Τετάρτη, Αυγούστου 23, 2017

Με δεξιά πυξίδα...



Οι επιθέσεις της Ν.Δ. στην κυβέρνηση με αφορμή τη λογική άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης να συμμετάσχει σε «συνέδριο» στην Εσθονία κατά των «θυμάτων του κομμουνισμού» προκάλεσαν μια...
ζωηρή αντιπαράθεση στον δημόσιο λόγο με ιστορικές προεκτάσεις. Αναδείχθηκε αμέσως η ακροδεξιά στροφή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ήρθε στην επιφάνεια η ανιστόρητη και επικίνδυνη αντικομμουνιστική τακτική της ευρωπαϊκής ηγεσίας.

Επρόκειτο για μια σαφή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις και σε εκείνες που κρατούν σαφείς αποστάσεις από ισοπεδωτικές και επικίνδυνες θεωρήσεις για το ιστορικό παρελθόν.

Η ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επέλεξε να τοποθετηθεί αρκετά 24ωρα αφότου ξέσπασε το κύμα επιθέσεων από την ηγεσία της Ν.Δ., αρκετές ημέρες αφότου κυκλοφόρησαν στα περίπτερα πρωτοσέλιδα που κατηγορούσαν την κυβέρνηση ως «σταλινική».

Η θέση που έλαβε χτες το συμμαχικό σχήμα συνοψίζεται στην εξής φράση: «Η ταύτιση κομμουνισμού και ναζισμού είναι ανιστόρητη. Ομως τα ιστορικά αποδεδειγμένα εγκλήματα και του ναζισμού και του σταλινικού καθεστώτος βρίσκουν όλους μας αντίθετους».

Είτε συμφωνεί κάποιος είτε διαφωνεί μ' αυτή τη θέση δεν μπορεί παρά να παραδεχτεί ότι ακολουθεί το ίδιο σκεπτικό με αυτό που είχε αναπτύξει η επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ το 2009, Μαριλένα Κοππά. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποδεικνύεται δηλαδή συνεπής στην αρνητική ψήφο που είχε δώσει σε σχετική ψηφοφορία στην Ευρωβουλή.

Ωστόσο πρόκειται για μια τοποθέτηση που ήρθε αρκετές ημέρες μετά τις σχετικές εξαλλοσύνες του Ευάγγελου Βενιζέλου, που ταυτίστηκε -ως συνήθως- πλήρως με τη Ν.Δ. Οι εσωκομματικές διαφωνίες είναι στοιχείο υγείας, αλλά ο «σάλος» που προκλήθηκε από στελέχη δίπλα στον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και οι ανοίκειες εκφράσεις ενάντια στη Φώφη Γεννηματά προκαλούν εντύπωση.

Είναι προφανές πως η «πτέρυγα» που γλυκοκοιτάζει δεξιά θα αντιδρά διαρκώς πια σε οποιαδήποτε θέση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΣΥ δεν συμβαδίζει απόλυτα με τα ακροδεξιά και νεοφιλελεύθερα κελεύσματα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η εσωκομματική μάχη για την ηγεσία και τις θέσεις του φορέα της Κεντροαριστεράς αναμένεται ακόμα πιο σκληρή το επόμενο διάστημα και οι αντιμαχόμενες πλευρές εμφανίζονται διαθέσιμες να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, ακόμα και να ενστερνιστούν απόψεις ξένες προς την ιστορία της παράταξής τους...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου