Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 13, 2017

Κατασχέσεις-σοκ λογαριασμών και για Ασφαλιστικές εισφορές: Μέχρι 3.600 ημερησίως

 


  Έως 3600 ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς «μη συνεργάσιμων οφειλετών» θα μπορεί να
«τρέχει» κάθε μέρα το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) από εδώ και στο εξής.
Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν, πως οι τράπεζες δέχτηκαν –μετά από αίτημα από ΚΕΑΟ- μία μικρή αύξηση του μέγιστου ημερήσιου ορίου των ηλεκτρονικών κατασχέσεων για χρέη προς τα ταμεία ανά πιστωτικό ίδρυμα από τα 600 στα 900.


Δεδομένου του πλήθους των συστημικών τραπεζών, το μέγιστο συνολικό πλήθος των κατασχέσεων θα μπορεί να φτάσει πλέον από τις 2400 στις 3600. Υπενθυμίζεται πως το ΚΕΑΟ είχε ζητήσει να αυξηθεί το σχετικό ημερήσιο όριο από τα 600 στα 1500, λόγω της ένταξης όλων των οφειλετών ανεξαρτήτως ύψους οφειλής στο ΚΕΑΟ από 30/12/2016, λόγω της ενοποίησης των ταμείων κύριας ασφάλισης από 1/1/2017 υπό τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ωστόσο,οι τράπεζες δεν έκαναν δεκτό το σχετικό αίτημα του ΚΕΑΟ. Αντ΄αυτού, δέχτηκαν να αυξηθεί το σχετικό ημερήσιο όριο ανά τράπεζα στα 900 (και όχι στα 1500).
Για να προβεί το ΚΕΑΟ σε αυτή την ενέργεια είσπραξης των χρεών από ένα οφειλέτη, θα πρέπει ο οφειλέτης να έχει αρνηθεί να ανταποκριθεί στις ειδοποιήσεις του παραπάνω φορέα για να εξοφλήσει τα χρέη του εφάπαξ ή τμηματικά, δηλαδή σε έως 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Επίσης ο οφειλέτης για να υποστεί μία τέτοια διαδικασία θα πρέπει να χρωστά στον τέως ΟΑΕΕ ή το τέως ΕΤΑΑ ή τον τέως ΟΓΑ πάνω από 5.000 ευρώ και να μην τα έχει ρυθμίσεις.
Την ίδια διαδικασία μπορεί να υποστεί ένας εργοδότης με χρέη προς το τέως ΙΚΑ ακόμα και κάτω από 5.000 ευρώ.
Και στην περίπτωση της κατάσχεσης σε τραπεζικό λογαριασμό για χρέη προς τα ταμεία ισχύει το «ακατάσχετο» των 1250 ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως το ΚΕΑΟ μπορεί να κατασχέσει κάθε ευρώ πάνω από τα 1.250 ευρώ που είναι κατατεθειμένα σε οποιοδήποτε τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη μέχρι να καλυφθεί η οφειλή προς τα ταμεία.
Για παράδειγμα, έστω ένας οφειλέτης ότι χρωστά 6.000 στον τέως ΟΑΕΕ και έχει τραπεζικές καταθέσεις ύψους 2.250 ευρώ σε μία τράπεζα. Το ΚΕΑΟ μπορεί να κατασχέσει 1000 ευρώ από τον τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη. Έτσι θα μειωθεί το χρέος του κατά αντίστοιχο ποσό, πέφτοντας στα 5.000 ευρώ.
Η διαδικασία αυτή θα ενεργοποιείται κάθε φορά που θα πιστώνεται το παραμικρό ποσό πάνω από τα 1250 ευρώ μέχρι της πλήρους εξόφλησης των χρεών του οφειλέτη.
Ο οφειλέτης από τη στιγμή που ενεργοποιηθεί κατασχετήριο στο λογαριασμό του δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις αποταμιεύσεις του (κάτω από το ποσό των 1250 ευρώ) μέσω ΑΤΜ ή με τη χρήση της χρεωστικής κάρτας του.
Μπορεί να αντλήσει καταθέσεις μόνο πηγαίνοντας στο γκισέ της τράπεζας και αφού επικοινωνήσει με το τραπεζικό κατάστημα στο οποίο έχει ανοίξει το λογαριασμό του. Ο οφειλέτης μπορεί να ρυθμίσει τα χρέη του ακόμα και μετά το κατασχετήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου