Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2017

Η αμύθητη περιουσία του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν- Σπίτια, επαύλεις, μετρητά




Για δεκαετίες ήταν ένας από τους πιο πλούσιους και ισχυρούς ανθρώπους στο Χόλιγουντ. Άλλωστε το στάτους, η επιρροή του, σε συνδυασμό με τα χρήματα που ήταν διατεθειμένος να προσφέρει στα θύματά του σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, τον είχαν βοηθήσει να την βγάλει «καθαρή» τόσα χρόνια....


Η περιουσία του παραγωγού Γουάινσταϊν έχει εκτιμηθεί ανάμεσα στα 240 και 300 εκατ. δολάρια. Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του -η οποία την επομένη κιόλας των πρώτων αποκαλύψεων ανακοίνωσε πως τον εγκαταλείπει- έχουν στην κατοχή τους σπίτια ανά την χώρα αξίας πολλών εκατομμυρίων -ανάμεσα στα οποία και μια παραθαλάσσια έπαυλη όπου είχε διοργανώσει μια εκδήλωση υπέρ του Μπαράκ Ομπάμα.

Γνωστός υποστηρικτής του δημοκρατικού κόμματος, ο Γουάινσταϊν έχει δωρήσει γύρω στα 2,3 εκατ. δολάρια στο κόμμα και ακόμη περισσότερα σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς, αυξάνοντας έτσι την προσωπική του επιρροή.



Κι ενώ η λίστα με τις σταρ και τις στάρλετ που τον κατηγορούν για σεξουαλική παρενόχληση και κατάχρηση της εξουσίας του επάνω τους, μακραίνει, ο 64χρονος πάλαι ποτέ πανίσχυρος άνδρας της κινηματογραφικής βιομηχανίας μετράει απώλειες.

Πώς έφτασε όμως τόσο ψηλά;

Όσκαρ... επιχειρηματικότητας

Γεννημένοι στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, τα εικοσάχρονα αδέλφια Μπομπ και Χάρβεϊ Γουάινσταϊν ίδρυσαν τη Miramax το 1979, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη γέννηση της ανεξάρτητης κινηματογραφικής σκηνής με ταινίες όπως «Σεξ, ψέματα και βιντεοταινίες», «Το αριστερό μου πόδι», «Το παιχνίδι των Λυγμών», «Pulp Fiction» και άλλα.



Το 1993 πούλησαν την εταιρεία τους στην Walt Disney Company έναντι περίπου 60-70 εκατ. δολαρίων και συνέχισαν να εργάζονται για τα στούντιο. Τότε ο Χάρβεϊ έβαλε την υπογραφή του σε ταινίες που κέρδιζαν το ένα Όσκαρ μετά το άλλο όπως «Ο ξεχωριστός Wll Huntin», «Άγγλος Ασθενής» και «Σικάγο», ενώ ο αδελφός του Μπομπ επικεντρωνόταν σε ταινίες όπως «Scream» και «Scary Movie», υπό την υπογραφή της αδελφής εταιρείας, Dimension Films.





Μερικές από τις γυναίκες που έχουν κατηγορήσει τον 64χρονο παραγωγό για σεξουαλική παρενόχληση, ή ακόμη και για βιασμό.
Το 2005 τα δύο αδέλφια ίδρυσαν την Weinstein Company, η οποία κέρδισε δύο φορές στη σειρά το Οσκαρ Καλύτερης Ταινία: το 2011 για τον «Λόγο του Βασιλιά» και το 2012 για το «The Artist».

Παρά την τεράστια επιτυχία της εταιρείας ωστόσο, τα αδέλφια έκαναν και μια σειρά από ατυχείς επιλογές, όπως επενδύσεις σε κάποιες εταιρείες μόδας και μια εταιρεία διανομής home video.

Ενα σπίτι είναι λίγο, πολύ λίγο
Λίγες μόνο ημέρες πριν το σκάνδαλο, το ζευγάρι είχε πουλήσει ένα από τα σπίτια του στο Κονέκτικατ έναντι 1,65 εκατ. δολαρίων. Στην ίδια περιοχή διατηρούν δύο ακόμη παραθαλάσσιες κατοικίες αξίας 7 εκατ. και 8,5 εκατ. δολαρίων αντίστοιχα.



Εντωμεταξύ, μια ακόμη κατοικία του πρώην ζευγαριού στο Χάμπτονς δόθηκε προς πώληση έναντι 12, 4 εκατ. δολαρίων, όταν οι δύο προσπάθειες να πωληθεί έναντι 12,8 και 13, 5 εκατ. δολαρίων απέτυχαν.



Ο Γουάινσταϊν διαθέτει εξάλλου δύο ακόμη σπίτια σε Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες.



Ενα αστέρι πέφτει, πέφτει...
Δεινός υποστηρικτής των Δημοκρατικών, ο 64χρονος παραγωγός είχε διαθέσει αρκετά εκατομμύρια δολάρια στις καμπάνιες του Μπαράκ Ομπάμα και της Χίλαρι Κλίντον. Επίσης, είχε υποσχεθεί δωρεά 5 εκατ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση υποτροφιών για γυναίκες σκηνοθέτιδες στο Σχολείο Κινηματογραφικών Τεχνών του USC, ωστόσο η δωρεά του απορρίφθηκε αυτήν την εβδομάδα, μετά το τσουνάμι των αποκαλύψεων. Αντίθετα, το πανεπιστήμιο Rutgers του Νιου Τζέρσι ανακοίνωσε ότι δεν σχεδιάζει να επιστρέψει την δωρεά αξίας 100.00 δολαρίων που έκανε ένα ίδρυμα του Γουάινσταϊν για την προώθηση της ισότητας.

Αν επαληθευτεί, το διαζύγιό του με τον Τζορτζίνα Τσάπμαν αναμένεται να του στοιχίσει εκατομμύρια. Αλλά μπροστά στην απαξίωση και την απομόνωση που βιώνει τις τελευταίες ημέρες ο πάλαι ποτέ άρχοντας του σελιλόιντ, μοιάζει με μικρό κακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου