Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 21, 2017

Ο Γιώργος Παπανδρέου εγκαινίασε πολιτιστικό κέντρο στην Άγκυρα





Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, εγκαινίασε στις 16 Σεπτεμβρίου, στην Άγκυρα, το Πολιτιστικό Κέντρο και Μουσείο Ζουλφού Λιβανελί.


Το Πολιτιστικό Κέντρο Λιβανελί ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του σοσιαλιστή δημάρχου της Τσανκάγια, Αλπερ Τασντελέν. Στην τελετή εγκαινίων παραβρέθηκαν ο μουσικός και συγγραφέας Ζουλφού Λιβανελί, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία και ηγέτης του κόμματος – μέλους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πολιτικοί, πρέσβεις, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, καλλιτέχνες και διανοούμενοι.

Στην ομιλία του, ο Γιώργος Παπανδρέου, είπε μεταξύ άλλων:

«Ο Ζουλφού Λιβανελί έχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου και την καρδιά του Ελληνικού λαού. Ως συνθέτης και συγγραφέας, αλλά και επειδή είχε το θάρρος να ζήσει σύμφωνα με τις αξίες του. Αγωνίστηκε ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς στην Τουρκία τη δεκαετία του 70. Φυλακίστηκε, έζησε στην εξορία, όπως πολλοί Έλληνες δημοκράτες, μαζί και η οικογένεια μου.»

Και συμπλήρωσε πως «ο Ζουλφού Λιβανελί ήταν πρωτοπόρος στους αγώνες για την ειρήνη. Για τη φιλία και τη συνεργασία ανάμεσα στον Ελληνικό και την Τουρκικό λαό. Μέσα από τη συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη άνοιξε το δρόμο για την βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία σε εποχές όπου κυριαρχούσαν η αντιπαλότητα και οι προκαταλήψεις.

Ο Ισμαήλ Τζέμ είχε πει στον Ζουλφού ότι εκείνος κι ο Θεοδωράκης προετοίμασαν το έδαφος όπου βαδίσαμε αργότερα ο Ισμαήλ κι εγώ. Ο Τζεμ, Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας την εποχή που ήμουν αντίστοιχα ΥΠΕΞ της Ελλάδας, έγινε ένας καλός φίλος. Κι αυτό, γιατί παρά τις διάφορες μας, αφιερώσαμε μεγάλο μέρος της ζωής μας, συνεργαζόμενοι στενά, για να οικοδομήσουμε μια σταθερή Ελληνο- τουρκική προσέγγιση.

Καταφέραμε να εγκαινιάσουμε μια νέα εποχή για τις διμερείς μας σχέσεις που παρά τα εμπόδια συνεχίζεται και σήμερα. Αυτή η νέα εποχή των σχέσεων δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς τη στήριξη των λαών μας, Ελλήνων και Τούρκων. Και ο Ζουλφού Λιβανελί έπαιξε μεγάλο ρόλο φέρνοντας κοντά τους ανθρώπους με τη μουσική του.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου