Σάββατο, Οκτωβρίου 21, 2017

Ο... δράκος της ανάκαμψης




Σε ύφεση εξακολουθεί να βρίσκεται η οικονομία σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Όσο και να θέλει η κυβέρνηση να μιλά για ανάκαμψη της οικονομίας, το αφήγημά της καταρρίπτεται. Η ύφεση είναι εδώ, σύμφωνα και με τη νέα αναθεώρηση του ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ για τα έτη 2016, 2015 και 2014 στην οποία προχώρησε... η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Βάσει των νεότερων δεδομένων που ανακοινώθηκαν, το 2016 η ελληνική οικονομία παρουσίασε, τελικά, ύφεση 0,2% έναντι στασιμότητας (0%) που είχε αρχικά ανακοινωθεί, ενώ το 2015 σημείωσε ύφεση 0,2% αντί 0,3% που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Αξιοσημείωτη είναι η νέα εκτίμηση σύμφωνα με την οποία η ανάπτυξη το 2014 ήταν τελικά υψηλότερη, φτάνοντας το 0,7% αντί για 0,3% της προηγούμενης ανακοίνωσης.
Όσο και να θέλει να λέει άλλα, η εξέλιξη αυτή βάζει για τα καλά φρένο στους πανηγυρισμούς του Μαξίμου για την επίτευξη υψηλών στόχων. Μάλιστα στη διάρκεια της παρουσίασης ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Θανάσης Θανόπουλος απέδωσε τις νέες, χειρότερες εκτιμήσεις για το 2016 κυρίως σε νεότερα στοιχεία, που έδειξαν ότι η ιδιωτική κατανάλωση ήταν τελικά χαμηλότερη.

Με λίγα λόγια η κατάρρευση της ιδιωτικής κατανάλωσης παρέσυρε την οικονομία σε ύφεση (0,2%) το 2016, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Η φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και η πλήρης αδυναμία των πολιτών να αντεπεξέλθουν στα έξοδα, είχε μεγάλο αντίκτυπο στα έσοδα του κράτους και κατ’ επέκταση το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Συνθήκες φτώχειας
Κατά τα άλλα ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Chicago Council αναφέρθηκε στη θετική πορεία της οικονομίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα είναι ισχυρή και πάλι»!!!
Επικαλούμενος οικονομικά στοιχεία, τόνισε πως το 2017 κατεγράφη ανάπτυξη 2% και αναμένεται το 2018 να κλείσει με ρυθμούς ανάπτυξης 2,4%. «Πιάσαμε τους στόχους μας για το πρωτογενές πλεόνασμα τα τελευταία δυο χρόνια και θα τους πετύχουμε και αυτή τη χρονιά», είπε.
Την ίδια ώρα όμως ένας στους τρεις Έλληνες ζει σε συνθήκες φτώχειας, γεγονός που επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Eurostat όπου τονίζεται πως ζουν σε δραματική κατάσταση 3,8 εκατομμύρια Έλληνες. Σύμφωνα μ’ αυτά, η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη θέση από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, καθώς σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ζουν κατά μέσο όρο ένας στους τέσσερις στην Ε.Ε. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, το 2016 αντιμετώπιζε τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 35,6% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι), έναντι 28,1% το 2008. Στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε το 2016 στο 23,4% (117,5 εκατ. άνθρωποι), κάτω από τα επίπεδα του 2008 (23,7%).

Σύμφωνα με τη Eurostat, ένας άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού όταν αντιμετωπίζει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω προβληματικές καταστάσεις: Είτε θεωρείται φτωχός (δηλαδή έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος), είτε ζει σε κατάσταση ένδειας (δηλαδή στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά ή αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις), είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας (δηλαδή σε οικογένεια που κανένα μέλος της δεν έχει «κανονική δουλειά»).
Ως προς την Ελλάδα, σε συνθήκες φτώχειας βρίσκεται το 21,2% του πληθυσμού, σε συνθήκες ένδειας το 22,4%, ενώ ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας το 17,2% του πληθυσμού. Τα αντίστοιχα μέσα ποσοστά στην Ε.Ε. είναι 17,3%, 7,5% και 10,4% αντίστοιχα.
Και να ήταν μόνο αυτά τα στοιχεία που δίνει στην δημοσιότητα η Eurostat, θα ήταν καλά. Τη Δευτέρα αναμένεται να γνωστοποιήσει το αν θα υπάρξει αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016 που τοποθετήθηκε τον Απρίλιο στο 3,9% του ΑΕΠ (ή 4,2% με βάση το πρόγραμμα).
Με λίγα λόγια, αν και αυτά τα στοιχεία μεταβληθούν τότε η κυβέρνηση θα έρθει σε πολύ δύσκολη θέση. Η μεταβολή – από μόνη της – στα ανωτέρω στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν είναι ακόμα γνωστό τι αλυσιδωτές αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσει εν όψει της τρίτης αξιολόγησης: αν όμως σε αυτή έρθει να προστεθεί και η αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat υπάρχει ζήτημα καθώς τότε το ΔΝΤ δεν πρόκειται να μείνει μόνο σε προειδοποιητικά μηνύματα για νέα μέτρα.

Αξιοποίηση νέων
Όπως και να ‘χει πάντως η αναθεώρηση των στοιχείων των Ετήσιων Εθνικών Λογαριασμών οφείλεται στην αξιοποίηση νέων και την ενσωμάτωση επικαιροποιημένων στοιχείων από διάφορες πηγές, όπως:
Αποτελέσματα των ερευνών διάρθρωσης των επιχειρήσεων για το έτος 2014.
Εκτιμήσεις για την τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ) για τα έτη 2014 - 2015 και ενσωμάτωση νέων εκτιμήσεων για το έτος 2016.
Στοιχεία ισοζυγίου πληρωμών και στοιχεία εξωτερικού εμπορίου για τα έτη 2014 - 2016.
Στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης για τα έτη 2014 - 2016.
Στοιχεία για τα Μη Κερδοσκοπικά Ιδρύματα που Εξυπηρετούν Νοικοκυριά (ΜΚΙΕΝ) για τα έτη 2014 - 2016.
Στοιχεία απασχόλησης για τα έτη 2014 - 2016.
Βραχυχρόνιοι δείκτες 2014 - 2016.

Ειδικότερα για το έτος 2016 η αναθεώρηση οφείλεται κυρίως στην ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ) έτους 2016. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία:
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του έτους 2016 σε όρους όγκου παρουσίασε μείωση κατά 0,2% σε σχέση με το 2015, έναντι μηδενικής μεταβολής που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2017.
Η τελική καταναλωτική δαπάνη του έτους 2016 παρουσίασε μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το έτος 2015, έναντι αύξησης 0,6% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2017.
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών του έτους 2016 παρουσίασαν αύξηση κατά 0,3% σε σχέση με το έτος 2015, έναντι μείωσης 0,4% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2017.
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών έτους του 2016 παρουσίασαν μείωση κατά 1,8% σε σχέση με το έτος 2015, έναντι μείωσης 2,0% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2017.

Πάντα με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του έτους 2016 σε τρέχουσες τιμές παρουσίασε μείωση κατά 1,2% σε σχέση με το 2015, έναντι αύξησης 0,1% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2017.
Το μπέρδεμα στα στοιχεία δεν το άφησε ασχολίαστο ο διεθνής Τύπος. Σε δημοσίευμά του το Reuters επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία εμφάνισε τελικά ύφεση πέρυσι, μπερδεύοντας τους διεθνείς πιστωτές της χώρας που προέβλεπαν μικρή ανάκαμψη μετά από χρόνια λιτότητας.
«Είναι μια μικρή αλλαγή που έχει μικρό αντίκτυπο σε άλλους δείκτες και σε δημοσιονομικά μεγέθη. Πρόκειται για ελαφρώς ασθενέστερη απεικόνιση της πραγματικής οικονομίας το 2016 λόγω της προς τα κάτω αναθεωρημένης καταναλωτικής δαπάνης», σχολίασε ο οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας, Νίκος Μαγγίνας.
Όπως σημείωσε ο ίδιος, η καταγραφόμενη τάση στην κατανάλωση θα αποτελέσει επίσης πρόκληση για το 2017.

Σύμφωνα με το Reuters, τα πολλά χρόνια λιτότητας στα οποία έχει υποβληθεί η Ελλάδα από ΔΝΤ και Ε.Ε. με αντάλλαγμα τα προγράμματα διάσωσης της οικονομίας της, έχουν φτωχύνει κατά πολύ τους Έλληνες, συρρικνώνοντας αντίστοιχα την καταναλωτική τους δύναμη.
Στις εκτιμήσεις του Φεβρουαρίου, η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη 0,3% στην Ελλάδα το 2016, ενώ και το ΔΝΤ αναθεώρησε ανοδικά τις δικές του προβλέψεις τοποθετώντας τον ρυθμό επέκτασης της ελληνικής οικονομίας πέρυσι στο 0,4%.

to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου