Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 22, 2017

Αυτά είναι τα τέσσερα "φορο-δώρα" που ετοιμάζει η κυβέρνηση





Τέσσερα φορο-δώρα ετοιμάζει η κυβέρνηση επιδιώκοντας την αναστροφή της υπερφορολόγησης στην οικονομία και την αγορά.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες έρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, η κατάργηση φόρωνκαι η αναστολή άλλων που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί προκειμένου ....να μην προκληθούν προβλήματα σε μεγάλους κλάδους της οικονομίας, αλλά και να διευκολυνθεί η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, που έχει ήδη ξεκινήσει.


Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν ετοιμάσει το "πακέτο" των ελαφρύνσεων που θα τεθεί σε ισχύ από το νέο έτος και περιλαμβάνει:


- Την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί. Ο φόρος θεσμοθετήθηκε στα τέλη του 2015 ως ένα από τα ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να μην επιβληθεί ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στα δίδακτρα της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ο φόρος ανέρχεται σε 0,20 ευρώ ανά λίτρο και η αρχική πρόβλεψη ήταν ότι θα έφερνε ετήσια έσοδα στα κρατικά ταμεία ύψους τουλάχιστον 55 εκατ. ευρώ.


Αντί όμως της αύξησης των εσόδων ο φόρος προκάλεσε μείωση στα έσοδα κατά 20 εκατ. ευρώ.


- Την παράταση της αναστολής εφαρμογής του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα, ο οποίος σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα τίθεται σε εφαρμογή από την Πρωτοχρονιά. Ο φόρος ψηφίστηκε το 2013 αλλά η επιβολή του έχει ανασταλεί δύο φορές μία έως το τέλος του 2016 και άλλη μία έως και το τέλος του 2017.


Ο φόρος υπεραξίας βαρύνει τον πωλητή του ακινήτου, ενώ ο αγοραστής βαρύνεται με το φόρο μεταβίβασης που υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής αξίας ή της αναγραφόμενης στο συμβόλαιο εφόσον η δεύτερη είναι υψηλότερη.


- Τη μείωση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα. Πρόκειται για μνημονιακή δέσμευση που στοχεύει στην εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες στην κτηματαγορά.


- Τη νέα αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Το καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ εκπνέει στο τέλος του έτους. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ζητήσει νέα αναβολή για την κατάργηση του καθεστώτος του μειωμένου ΦΠΑ σε 26 νησιά του Αιγαίου, μεταξύ των οποίων η Χίος, η Λέσβος, η Κως, η Ικαρία.


Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου