Κυριακή, Οκτωβρίου 22, 2017

Τέλος ο ΕΝΦΙΑ: Το κυβερνητικό σχέδιο για τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας – Ποιοι ωφελούνται



Εντείνει τις προσπάθειές της η κυβέρνησή προκειμένου να αντικαταστήσει τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ). Απαραίτητη προϋπόθεση, ωστόσο, είναι πρώτα οι αρμόδιες επιτροπές να πραγματοποιήσουν την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές αξίες πώλησης των ακινήτων.


Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής», η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, προανήγγειλε αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, οι οποίες, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναμένεται να ισχύσουν από το 2018.

«Στόχος μας είναι ο ΕΝΦΙΑ να αντικατασταθεί με έναν φόρο μεγάλης περιουσίας που θα είναι προοδευτικός», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παπανάτσιου, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου της Prodexpo την Τετάρτη (18/10/2017). Σύμφωνα με την εφημερίδα, ζητούμενο για την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ παραμένει η εξίσωση μεταξύ αντικειμενικών και πραγματικών αξιών στα ακίνητα. Για το θέμα αυτό η υφυπουργός ανέφερε ότι δρομολογείται η θεσμοθέτηση δευτεροβάθμιων επιτροπών, οι οποίες θα σπεύδουν να διορθώνουν τις τιμές που θα προκύψουν από τις υπό σύσταση 75 τοπικές επιτροπές καθορισμού των αντικειμενικών αξιών.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Σύμφωνα, πάντα, με την «Καθημερινή», στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να ελαφρύνει τις χαμηλές ιδιοκτησίες και να μεταφέρει το βάρος στις υψηλότερες. Στόχος της κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος στην εφημερίδα, είναι σε κάθε περίπτωση να βεβαιώνονται έσοδα 3,2 δισ. ευρώ όπως προβλέπει και η συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας, ωστόσο είναι θέμα πολιτικής της κυβέρνησης το πώς θα επιμερίζεται ο φόρος. Για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος η κυβέρνηση θα πρέπει, ενδεχομένως, να αυξήσει τη φορολογία για όσους κατέχουν ακίνητα πάνω από κάποια αξία.

Ο ΦΜΑΠ εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το1997 και προέβλεπε υψηλό αφορολόγητο.Ειδικότερα ο ΦΜΑΠ αφορούσε φορολογουμένους με ακίνητη περιουσία άνω των 243.600 ευρώ για τους άγαμους, 487.200 ευρώ για τους έγγαμους, με προσαύξηση 61.650 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 73.400 ευρώ για καθένα από το τρίτο παιδί και πάνω.

Ο φόρος υπολογιζόταν με συντελεστές από 0,354% έως 0,944% επί της αντικειμενικής αξίας, για τα φυσικά πρόσωπα. Ο ΦΜΑΠ διατηρήθηκε για αρκετά χρόνια και το 2009 επανήλθε ως φόρος ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) που αρχικά είχε όριο τις 400.000 ευρώ αντικειμενική αξία και άνω.

Στη συνέχεια το 2010 το όριο επιβολής ΦΑΠ υποχώρησε στις 300.000 ευρώ για να καταλήξει το 2011 στις 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου