Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 22, 2017

Βρήκαν ναό της Αρτέμιδος που έψαχναν επί έναν αιώνα







Εκατό χρόνια έψαχναν το ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο. Το φετινό καλοκαίρι, το ανακάλυψε μια ομάδα αρχαιολόγων της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας. Η ομάδα ελληνοελβετών αρχαιολόγων, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Karl Reber του Πανεπιστημίου της Λοζάνης, Διευθυντή της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα, και της κ. Αμαλίας Καραπασχαλίδου, επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων Ευβοίας, ανασκάπτει στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.



Ο ναός εντοπίστηκε στους πρόποδες του λόφου Παλαιοεκκλησίες, κοντά στο μικρό ψαροχώρι Αμάρυνθος της Εύβοιας, 11 χιλιόμετρα μακριά από την αρχική τοποθεσία όπου παλιότερα εκτιμούσαν ότι βρισκόταν. Όπως ορθά απέδειξε ο καθηγητής Denis Knoepfler, ιστορικός και επιγραφικός στο Πανεπιστήμιο του Neuchâtel (Ελβετία) και στο Collège de France, η απόσταση δεν ήταν 7 στάδια (δηλ. 1,5 χλμ.) από την πόλη της Ερέτριας, κάτι που έγραψε ο Στράβων, ήταν 60 στάδια (δηλ. 11 χλμ.). ​

Τα πρώτα αποτελέσματα των ανασκαφών ήταν ενθαρρυντικά, καθώς ήρθε στο φως μνημειώδης στοά του 4ου αι. π.Χ. που πλαισίωνε την ανατολική και τη βόρεια πλευρά του ιερού. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του καλοκαιριού 2017, ανοίχθηκαν τομές στον χώρο που περιβάλλεται από τις στοές, στις οποίες εντοπίστηκε ο πυρήνας του ιερού, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται πράγματι για το ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος. Η μεγαλύτερη απόδειξη, δε, ήταν η ανεύρεση μιας κεραμίδας με την επιγραφή «Αρτέμιδος» και άλλων επιγραφών, όπως λέει στο Liberal.gr η κα Καραπασχαλίδου.
Κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο ανακαλύφθηκαν κτήρια διαφόρων εποχών (από τον 6ο έως και τον 2ο αι. π.Χ.) και υπόγεια κρήνη που είχε κτιστεί με αρχιτεκτονικά μέλη και βάσεις από μνημεία σε δεύτερη χρήση. Σύμφωνα με τις αρχαίες γραπτές πηγές, το ιερό αυτό υπήρξε από τα σημαντικότερα της Εύβοιας. Η ύπαρξή του είναι γνωστή από το 10ο βιβλίο του Ρωμαίου γεωγράφου Στράβωνα.

Η κα Καραπασχαλίδου εξηγεί πως το ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος ήταν λαμπρό, μεγάλο σε έκταση και φημισμένο. Καταστράφηκε όμως από ανθρώπινο χέρι τόσο κατά την αρχαιότητα όσο και, κυρίως, τη σύγχρονη εποχή. Κατά τον περασμένο αιώνα, σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, γινόταν συνεχής διαρπαγή του υλικού. Μάλιστα, μέσα στον χώρο του ιερού, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ασβεστόλακκο, όπου αποθηκευόταν ο ασβέστης που προέκυπτε από τα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη. Εντοπίσθηκαν επίσης μέλη κατακερματισμένα, εντοιχισμένα σε ένα εκκλησάκι κ.α.

«Παρόλα ταύτα, με τα ευρήματα μπορούμε να συνθέσουμε την εικόνα του ιερού» λέει η κα Καραπασχαλίδου. «Ο ναός ήταν μεγαλοπρεπής και ασφαλώς συναγωνιζόταν τον ναό του δίδυμου αδερφού της Αρτέμιδος, του Απόλλωνος Δαφνηφόρου, που λατρευόταν στην γειτονική Ερέτρια. Οι εορταστικές πομπές περιελάμβαναν ιππείς, λαμπαδηδρομίες και αγώνες δρόμου».

Η ακμή του ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος τοποθετείται στην κλασική και ελληνιστική εποχή. Ανάμεσα στα ευρήματα είναι νομίσματα, τα οποία θα βοηθήσουν περαιτέρω στη χρονολόγηση όταν μελετηθούν, καθώς και λυχνάρια με επιγραφές του 1ου και 2ου αι. μ.Χ. Κατά την ανασκαφέα, αυτό, όπως και τα διάφορα προσκτίσματα, δείχνει μεγάλη διάρκεια ζωής του ιερού.

Μετά το σπουδαίο εύρημα, οι αρχαιολόγοι θα μελετήσουν όλο τον χειμώνα και θα συνεχίσουν τις ανασκαφές το επόμενο καλοκαίρι, σίγουρα με καινούργια «φτερά».

Αγγελική Κώττη
http://www.liberal.gr/arthro/167451/epikairotita/2017/brikan-nao-tis-artemidos-pou-epsachnan-epi-enan-aiona.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου