Τρίτη, Οκτωβρίου 17, 2017

Αιματηρά «παιχνίδια» πολέμου στο Κιρκούκ...



Οι ιρακινές δυνάμεις, με τη βοήθεια παραστρατιωτικών μονάδων που στηρίζονται από το Ιράν, προωθούνται προς...
τις πετρελαιοπηγές και την αεροπορική βάση του Κιρκούκ, οι πεσμεργκά κάνουν λόγο για «κήρυξη πολέμου» από τη Βαγδάτη και μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα παρεμβαίνει και η Τουρκία που επικαλούμενη «παρουσία» ανταρτών του PKK στην αμφισβητούμενη περιοχή, δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με τη Βαγδάτη.

Οι Κουρδικές δυνάμεις φαίνεται ότι οπισθοχωρούν εγκαταλείποντας οχυρωμένες θέσεις του γύρω από το αεροδρόμιο, ενώ, σύμφωνα με το Associated Press, μεγάλος αριθμός αμάχων εγκαταλείπουν την πόλη, όπου κατοικούν ένα εκατομμύριο Αραβες, Κούρδοι, Τουρκμένοι και Χριστιανοί και διεκδικείται τόσο από το Ερμπίλ όσο και από την Βαγδάτη.

Το δίκτυο al Jazeera μετέδωσε ότι οι ιρακινές δυνάμεις έχουν πλέον την πλήρη έλεγχο του Κιρκούκ και ότι ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χαιντέρ αλ Μαπάντι διέταξε να γίνει υποστολή της κουρδικής σημαίας από τα δημόσια κτίρια.

Η γενική διοίκηση των Πεσμεργκά νωρίτερα είχε αναφέρει σε ανακοίνωση της ότι η επίθεση από ιρακινές δυνάμεις -που έχουν την στήριξη των Ιρανών- «είναι μια σκανδαλώδης κήρυξη πολέμου κατά του Κουρδιστάν» και προειδοποίησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χαϊντέρ αλ Αμπάντι ότι «θα πληρώσει βαρύ τίμημα».

Οι πεσμεργκά ανέφεραν ότι οι Κούρδοι έχουν παραμείνει στις δυο βασικές πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ, έχουν εγκαταλείψει το ανατολικό μέτωπο, αλλά διατηρούν τις θέσεις τους στα δυτικά της πόλης.

Με τις φήμες και τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να οργιάζουν, διαψεύδεται ότι έχει δοθεί εντολή στους πεσμεργκά να φύγουν από ορισμένα σημεία - κλειδιά, «επιτρέποντας» στους Ιρακινούς να τις καταλάβουν.

Σύμφωνα με τον αξιωματικό Bahzad Ahmed, εκπρόσωπο των κουρδικών δυνάμεων, Ιρακινοί στρατιώτες έχουν καταλάβει την εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου και άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις νότια του Κιρκούκ μετά από συγκρούσεις «με πολλά θύματα». Πρόσθεσε δε ότι οι Ιρακινοί «έχουν κάψει πολλά σπίτια και έχουν σκοτώσει πολλούς ανθρώπους» στο Toz Khormato και το Daquq.

Από την άλλη πλευρά το υπουργείο Εσωτερικών στη Βαγδάτη ανέφερε ότι οι ομοσπονδιακές δυνάμεις έχουν υπό τον έλεγχό τους εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας και άλλες βιομηχανικές ζώνες, κοντά στο Κιρκούκ, χωρίς όμως να δώσει άλλες λεπτομέρειες για τις συγκρούσεις ή τα θύματα στην διάρκεια αυτής της προέλασης που η Βαγδάτη έχει ονομάσει «Επιχείρηση Επιβολής Ασφάλειας».

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι οι σιίτες παραστρατιωτικοί που ανήκουν στις Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF) και στηρίζονται από το Ιράν, θα παραμείνουν έξω από την πόλη, αλλά δημοσιογράφος του AP μεταδίδει ότι προωθούνται σε θέσεις τις οποίες εγκατέλειψαν οι Κούρδοι στο δυτικό Κιρκούκ. Διοικητής των PMF υποστήριξε ότι περιμένει εντολές για να κινηθεί προς τις πετρελαιοπηγές και την κοντινή βάση K-1, αλλά όχι την πόλη.

Έπειτα από αίτημα της Βαγδάτης το Ιράν έκλεισε τρία επίσημα συνοριακά περάσματα με τις κουρδικές περιοχές και πάγωσε τις συναλλαγές με τέσσερις τράπεζες.

Και το PKK

Το Ιράκ ζητάει συνδιοίκηση του Κιρκούκ και φρόντισε να εμπλέξει στην ένοπλη διαμάχη και την Τουρκία, αναφέροντας ότι αντάρτες του PKK έχουν κάνει την εμφάνιση του στο Κιρκούκ, πράγμα που ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου.

Αρπάζοντας την ευκαιρία η Άγκυρα, απαίτησε από το Ερμπίλ να «μην προσφέρει καταφύγιο σε μια τρομοκρατική οργάνωση» και σε ανακοίνωσή της τονίζει «τη σημασία που δίνει στην προστασία της πολιτικής ενότητας και την εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ», αλλά και «την ετοιμότητα της να οποιοδήποτε είδους συνεργασία με την Ιρακινή κυβέρνηση προκειμένου να τερματιστεί η παρουσία του PKK στα Ιρακινά εδάφη».

Η «ουδέτερη» Ουάσιγκτον

Η υπό τους Αμερικανούς συμμαχία δηλώνει ότι δεν στηρίζει ούτε το Ιράκ ούτε τους Κούρδους σε αυτή τη σύγκρουση, χαρακτηρίζοντας την «εμπλοκή» μεταξύ των δυο πλευρών όχι «επιθέσεις», αλλά «παρεξήγηση».

«Συνεχίζουμε να προτρέπουμε για την διεξαγωγή διαλόγου... Όλες οι πλευρές πρέπει να παραμείνουν συγκεντρωμένες στην ήττα του κοινού μας εχθρού, του Ισλαμικού Κράτους, στο Ιράκ», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου