Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2017

«Σουρωτήρι έχουν γίνει και γι’ αυτό δεν ευθύνομαι εγώ…» - Καυγάδες και καρφώματα στο τσίρκο του Μητσοτάκη




Γελάει ο κόσμος
Πώς και γιατί οι «καθαροί δεξιοί» έβγαλαν από τα ρούχα του ακόμη και τον Θεοδωρικάκο

Του Άρη Επιτροπάκη


Η (βαθιά) συντηρητική Δεξιά του Κυριάκου ....Μητσοτάκη και το εκδοτικό και επιχειρηματικό κατεστημένο που εκπροσωπεί έχουν περάσει από το «δόγμα του μηδενισμού» στο «δόγμα του επικοινωνιακού αμόκ». Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια του προέδρου λίγοι και εκλεκτοί συνεργάτες του, αλλά και κάποιοι μυστικοσύμβουλοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χάραξη αυτής της πολεμικής, χωρίς όρια και κανόνες, εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού καθοριστικός ήταν και είναι ο ρόλος των πέντε εντιμότατων φίλων και συμβούλων του Κυριάκου Μητσοτάκη: του Θωμά Βαρβιτσιώτη, του Ευτύχη Βαρδουλάκη, του Μακάριου Λαζαρίδη, του Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και του Θανάση Μαυρίδη.

Η ετερόκλητη αυτή πεντάδα πολλές φορές παρακάμπτει ακόμη και τον συντονιστή του στρατηγικού σχεδιασμού και της επικοινωνιακής ομάδας Τάκη Θεοδωρικάκο, τον εκπρόσωπο Τύπου Βασίλη Κικίλια, καθώς και τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Κώστα Τσιάρα.

Πριν από λίγο καιρό, για να αναφέρουμε μόνο ένα αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα, σε πρωινή σύσκεψη στο Μοσχάτο, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει η ΝΔ σε διάφορα θέματα της κυβερνητικής πολιτικής, ακούστηκε από τους περισσότερους συμμετέχοντες το εξής παράδοξο: «Πρέπει να στριμώξουμε την κυβέρνηση με προτάσεις για πολλές εξεταστικές. Οι έρευνες που έχουμε κάνει δείχνουν πως οι ψηφοφόροι μας επικροτούν αυτή την επιλογή». Τότε πήρε τον λόγο ο Τάκης Θεοδωρικάκος και έμπλεος απορίας ρώτησε: «Για ποιες δημοσκοπήσεις μιλάτε και πότε έγιναν;». Απάντηση δεν πήρε από κανέναν. Ο Μητσοτάκης, βλέποντας πως η κατάσταση μπορεί να εκτραχυνθεί, ζήτησε την άποψή του Θεοδωρικάκου για τις εξεταστικές που έχει ζητήσει η ΝΔ αλλά και για άλλες που σύντομα θα ανακοινώσει. Και ο στενός συνεργάτης του αρκέστηκε στο εξής: «Πρόεδρε, δεν θα πω τίποτα γι’ αυτό στη σύσκεψη γιατί δεν θέλω να το δω δημοσιευμένο σε κάποια εφημερίδα». Κάπου εκεί η… σεμνή σύσκεψη έλαβε τέλος, με τον πρόεδρο της ΝΔ να επικαλείται «ανειλημμένη υποχρέωση» και να ζητά από τον Θεοδωρικάκο να τα «πούνε το απόγευμα στο γραφείο του». Σύμφωνα με έγκυρες πηγές στη συνάντηση των δύο αντρών το κλίμα ήταν βαρύ, με τον Μητσοτάκη να καταλογίζει στον συνεργάτη του «έλλειμμα συνεργασίας» και τον πρώην γραμματέα της ΚΝΕ να μιλά με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για δύο στελέχη της «γαλάζιας» ομάδας επικοινωνίας. «Δεν υπάρχουν στεγανά στις συσκέψεις. Σουρωτήρι έχουν γίνει και γι’ αυτό δεν ευθύνομαι εγώ…» φέρεται να είπε. Μάλιστα του απαρίθμησε σειρά επικριτικών δημοσιευμάτων για το πρόσωπό του τα οποία φιλοξενήθηκαν σε δεξιά έντυπα. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ τον διαβεβαίωσε πως αν έχουν συμβεί τέτοια πράγματα ήταν εν αγνοία του και ότι σε καμία περίπτωση δεν επικροτεί τέτοιες συμπεριφορές. Σε κάθε περίπτωση η εικόνα της ομάδας και της ενότητας που προσπαθεί να βγάλει προς τα έξω η ΝΔ απέχει παρασάγγας από την αλήθεια. Περισσότερο με… Βυζάντιο μοιάζουν τα γραφεία στο Μοσχάτο.

Τα δικά μας παιδιά και τα ξένα σώματα

Τον πρώτο λόγο στα επικοινωνιακά της ΝΔ έχει τώρα ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης. Ο ισχυρός άνδρας της διαφημιστικής εταιρίας V+O, αδελφός του Μιλτιάδη, εντάχθηκε πριν από λίγους μήνες στην επικοινωνιακή ομάδα του Κυριάκου και υποστηρίζει πως ο τελευταίος μπορεί να γίνει «ο Μακρόν της Ελλάδας».

Κάτω από τον Θωμά υπάρχει μια μικρότερη ομάδα, με αναφορές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τον τόνο σε αυτήν δίνει ο δημοσιογράφος, προερχόμενος από το ΚΚΕ εσωτερικού, Μπάμπης Παπαπαναγιώτου. Λέγεται πως η βασική δουλειά του είναι να κάνει «σεμινάρια» στους βουλευτές της ΝΔ πώς πρέπει να στέκονται στα τηλεοπτικά παράθυρα. Παράλληλα φροντίζει μέσω των social media να υπερασπίζεται τον Κυρ. Μητσοτάκη και να επιτίθεται με ακραίους και πολλές φορές χυδαίους χαρακτηρισμούς στον πρωθυπουργό και σε μέλη της κυβέρνησης. Στους διαδρόμους της ΝΔ ακούγεται πως ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης και ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου ούτε που μιλιούνται. Από το περιβάλλον του Θ. Βαρβιτσιώτη λένε πως «δεν ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα» θέλοντας έτσι να τονίσουν πως ο δημοσιογράφος αποτελεί γι’ αυτούς πολιτικά «ξένο σώμα».

Στα «ξένα σώματα» οι ούλτρα νεοδημοκράτες εντάσσουν και τον γενικό διευθυντή του σάιτ Liberal Θανάση Μαυρίδη. Ο εν λόγω κύριος μπορεί, όπως ακούγεται, να αποτελεί προσωπική επιλογή του προέδρου της ΝΔ, ωστόσο δεν έχει και πολλούς οπαδούς στα γραφεία της ΝΔ. Μέχρι σήμερα δεν έχει αποσαφηνιστεί αν είναι έμμισθος σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ ή απλώς, όπως λένε κάποιοι φίλοι του, μυστικοσύμβουλος.

Τελευταίους αφήσαμε τον Ευτύχη Βαρδουλάκη και τον Μακάριο Λαζαρίδη.

Ο σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας Ευτύχης Βαρδουλάκης μπήκε με το δεξί στη ΝΔ πριν από μερικούς μήνες. Αμέσως εντάχθηκε στον στενό πυρήνα των συνεργατών του σημερινού προέδρου. Ο ρόλος του όμως εξαντλείται στο να παρίσταται σε κάποιες συσκέψεις υπό τον Μητσοτάκη και να δίνει το «παρών» στα σεμινάρια για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Τέλος, για τον Μακάριο Λαζαρίδη, που στην αρχή πλασαριζόταν ως το alter ego του αρχηγού, σήμερα όλοι... εύχονται, με πρώτο και καλύτερο τον Θεοδωρικάκο, να τους αδειάσει τη γωνιά και να πάει στην Καβάλα, όπου θέλει να είναι υποψήφιος βουλευτής.πολλές φορές παρακάμπτει ακόμη και τον συντονιστή του στρατηγικού σχεδιασμού και της επικοινωνιακής ομάδας Τάκη Θεοδωρικάκο, τον εκπρόσωπο Τύπου Βασίλη Κικίλια, καθώς και τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Κώστα Τσιάρα.

Πριν από λίγο καιρό, για να αναφέρουμε μόνο ένα αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα, σε πρωινή σύσκεψη στο Μοσχάτο, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει η ΝΔ σε διάφορα θέματα της κυβερνητικής πολιτικής, ακούστηκε από τους περισσότερους συμμετέχοντες το εξής παράδοξο: «Πρέπει να στριμώξουμε την κυβέρνηση με προτάσεις για πολλές εξεταστικές. Οι έρευνες που έχουμε κάνει δείχνουν πως οι ψηφοφόροι μας επικροτούν αυτή την επιλογή». Τότε πήρε τον λόγο ο Τάκης Θεοδωρικάκος και έμπλεος απορίας ρώτησε: «Για ποιες δημοσκοπήσεις μιλάτε και πότε έγιναν;». Απάντηση δεν πήρε από κανέναν.

Ο Μητσοτάκης, βλέποντας πως η κατάσταση μπορεί να εκτραχυνθεί, ζήτησε την άποψή του Θεοδωρικάκου για τις εξεταστικές που έχει ζητήσει η ΝΔ αλλά και για άλλες που σύντομα θα ανακοινώσει. Και ο στενός συνεργάτης του αρκέστηκε στο εξής: «Πρόεδρε, δεν θα πω τίποτα γι’ αυτό στη σύσκεψη γιατί δεν θέλω να το δω δημοσιευμένο σε κάποια εφημερίδα».

Βαρύ κλίμα και απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί

Κάπου εκεί η… σεμνή σύσκεψη έλαβε τέλος, με τον πρόεδρο της ΝΔ να επικαλείται «ανειλημμένη υποχρέωση» και να ζητά από τον Θεοδωρικάκο να τα «πούνε το απόγευμα στο γραφείο του». Σύμφωνα με έγκυρες πηγές στη συνάντηση των δύο αντρών το κλίμα ήταν βαρύ, με τον Μητσοτάκη να καταλογίζει στον συνεργάτη του «έλλειμμα συνεργασίας» και τον πρώην γραμματέα της ΚΝΕ να μιλά με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για δύο στελέχη της «γαλάζιας» ομάδας επικοινωνίας. «Δεν υπάρχουν στεγανά στις συσκέψεις. Σουρωτήρι έχουν γίνει και γι’ αυτό δεν ευθύνομαι εγώ…» φέρεται να είπε. Μάλιστα του απαρίθμησε σειρά επικριτικών δημοσιευμάτων για το πρόσωπό του τα οποία φιλοξενήθηκαν σε δεξιά έντυπα. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ τον διαβεβαίωσε πως αν έχουν συμβεί τέτοια πράγματα ήταν εν αγνοία του και ότι σε καμία περίπτωση δεν επικροτεί τέτοιες συμπεριφορές. Σε κάθε περίπτωση η εικόνα της ομάδας και της ενότητας που προσπαθεί να βγάλει προς τα έξω η ΝΔ απέχει παρασάγγας από την αλήθεια. Περισσότερο με… Βυζάντιο μοιάζουν τα γραφεία στο Μοσχάτο.

documentonews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου