Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2017

Η πρώτη γέφυρα από τρισδιάστατο εκτυπωτή άνοιξε για το κοινό στην Ολλανδία

Αποτέλεσμα εικόνας για Η πρώτη γέφυρα από τρισδιάστατο εκτυπωτή άνοιξε για το κοινό στην Ολλανδία



Πεζοί, ποδήλατα και οχήματα στην Ολλανδία θα μπορούν να διασχίζουν πλέον την πρώτη στον κόσμο τρισδιάστατα εκτυπωμένη γέφυρα, η οποία άνοιξε στην μικρή πόλη Γκέμερτ....


Η γέφυρα έχει μήκος οκτώ μέτρων, πλάτος 3,5 μέτρων και έχει δημιουργηθεί από περίπου 800 διαδοχικά στρώματα ενισχυμένου με χάλυβα σκυροδέματος που βγήκαν από τον εκτυπωτή.

Αν και η γέφυρα είχε αρχικά σχεδιαστεί για ποδήλατα, αντέχει μεγαλύτερο βάρος, έως δύο τόνους, δηλαδή μπορούν να τη διασχίσουν ακόμη και μικρά φορτηγά.


Πρόκειται για έργο μηχανικών του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Αϊντχόβεν και, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, χρειάσθηκε περίπου τρεις μήνες για να εκτυπωθεί και να τοποθετηθεί. Επίσης η εκτιμώμενη διάρκεια ζωής της είναι τουλάχιστον 30 χρόνια.

Ο μηχανικός Τεό Σαλέτ του ολλανδικού πανεπιστημίου ανέφερε ότι χάρη στην τρισδιάστατη εκτύπωση εξοικονομήθηκε αρκετό σκυρόδεμα σε σχέση με τη συμβατική τεχνική, ενώ στο μέλλον θα επιχειρηθεί η εκτύπωση ακόμη μεγαλύτερων γεφυρών από μπετόν.

Μια άλλη νεοσύστατη ολλανδική εταιρεία, η MX3D, άρχισε την εκτύπωση γεφυρών από ανοξείδωτο χάλυβα. Ήδη έχει κατασκευάσει το ένα τρίτο μιας χαλύβδινης γέφυρας, την οποία αναμένει να έχει ολοκληρώσει έως τον Μάρτιο του 2018 και να την έχει τοποθετήσει πάνω από ένα κανάλι του Άμστερνταμ έως τον ερχόμενο Ιούνιο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου