Τρίτη, Οκτωβρίου 24, 2017

Ο έλεγχος των τεχνικών κλιμακίων εντόπισε τρύπα 540 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2018


Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Δημοσιονομικό κενό 0,3% του ΑΕΠ εντόπισαν, προς το παρόν, τα τεχνικά κλιμάκια και ενημέρωσαν σχετικά τους επικεφαλής των θεσμών. Συγκεκριμένα τα τεχνικά κλιμάκια την πρώτη εβδομάδα παραμονής τους στην Αθήνα διαπίστωσαν ότι ο προϋπολογισμός του 2018 παρουσιάσει τρύπα 540 εκατ. ευρώ με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία που έχουν μέχρι σήμερα.
Την εκτίμηση τους στηρίζουν στο γεγονός ότι η υπεραπόδοση των εσόδων του ΕΦΚΑ το 2017 αλλά και οι μειωμένες δαπάνες για συντάξεις κατά το τρέχον έτος δεν θα επαναληφθούν το 2018 δηλαδή, δεν είναι διατηρήσιμες.

Ωστόσο, όπως ενημέρωσαν τους προϊσταμένους τους, η εκτίμηση αυτή είναι επισφαλής κάτι που σημαίνει ότι όταν δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία του προϋπολογισμού του Οκτωβρίου, τόσο στον τομέα των δαπανών όσο και στον τομέα των εσόδων θα μπορούν να εκτιμήσουν με μεγαλύτερη σιγουριά το ένα η κυβέρνηση θα καταφέρει το επόμενο έτος να πετύχει το δύσκολο στόχο που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Τουλάχιστον στον τομέα των εσόδων οι πιστωτές της χώρας θέλουν να δουν τα στοιχεία του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα τις εισπράξεις των έμμεσων. Και αυτό διότι τον Οκτώβριο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληρώνουν τον ΦΠΑ του καλοκαιριού. Με δεδομένο ότι ο τουρισμός πήγε εξαιρετικά φέτος αναμένουν και ανάλογη επίδοση στον τομέα αυτό. Εάν όμως τα έσοδα διατηρηθούν κολλημένα στα περυσινά επίπεδα, δεν αποκλείεται το δημοσιονομικό κενό να ανοίξει και τότε όλα τα δεδομένα είναι ανοιχτά.

Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται τόσο οι ευρωπαίοι εταίροι μας, όσο και το ΔΝΤ να ζητήσουν πρόσθετα μέτρα. Εάν πάντως διατηρηθεί το κενό στα χαμηλά επίπεδα του 0,3% είναι εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο οι θεσμοί να δεχθούν ότι οι όποιες τροποποιήσεις χρειαστούν να γίνουν εντός του έτους. Δηλαδή, να ενεργοποιηθεί ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρμογής.

Όλα αυτά όμως θα κριθούν τον επόμενο μήνα όπου θα επανέλθουν οι θεσμοί στην Αθήνα. Βέβαια, την ερχόμενη Πέμπτη θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο προϋπολογισμός τους 2018 αλλά σε κάθε περίπτωση οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν λίγο πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου.

Πάντως η Αθήνα επιμένει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα επιτευχθεί και δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου σίγουρο εάν θα επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,4%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου