Κυριακή, Αυγούστου 13, 2017

Το «ημερολόγιο του Μαξίμου»...



Tα ραντεβού του Αλ. Τσίπρα και οι «σταθμοί» τους 2 πρώτους μήνες του φθινοπώρου...

Μπορεί η εβδομάδα που έρχεται να αποτελέσει μια μικρή ανάπαυλα για το κυβερνητικό επιτελείο και σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο, ωστόσο η...
βαριά ατζέντα που ακολουθεί έχει υποχρεώσει τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να σχεδιάζουν βήμα - βήμα τα κρίσιμα ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα και συνολικά της κυβέρνησης μέχρι και τον Οκτώβριο.

Το μήνυμα το οποίο έχει περάσει σε όλους τους υπουργούς είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων, καθώς τα σημαντικά πολιτικά ραντεβού του φθινοπώρου θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και την πορεία της κυβέρνησης. Το βλέμμα του Μαξίμου είναι σαφώς στραμμένο και στις Γερμανικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 24 Σεπτεμβρίου, αφού τόσο το αποτέλεσμα όσο και το πόσο θα καθυστερήσει ο σχηματισμός κυβέρνησης θα επηρεάσουν πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Ελλάδα.

Μετά τις 16 Αυγούστου αναμένεται στις πρώτες συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου να οριοθετηθεί τόσο η παρουσία του στη ΔΕΘ με τους άξονες που θα προτάξει όσο και η στρατηγική που θα ακολουθηθεί για την ολοκλήρωση της γ΄ αξιολόγησης.

28 Αυγούστου ξεκινά τις εργασίες της η Βουλή και η κόντρα με την αξιωματική αντιπολίτευση θα ανεβάσει και άλλο το πολιτικό θερμόμετρο.

Συνεδριάζει το Euroworking Group στις 4 Σεπτεμβρίου όπου αναμένεται να γίνει ένας πρώτος απολογισμός της προόδου που έχει γίνει ενόψει της γ΄ αξιολόγησης.

Αρχές Σεπτεμβρίου, εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον Πάνο Καμμένο σχετικά με τα τηλεφωνήματα στον Ε.Γιαννουσάκη. Αυτή αναμένεται να είναι η πρώτη σύγκρουση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών μετά το καλοκαίρι. Με το "παραθυράκι" στον κανονισμό της Βουλής που έχει βρει η αξιωματική αντιπολίτευση, κάνοντας χρήση του δικαιώματος της μειοψηφίας, δεν αποκλείεται να υποχρεώσει την κυβέρνηση σε παράλληλη διαδικασία στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τόσο για τον Πάνο Καμμένο όσο και για τον Γιάνη Βαρουφάκη. Σε μια τέτοια περίπτωση τα “αίματα αναμένεται να ανάψουν” από πολύ νωρίς στο Κοινοβούλιο.

Στις 7 Σεπτεμβρίου την Ελλάδα θα επισκεφτεί ο Εμμανουέλ Μακρόν με το Μέγαρο Μαξίμου να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο τετ α τετ που θα έχει με τον Αλέξη Τσίπρα ενόψει και της γ΄ αξιολόγησης.

9 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και την επόμενη ημέρα θα διεξαχθεί η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας θα παρατείνει την παραμονή του στη συμπρωτεύουσα κάνοντας ξεχωριστές συναντήσεις για τα “καυτά” ζητήματα της περιοχής.

Στις 14 Σεπτεμβρίου στην Κέρκυρα θα διεξαχθεί το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας με τον Αλέξη Τσίπρα να συναντά τον ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι.

Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι προκαταρκτικές συναντήσεις σε επίπεδο χαμηλόβαθμων τεχνικών κλιμακίων για την γ΄ αξιολόγηση.

20 με 21 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης το 3ο περιφερειακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για το οποίο έχει ήδη υπάρξει πολύ προετοιμασία από το Μέγαρο Μαξίμου. Τις εργασίες του, όπως και στα προηγούμενα, θα παρακολουθήσει ο πρωθυπουργός.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Κρήτη ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στις 22 Σεπτεμβρίου στα Χανιά και θα μιλήσει στο 1ο συνέδριο για την “Καθαρή ενέργεια για όλα τα ευρωπαϊκά νησιά”. Έχει ανακοινωθεί πως θα συμμετέχουν 25 υπουργοί ενέργειας από όλη την Ευρώπη.

Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον νέο Καλλικράτη. Στο “κόκκινο” αναμένεται να ανέβουν οι τόνοι τόσο με την διάταξη που θα θεσπίζει την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογές των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών όσο και το ενδεχόμενο οι επόμενες κάλπες για τους ΟΤΑ να μεταφερθούν για μετά την Άνοιξη του 2019 προκειμένου να αποσυνδεθούν από τις ευρωεκλογές.
Στις αρχές Οκτωβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταθέσει το προσχέδιο του προυπολογισμού.

9 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Eurogroup της χρονιάς με την γ΄ αξιολόγηση να έχει ήδη ξεκινήσει.
Από τις 13 μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί στην Ουάσινγκτον η σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

19 με 20 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών να σχηματίσει μια πρώτη σαφή εικόνα για τις διαθέσεις των εταίρων σε σχέση με μια σειρά από ζητήματα, όπως η γ΄ αξιολόγηση, το χρέος, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και η 2η επιχειρούμενη έξοδος στις αγορές...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου