Τρίτη, Αυγούστου 01, 2017

«Με λένε Isis και δεν είμαι τρομοκράτισσα»





Η μικρή Ισις βαφτίστηκε στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στην Πλάκα στις 25 Αυγούστου 2013. «Λίγο πριν εμφανιστούν οι τρομοκράτες» σπεύδει να διευκρινίσει η Ιφιγένεια, η μητέρα του πεντάχρονου πλέον κοριτσιού. Η Ισις ήταν το πρώτο της παιδί και έψαχνε με τον άνδρα της ένα όνομα με ωραίο νόημα, να είναι απλό και εύκολο σε όλες τις γλώσσες....
(η οικογένεια ζει πλέον στο Βερολίνο και ο μπαμπάς της Ισιδος είναι Αμερικανός). «Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως το όνομα που επιλέξαμε θα μπορούσε να δημιουργήσει τόσο μεγάλο πρόβλημα στην οικογένειά μας» εξηγεί στην «Καθημερινή».

Η αρχή έγινε στην παιδική χαρά. «Την κακομοίρα θα ζοριστεί στη ζωή της με αυτό το όνομα» της είπε μια άλλη μητέρα. Δεν έδωσε σημασία. Λίγες εβδομάδες αργότερα κατάλαβε τι εννοούσαν. Σε ένα φόρουμ στο Ιντερνετ ξεκίνησε, με αφορμή το όνομα, μια συζήτηση η οποία γρήγορα κατέληξε σε διαδικτυακό bullying. «Είναι σαν να λες το παιδί σου Αδόλφο Χίτλερ όταν γίνεται το ολοκαύτωμα. Ντροπή σου» της έγραψαν. Ακολούθησαν και άλλες διά ζώσης αντιπαραθέσεις: «Οταν μαθαίνουν το όνομα κάποιοι με κοιτούν υποτιμητικά, άλλοι θυμωμένα. Πλέον δεν τη φωνάζω καν στον δρόμο με το όνομά της, προτιμώ και εγώ να τη φωνάζω με κάποιο χαϊδευτικό» λέει στην «Καθημερινή».

«Ισως ακουγόμαστε υπερβολικοί, πως όλο αυτό έχει μια δόση υπερευαισθησίας από την πλευρά μας» εξηγεί μια άλλη Isis από το Λονδίνο. Σκηνοθέτρια στο επάγγελμα, βρέθηκε και εκείνη πριν από μερικά χρόνια να νιώθει αμηχανία με το όνομά της. Ετσι σκέφθηκε να έρθει σε επαφή με άλλες συνονόματες για να δει πώς βιώνουν και εκείνες την ξαφνική κακή δημοσιότητα που έχει λάβει το όνομά τους. Δεν μπορούσε να φανταστεί τις ιστορίες που άκουσε: οικογένειες που χωρίστηκαν στα δύο, μπλοκάρισμα λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αεροπορικά εισιτήρια που ακυρώθηκαν και καχυποψία σε πολλές συναναστροφές τους. Οι συνομιλίες της μαζί τους αποτέλεσαν ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για το BBC.

Κάποιες από τις Isis με τις οποίες μίλησε ήταν πραγματικά ζορισμένες άλλες πιο... αποφασισμένες, όπως μια Αμερικανή Isis, η οποία ξεκίνησε να μαζεύει υπογραφές για να σταματήσουν τα media να χρησιμοποιούν αυτή την ονομασία (έφτασε στις 80.000 υπογραφές). Οπως εξήγησε, ούτε καν οι ίδιοι οι τζιχαντιστές δεν χρησιμοποιούν πλέον το ακρώνυμο ISIS. Ξεκίνησε να χρησιμοποιείται από τους δημοσιογράφους το 2014, αλλά σύντομα άλλαξε από τους ίδιους τους τρομοκράτες σε ISIL (για να περιλάβει το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε). Ενώ στη Μέση Ανατολή είναι γνωστοί ως DAES. Παρ’ όλα αυτά το ακρώνυμο Isis έχει... κολλήσει.

Χωρίς όνομα η τούρτα

Μία από τις πρώτες υποστηρίκτριες της καμπάνιας αυτής ήταν η μητέρα μιας Αυστραλής Ισιδος –η οποία ήδη είχε αρχίσει να επικοινωνεί απευθείας με δημοσιογράφους και τους εξηγούσε πως η κόρη της αντιμετώπιζε πλέον πρόβλημα στο σχολείο και έκλαιγε όταν άκουγε στις ειδήσεις πως «πρέπει να τελειώσουμε με το Isis». «Προς τιμήν τους κάποιοι το καταλάβαιναν και σταματούσαν να αναφέρονται στην οργάνωση με αυτό το όνομα» εξηγεί. Να τι διαπίστωσε η Ιφιγένεια όταν πρόσφατα προσπάθησε να κλείσει μέσω Ιντερνετ έναν παιδότοπο για το πάρτι γενεθλίων της κόρης της. Η κράτηση για κάποιο λόγο δεν ολοκληρωνόταν. Την επομένη ο υπεύθυνος του χώρου της τηλεφώνησε για να τη ρωτήσει ποια ήταν η καταγωγή της και πώς προέκυψε το όνομα. «Του εξήγησα πως η Ιsis είναι μια αρχαία θεά και ουδεμία σχέση έχει με τη Συρία, τους τζιχαντιστές και την τρομοκρατία. Γιατί προφανώς αυτό σκέφτονταν. Τελικά το κάναμε το πάρτι εκεί αλλά όταν παρήγγειλα από το ζαχαροπλαστείο την τούρτα της δεν ζήτησα να γράφει το όνομά της. Ε, μην πάμε και γυρεύοντας» λέει –πια– γελώντας.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου