Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2017

Βούτσης: Η Ευρώπη νοσταλγεί το κακό της παρελθόν...

«Η Ευρώπη νοσταλγεί το κακό της παρελθόν και έτσι υπονομεύει το μέλλον της ειρήνης, της κοινωνικής σύγκλισης και αλληλεγγύης. Όσο...
ξεχνάει το παρελθόν και όσοι ξεχνούν το παρελθόν θα το ξαναζήσουν». Με αυτή την επισήμανση, με αφορμή το αποτέλεσμα των χθεσινών γερμανικών εκλογών, άρχισε τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκος Βούτσης, στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής για τις συγκρούσεις μεταξύ των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην αίθουσα της Γερουσίας.

Όπως τόνισε ο κ. Βούτσης, «πρέπει να παλέψουμε εναντίον των διακρίσεων, των ανισοτήτων, των κλειστών ιδεών και κλειστών συνόρων. Οι ευθύνες ανήκουν κυρίως σε όσους εξωραΐζουν και φτιάχνουν ατζέντα στη φιλοφασιστική άκρα δεξιά. Απαιτείται προοδευτική απάντηση στην κρίση, που διαφορετικά ευνοεί τους βρικόλακες του μαύρου παρελθόντος».

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στον ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης στην ευρωπαϊκή ειρήνη υπογραμμίζοντας πως «υπήρξε ο πρώτος ευρωπαϊκός οργανισμός που συστάθηκε μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η αποστολή του συνόψιζε τα διδάγματα που είχε βγάλει η ανθρωπότητα -και η ήπειρός μας ειδικότερα- από τον καταστροφικότερο πόλεμο στην ιστορία: διδάγματα όπως η διασφάλιση της ειρήνης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών μέσα από την προάσπιση της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Η ίδια η ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι συνυφασμένη, ιστορικά και εννοιολογικά, με την προστασία της ειρήνης και την αποτροπή του πολέμου».

Όπως επισήμανε ο κ. Βούτσης, «όταν δοκιμάζεται η εσωτερική κοινωνική συνοχή των ευρωπαϊκών κρατών και οι λαοί συνειδητοποιούν ότι χάνουν κοινωνικά και πολιτικά κεκτημένα που οι προηγούμενες γενιές θεωρούσαν δεδομένα, η ευρωπαϊκή ιστορία διδάσκει ότι η ευρύτερη αναταραχή είναι αναπόφευκτη. Δεν πρέπει να θεωρούμε το γεγονός της πρόσφατης οικονομικής κρίσης και της αποτυχίας των ευρωπαϊκών θεσμών να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των Ευρωπαίων ασύνδετο με μια σειρά από άλλα ανησυχητικά φαινόμενα: την έξαρση των κοινωνικών διακρίσεων και της ανισότητας, την επιστροφή των φαντασμάτων του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της ακροδεξιάς και του φασισμού, την αναζωπύρωση του εθνικισμού που είναι η μήτρα του πολέμου».

Ανοίγοντας τις εργασίες της Υποεπιτροπής ο Πρόεδρός της, κ. Stefan Schennach, αναφέρθηκε στην πορεία και το έργο της και υπογράμμισε τον ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης που αγωνίζεται για τη δημοκρατία, την ανεκτικότητα και ενάντια στον ρατσισμό. Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών τόνισε πως «η Ευρώπη έχει σοκαριστεί με αυτό που έχει συμβεί στη Γερμανία, καθότι η σημασία της χθεσινής ημέρας και νύχτας είναι πως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι ναζί, ο νεοναζισμός και η άκρα δεξιά δεν είχαν ευκαιρίες. Τώρα βρίσκονται στο Κοινοβούλιο με σχεδόν εκατό έδρες. Η δημοκρατία έχασε, κατά κάποιο τρόπο, έναντι ενός κινήματος το οποίο είναι στο πνεύμα του παρελθόντος».

Ξεκινώντας την τοποθέτησή της η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), κ. Αννέτα Καββαδία, τόνισε πως «παρά τα εύκολα λόγια εφησυχασμού, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τάση στην Ευρώπη είναι η άνοδος της ακροδεξιάς, η επιστροφή των φαντασμάτων του ρατσισμού και των εθνικισμών, μια τάση που επιβεβαιώθηκε και χθες με τα εκλογικά αποτελέσματα της Γερμανίας, αποτελέσματα τα οποία συνιστούν ήττα της δημοκρατίας, όχι μόνο στη Γερμανία αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και το μόνο αποτελεσματικό τείχος προστασίας είναι η δημοκρατία, o σεβασμός της λαϊκής βούλησης και η ενδυνάμωση των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Η κ. Καββαδία επισήμανε ότι «η σημερινή συνεδρίαση της Υποεπιτροπής συγκρούσεων στο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων είναι μια ακόμα ευκαιρία να τονίσουμε την ανάγκη ενίσχυσης της πολιτικής παρουσίας και του πεδίου των αρμοδιοτήτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, ενός οργάνου που διαθέτει αυξημένη δημοκρατική νομιμοποίηση». Ως απαραίτητη προϋπόθεση προς αυτή την κατεύθυνση υπογράμμισε την ανάγκη θεσμοθέτησης στενών λειτουργικών δεσμών με τα εθνικά κοινοβούλια. «Το ελληνικό κοινοβούλιο έχει ήδη σηματοδοτήσει τη σημασία που αποδίδει σε αυτή τη θεσμική διασύνδεση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά fora και συμμετέχει ενεργά, με προβληματισμούς και θέσεις, αλλά και με συγκεκριμένες προτάσεις, στη σχετική συζήτηση που έχει ανοίξει πανευρωπαϊκά» τόνισε, προτείνοντας τη δημιουργία ενός «μόνιμου μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων εντός του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα εκμεταλλεύεται ακριβώς το γεγονός της συμμετοχής όλων των ευρωπαϊκών κρατών στον οργανισμό».

Η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κατέληξε λέγοντας πως «η σημερινή συνεδρίαση της υποεπιτροπής συγκρούσεων έχει για εμάς και μια συμβολική σημασία. Θεωρούμε ότι πρόκειται για μία ακόμα ένδειξη της δυναμικής επιστροφής της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό πολιτικό γίγνεσθαι μετά από μια περίοδο απουσίας λόγω της δικής μας κρίσης, με εποικοδομητική συνεισφορά και ενεργό συμμετοχή στη συγγραφή του επόμενου κεφαλαίου της ευρωπαϊκής ιστορίας, που ελπίζουμε και θα αγωνιστούμε, για να είναι ένα κεφάλαιο ειρήνης, ελευθερίας, δημοκρατίας και προόδου»...

left.gr

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου