Τετάρτη, Οκτωβρίου 18, 2017

Δεν έχουν τέλος οι ρευματοκλοπές...


\

Τα 250 εκατ. ευρώ αγγίζουν τα διαφυγόντα έσοδα...
Μια απίστευτη ιστορία με πρωταγωνιστές τον ιδιοκτήτη ενός μπαρ και έναν ιδιώτη ηλεκτρολόγο είδε το φως της δημοσιότητας, φέρνοντας...
στην επιφάνεια ακόμη ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια μαστίζει δεκάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις και δεν είναι άλλο από την ρευματοκλοπή.

Το περιστατικό ανέδειξε η Καθημερινή η οποία περιγράφει την περίπτωση ενός ιδιοκτήτη μπαρ στο Κολωνάκι του οποίου η επιχείρηση βυθίστηκε στο σκοτάδι λόγω του όγκου ανεξόφλητων λογαριασμών, με αποτέλεσμα να πέσει στην ανάγκη ενός ιδιώτη ηλεκτρολόγου που τον διαβεβαίωσε ότι μπορούσε να του επανασυνδέει το ρεύμα κάθε Παρασκευή για να μπορεί να λειτουργεί το μπαρ το τριήμερο, έναντι αμοιβής 600 ευρώ, και κάθε Δευτέρα να το αποσυνδέει, έναντι αμοιβής 200 ευρώ, έτσι ώστε να μην μπορεί να γίνει αντιληπτή η ρευματοκλοπή από τυχόν έλεγχο του ΔΕΔΔΗΕ.

Κάπως έτσι ξεκίνησε ο εφιάλτης του ιδιοκτήτη, που είδε την πρόταση ως διέξοδο, στην πορεία θέλησε να αποκαταστήσει την παρανομία, αλλά ο ιδιώτης ηλεκτρολόγος τού επεσήμαινε κάθε φορά τους «κινδύνους» που θα αντιμετώπιζε, κρατώντας τον ουσιαστικά σε ομηρία. Τελικά απευθύνθηκε στην αστυνομία όπου και κατήγγειλε το γεγονός και τον ιδιώτη ηλεκτρολόγο, ο οποίος όταν κλήθηκε σε ανάκριση, αποκάλυψε στην αστυνομία και τον συνεργό του, που όπως είπε είναι υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή της θυγατρικής της ΔΕΗ που λειτουργεί το δίκτυο διανομής και είναι αρμόδια για τους ελέγχους και τον εντοπισμό των ρευματοκλοπών! Η υπόθεση είχε προγραμματιστεί να δικαστεί χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αλλά αναβλήθηκε λόγω απεργίας των δικηγόρων. Η πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ με την οποία συνομίλησε η «Κ» διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται για υπάλληλο, αλλά πιθανόν για υπάλληλο κάποιου εργολάβου της εταιρείας, που, όπως τονίζουν, δεν μπορούν να ελέγξουν.

Το περιστατικό ενισχύει τις σημαντικές ενδείξεις που υπάρχουν στη ΔΕΗ για εμπλοκή και συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ στα εκτεταμένα φαινόμενα της ρευματοκλοπής και μιας γενικότερης πλημμελούς στάσης της εταιρείας στην αντιμετώπιση του φαινομένου που γνωρίζει έξαρση τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης. Το 2016 έπειτα από στοχευμένους ελέγχους τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εντόπισαν 11.528 ρευματοκλοπές, ενώ φέτος μόνο μέχρι τον Ιούνιο εντοπίστηκαν 5.000. Για το σύνολο των ρευματοκλοπών η νομική υπηρεσία του ΔΕΔΔΗΕ καταθέτει αυτόματα μηνύσεις. Στο ακροατήριο καταλήγει ένας περιορισμένος αριθμός, ο οποίος αυξάνεται κατακόρυφα τα τελευταία δύο χρόνια, αφού οι περισσότεροι σπεύδουν να πληρώσουν το ρεύμα βάσει των όσων προβλέπει ο νέος κώδικας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη οι υποθέσεις που έφτασαν στο ακροατήριο, από 324 το 2015, αυξήθηκαν σε 1.410 το 2016 και το πρώτο 8μηνο του 2017 στις 2.971.

Τα συνολικά διαφυγόντα έσοδα από τις ρευματοκλοπές, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, ανέρχονται στα 250 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά διαφυγόντα έσοδα για τη ΔΕΗ αγγίζουν τα 170 εκατ. ευρώ, ενώ σε εγχυόμενη ενέργεια η ζημία αφορά περίπου 1.525.292 MWh. Η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που δεν τιμολογείται λόγω των ρευματοκλοπών αντιστοιχεί στο 3,2 % επί της συνολικά εγχυόμενης ενέργειας στο δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας. Επιπροσθέτως, λόγω της μη επιβολής φόρου εισοδήματος επί των κερδών της μη τιμολογηθείσας ενέργειας, υπάρχουν σημαντικά διαφυγόντα έσοδα και για το Δημόσιο, που αγγίζουν το ποσό των 35 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος των ρευματοκλοπών επιβαρύνει αρχικά τη ΔΕΗ, και έπειτα από περίπου μία διετία, αφού μεσολαβήσει ο έλεγχος των στοιχείων και η έγκριση της ΡΑΕ, μεταβιβάζεται στους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Στη ΔΕΗ επικρατεί η αίσθηση ότι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει εξαντλήσει τα διαθέσιμα μέσα για τον εντοπισμό των παραβατών και τον έλεγχο των ρευματοκλοπών και αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις προς τη θυγατρικής της. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν μάλιστα ότι η ΔΕΗ, αν χρειαστεί, θα κάνει χρήση και του εργαλείου των εξωδίκων και των αγωγών...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου