Κυριακή, Οκτωβρίου 22, 2017

Παρά τα αφηγήματα Τσίπρα, «παγωμένο» το 80% της αξιολόγησης: Δημοσιονομικό, F-16 και «μποναμάς» τα νέα «αγκάθια»




Με την επιστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από Ουάσινγτον και Βρυξέλλες και μετά τις διαβεβαιώσεις που παρείχε στην Κριστίν Λαγκάρντ για γρήγρο κλείσιμο της αξιολόγησης, έχει ήδη ξεκινήσει το «σκανάρισμα» του Υπουργείου Οικονομικών και των υπόλοιπων ....
παραγωγικών Υπουργείων από τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας, με στόχο να προετοιμάσουν τη διαπραγμάτευση σε επίπεδο επικεφαλής που ξεκινά από την Δευτέρα.


Η Τρόικα έχει μαζί της στοιχεία που δείχνουν ότι το ποσοστό επίτευξης των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης φτάνει περίπου στο 20% χωρίς σημαντική πρόοδο το προηγούμενο διάστημα.

Και περιμένουν από την κυβέρνηση διαβεβαιώσεις για το πώς θα πετύχει το 80% ετοιμότητας μέσα σε έναν μήνα, όπως η ίδια έχει δεσμευθεί.

Από την περασμένη Πέμπτη και μετά τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, έχουν ήδη ανοίξει μεγάλα δημοσιονομικά μέτωπα για τον ρυθμό ανάπτυξης, τις αποκλίσεις που καταγράφονται στο πεδίο των άμεσων φόρων και τις επιπτώσεις που αυτές ενδεχομένως να έχουν το 2018.

Δηλαδή για το αν χρειάζονται ή όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο προστέθηκε ένας άλλος παράγοντας, η συμφωνία για τα F-16. Πηγές των δανειστών αναφέρουν από χθες ότι αναμένονται εξηγήσεις από την ελληνική πλευρά προκειμένου να υπολογιστούν οι τυχόν δημοσιονομικές συνέπειες, εκφράζοντας την έλλειψη ενημέρωσης που προς το παρόν έχουν.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί και το μέρισμα το οποίο θέλει να διαμείνει η ελληνική κυβέρνηση φέτος, για δεύτερο συνεχές έτος, με εκπροσώπους των δανειστών να κάνουν σαφές ότι αυτή τη φορά αν δοθεί θα πρέπει να στραφεί προς άλλες δαπάνες.

Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι η γραμμή του Κουαρτέτου είναι πως, αν υπάρξει υπεραπόδοση έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75%, τότε το επιπλέον ποσό που μάζεψε το κράτος δεν θα πρέπει να μοιραστεί με τη μορφή του έκτακτου βοηθήματος των 1.000 ευρώ, αλλά να πάει αλλού.

Πρώτον, το Κουαρτέτο θέλει ένα μέρος από τα χρήματα αυτά να δοθούν, για να αποπληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, τα οποία φτάνουν τα 6,2 δισ. ευρώ (στοιχεία Αυγούστου) και να εκδοθούν συντάξεις που εκκρεμούν.

Με αυτό τον τρόπο, οι Θεσμοί υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία και θα στηριχθεί η ανάκαμψη.

Δεύτερον, όπως προκύπτει από νεότερες πληροφορίες, οι Θεσμοί προτείνουν ένα μέρος από την όποια υπεραπόδοση να μπει στο «μαξιλάρι» ρευστότητας που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με σκοπό να υποβοηθήσει την «καθαρή» έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο (clean exit) τον Αύγουστο του 2018 και τη σταδιακή επιστροφή στις αγορές σε συνθήκες σταθερότητας.

Παρά την απόλυτη διαφωνία του Κουαρτέτου για τον «μποναμά» των 1.000 ευρώ σε ένα εκατ. πολίτες (άλλωστε, κανείς δεν ξέρει ακόμη αν θα υπάρξουν αυτά τα λεφτά), στο υπουργείο Οικονομικών βλέπουν περιθώρια συμβιβασμού για ένα μικρότερο πακέτο.

Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι, για να επιτευχθεί η σύμφωνη γνώμη των Θεσμών, θα πρέπει ένα μέρος της όποιας υπέρβασης να δοθεί για τα ληξιπρόθεσμα, ώστε να εξασφαλιστεί με αυτό τον τρόπο το «πράσινο φως», για να μοιραστεί ένα εφάπαξ ποσό στους 220.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και στους 236.000 συνταξιούχους, που είναι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου