δευτερομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αντιπολιτευτική στάση της ΝΔ το τελευταίο διάστημα, και σημείωσε ειρωνικά ότι από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και μετά η ΝΔ βρίσκεται σε κατάσταση νευρικής κρίσης όπως δείχνουν μεταξύ άλλων τα 3 αίτήματα για αντίστοιχες Εξεταστικές (για Καμμένο, Βαρουφάκη και Μαδούρο). «Πετάτε τη μπάλα στην εξέδρα για τα ζητήματα του παρόντος» τόνισε ο πρωθυπουργός αλλά αυτή «είναι εν γένει συμπεριφορά σας» πρόσθεσε κάνοντας γέφυρα με την επόμενη αναφορά του που στόχο μια «ευαίσθητη χορδή» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ζητήσατε πριν μια βδομάδα από τα αυτοδιοικητικά σας στελέχη να μην παραβρεθούν σε μια διαδικασία που έχει να κάνει με την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιφέρειας, ακόμη και από τον ίδιο σας τον ανηψιό» είπε παραπέμποντας στην εσωκομματική αναστάτωση στη ΝΔ που προκάλεσε το περιφερειακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στη Λαμία.
Αλέξης Τσίπρας
Κυριάκος Μητσοτάκης
αντιπαράθεση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου